Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En hand håller upp en påse med chokladägg.
Chokladägg är goda som de är. Men kan också fungera som dekoration på en nybakad påskkaka. Bild: Gorm Kallestad

Glutenfri påskkaka med gul kristyr och påskgodis

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt bjuder hon på en saftig påskkaka – helt utan gluten.

Hej Alexandra!

Har du något knep för att tryffelolja inte ska tappa smak? Tycker att den tappar smak så fort jag öppnat flaskan.

Tack för din trevliga spalt!

Josefin

Hej Josefin!

Det är ett dilemma. Jag har faktiskt samma problem. Framförallt gällande vit tryffelolja. Nu ska det här sägas att tryffelolja är ett stort avsteg från äkta tryffel och ofta är det kemiska smakaromer som skapar smakerna och doften. Men… ibland funkar det bra att använda om man köpt av hög kvalité. Dock finns samma problem även här. Smaken tynar bort och oljan härsknar. Det brukar hålla 1,5–2 månader och sedan förändras. Jag har i stället börjat köpa så små flaskor som möjligt, förvarat dem svalt och mörkt i kylskåp och försöka använda upp dem snarast.

Hej Alexandra!

Jag har hittat ett recept på mjuk chokladkaka där man använder ättiksprit. Vad gör egentligen ättikan för nytta i kakan och kan man använda den i andra typer av degar?

Med vänlig hälsning,

Mari

Hej Mari!

Du kan absolut använda ättika, vinäger eller citronsaft i andra typer av degar. Vad syran gör är att reagera med bakpulver eller bikarbonat och förstärker jäsningsprocessen. Smaken försvinner sedan efter jäsningen. Här är ett recept på påskkaka jag har bakat i många år. Den blir härligt gul och saftig och jag brukar dekorera med gul glasyr, små kycklingar och chokladägg.

Påskkaka med kristyr och påskgodis (glutenfri)

• 1 dl mjölk

• 0,5 dl grädde

• 1 tsk äppelcidervinäger

• 4 dl mandelmjöl

• 1,5 tsk bakpulver

• 1 tsk bikarbonat

• 0,5 krm salt

• 2 ägg och 1 äggula (spara vitan till glasyren)

• 2,5 dl strösocker

• 0,5 g saffran

• 1 krm äppelcidervinäger

• 150 g smör

• 100 g riven mandelmassa (lägg in i frysen 20 minuter innan så är det lättare att riva)

• socker och smör till formen

Glasyr och dekoration

• 1 äggvita

• 0,5 krm äppelcidervinäger

• 4 dl florsocker

• gul karamellfärg (eller annan valfri färg)

• 10–12 små marsipankycklingar

• 6–8 chokladägg

Gör gärna så här:

Kontrollera godisäggen och marsipanen när du köper dem om du, på grund av allergi, vill att kakan ska vara helt glutenfri.

1. Blanda mjölk, grädde och 1 tsk äppelcidervinäger och ställ åt sidan Blandningen kommer att skikta sig.

2. Blanda sedan mandelmjöl, salt, bikarbonat och bakpulver och ställ även detta åt sidan.

3. I en ny bunke, vispa ägg, socker, saffran och 1 krm äppelcidervinäger. Vispa det riktigt fluffigt med elvisp tills all socker löst sig.

4. Smält smöret och låt svalna i 10 minuter.

5. För samman alla ingredienser och blanda ihop för hand med hjälp av en slev eller slickepott.

6. Smörj en form (gärna non-stick) och fodra med strösocker. Häll i smeten och baka av 25–30 minuter på den nedre delen av ugnen, känn med sticka om färdig.

7. Låt svalna helt innan du dekorerar med rutmönster och ägg/kycklingar efter eget huvud.

Kristyr

Vispa upp äggvita och vinäger med elvisp, vänd i florsocker och karamellfärg. Vill du ha två färger dela upp i två bunkar och färga. Lägg i spritspåse och dekorera. Markera en kyckling på varje kakbit.

Vill du göra en fyrkantig form, fodra en ugnsform med bakplåtspapper och smörj/sockra sedan. Skär kvadrater i önskad storlek och dekorera.

LÄS MER: Desserten som är pricken över i:et till nyårsmiddagen

LÄS MER: Den smarriga kakan som också gömmer nyttiga grönsaker

LÄS MER: Så kan du variera kakbottnar till pajer och cheesecakes