Här är några av Europas mest fascinerande bibliotek

”Jag får svindel när jag ser oändliga rader av böcker. Vill ta dem med mig, läsa allihop. Samtidigt sätts jag på plats av all denna kunskap.” Petra Dokken guidar till några av Europas mest fascinerande bibliotek.

ANNONS
|
Fascinerande bibliotek
Bild: Vegard Kleven

Att läsas om 100 år

Framtidsbiblioteket i Norge är skapat av den skotska konstnären Katie Paterson. Varje år får en internationell författare uppdraget att skriva en text, som ingen får läsa. Alla manus bevaras i ”Silent Room” på Oslos nya bibliotek Deichman Bjørvika. Först 2114 ska texterna plockas fram och tryckas, på papper från de tusen unga granar som planterades i Nordmarka samtidigt som det första manuset skrevs 2014 (först ut var Margaret Atwood). En årlig ceremoni hålls i skogen där manuset överlämnas. I juni var det Karl Ove Knausgårds tur och det har precis tillkännagivits att nästa års författare, nummer nio i ordningen, är tyskan Judith Schalansky. Kapitel skrivs in i historien likt trädens årsringar, i en antologi som ska läsas i en okänd framtid.
Fascinerande bibliotek
Bild: VisitLisboa

Nattliga besökare

I Mafra, Portugal, ligger ett kungligt bibliotek inhyst i palatset med rötter i klostertradition. Där finns en unik samling bestående av tusentals gamla böcker, några från 1400-talet. Rummen och byggnaden är i sig värda ett besök, för sin rokoko-stil och golvens klinkerplattor i alla dess färger. För att ytterligare addera till romantiken är biblioteket öppet för fladdermöss. Djuren dyker upp i skymningen för att äta malar och andra skadedjur, och hjälper till att bevara böckerna och bokhyllorna på ett miljövänligt sätt, utan att behöva använda kemikalier.
Fascinerande bibliotek
Bild: Pressbild

Fantasy och hemliga böcker

Historiska bibliotek är inte sällan samtida scener för berättelser inom romangenren fantasy, då gärna de prominenta universitetsbiblioteken. Både ”His dark materials” av Philip Pullman och ”All souls”-triologin av Deborah Harkness utspelar sig delvis i Oxfords kända bibliotek Bodleian. Scener ur Harry Potter-filmerna tror många har spelats in på Old Library vid Trinity College i Dublin, Irland – men icke. Biblioteket som dock har Hogwarts-vibbar grundades samtidigt som universitetet 1592 och är landets största med miljontals tryckta volymer. Här finns berömda ”Book of Kells”, ett manuskript på latin med de fyra evangelierna i Nya Testamentet. Nästa år stänger biblioteket för en renovering som kommer att pågå i flera år, skynda för att få en guidad visning.
Fascinerande bibliotek
Bild: Bruno Delzant/Wikimedia commons

Astronomisk barock

Papyrusrullar har bevarats i tempel, heliga skrifter i kloster, bibliotek har funnits i tusentals år. Klementinum i Prag har en omfattande historia och flera byggnader i olika stilar. Det tog sin början på 1500-talet i en jesuitorden, i ett före detta dominikanskt kloster, som kommande århundraden byggde ett universitet, bibliotek, apotek, teater och mycket annat. Många varv runt solen senare är Klementinum ett nationalbibliotek, det öppnades 1722 och hyser mängder av utländsk litteratur.
Fascinerande bibliotek
Bild: Natur & Kultur

Fundamental fysik i romanform

”Både en ekvation och en historia får mening av en mänsklig tolkning som sätter in den i större sammanhang och som förklarar dess plats där, dess budskap”, skriver Julia Ravanis i boken ”Skönheten i kaos”. Ravanis är fil. mag. i idéhistoria, civilingenjör i teknisk fysik och doktorand i teknikhistoria vid Chalmers. Citatet ovan handlar inte om bibliotek – fast skulle kunna göra det – men om kunskapsperspektiv som får korsbefruktas och på så vis måla upp den mänskliga erfarenheten. Bibliotekets uppgift och även böckernas är inte mindre än så.

LÄS MER:Rapport från årets största konsthändelser i Italien

LÄS MER:Avslappnade restauranger att besöka i Malmö

LÄS MER:Fascinerande upptäckter och lästips om svampens värld

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS