Pigga primörer och olika ungstemperatur

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt välkomnar vi vårens primörer och rätar ut diverse frågetecken om olika ugnar och deras temperaturskillnader.

ANNONS
|

Hej alla matglada läsare,

Jag hoppas att ni har njutit av vinterns rotfrukter men att ni nu är lika peppade inför vårens krispiga och färgsprakande primörer som jag är. Bland de tidiga primörerna märks rabarber, sparris, späda lökar och nässlor. Underbart gott och lättlagat!

Maila gärna in dina frågor eller tips om de annalkande godsakerna till mat@gp.se. Jag läser alla mail och brev även om jag tyvärr inte kan svara på alla.

Idag pratar vi ugnsvärme och jag börjar med att rätta till receptet på påskkakan från den 11 mars. Ugnstemperaturen på tillagningen verkar ha fallit bort i trycket. Den skall vara ca 175-180 grader på varmluftugn och 200 grader på vanlig ugn. Och eftersom vi pratar ugnsvärme slänger jag mig raskt på frågan från Sofia.

ANNONS

Hej Alexandra,

jag har en varmluftsugn men använder min mormors recept för att baka och hon hade mig veterligen en vanlig ugn. Hur ska jag tänka? Jag upplever att jag inte lyckas med kakorna lika bra som jag minns dem. Tyvärr finns hon inte kvar så jag kan fråga.

Tacksam för svar.

Sofia

Hej Sofia,

Jag börjar med att beklaga att din mormor inte står vid din sida och bakar. Det är alltid roligt att vara flera i köket.

Ugnstemperatur vid bakning kan vara klurigt. Man brukar säga att en bra bagare känner sin ugn bättre än sig själv. Med det sagt så uppför sig många ugnar efter eget huvud även om det finns några objektiva kriterier man kan gå efter. Gamla recept brukar precis som du säger gå efter elektriska ugnar eller gasugnar medan nya recept ofta brukar vara anpassade till varmluftsugnar.

Vad är då skillnaden mellan ugnarna?

Gasugnar ger ojämn värme och det kan vara svårt att reglera exakt temperatur men de som älskar sina gasugnar kan inte leva utan dem. Dock är de inte lika vanliga längre.

Efter gasugnen kom elugnen (eftersom stadsgasen försvann mer och mer) som ger, tack vare elslingor, en jämn och lättreglerad värme.

ANNONS

I en varmluftsugn cirkulerar värmen med hjälp av en fläkt och ger en snabb och jämn värme vid tillagning.

Hur ska man tänka när det gäller temperaturer?

Först och främst, var uppmärksam på tiden och utseendet när du bakar. Titta, känn med sticka och anpassa tiden och värmen efter resultatet oavsett vad receptet säger. När det gäller gradantal märks ingen större skillnad mellan ugnarna vid lägre temperaturer men ju varmare desto mer märks det av.

Ugnstemperatur – en enkel tabell:

  • 75 grader i en vanlig ugn (elugn) motsvarar ungefär 70 i en varmluftsugn.
  • 175 grader i en vanlig ugn motsvarar ungefär 160 i en varmluftsugn.
  • 225 grader i en vanlig ugn motsvarar ungefär 200 i en varmluftsugn.

Du ska alltså sänka värmen något om du tillagar i varmluft och ditt ursprungsrecept är beräknat på vanlig ugn.

Festa till vattnet med råsaft

Hej Alexandra,

Har du ett tips på festligare måltidsdryck till barn? Gärna utan tillsatt socker. Vill inte att de skall dricka läsk i onödan.

Hälsningar

Maria

Hej Maria,

Jag håller helt med dig. Barn och unga vuxna får i sig alldeles för mycket socker genom läsk. Och det dricks slentrianmässigt för att släcka törst. Personligen älskar jag vatten och känner mig ofta tacksam att jag bor i Sverige med gott vatten direkt i kranen. Men det är klart att man kan festa till det ibland.

Jag brukar frysa in bär och fruktbitar till istärningar. Sedan får barnen blanda sina ”drinkar” själva och festa till med sugrör. Kolsyrat eller stilla vatten väljs efter lust och tycke. För ännu mer smak, frys in frukten i råsaft av äpple eller annat istället för vatten.

ANNONS

LÄS MER:Den smarriga kakan som också gömmer nyttiga grönsaker

LÄS MER:Alexandra Zazzi: Därför funkar inte det gamla tårtreceptet

ANNONS