Morot kan ätas på många olika sätt. Råa, kokade, stuvade, eller varför inte i en smarrig kaka?
Morot kan ätas på många olika sätt. Råa, kokade, stuvade, eller varför inte i en smarrig kaka? Bild: Jonathan Pielmayer

Den smarriga kakan som också gömmer nyttiga grönsaker

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt bjuder hon på ett kakrecept – i hopp om att hjälpa en läsare ”lura i” barnen grönsaker.

ANNONS

Gott nytt på er alla härliga matälskare!

Tack för era mejl! Så här i början på året frågar ni nästan uteslutande efter recept på lågkalorimat, nyttiga snacks och recept på mat med lite kolhydrater. Dessa recept är viktiga och kan vara ett sätt att ta kontroll över måltider och småätande. Jag är inte emot någon quick-fix när det gäller mat och träning. Den här tiden är för mig – och många med mig – ett tydligt startskott för en förändrad livsföring. Tyvärr är kampen inte över om och när man nått sitt mål på vågen eller i löparspåret. I slutändan handlar det om balans. Balans är en färskvara och måste ständigt kalibreras och adresseras. Att starta är lätt, men att fortsätta kräver energi, vilja och stöd från omgivningen samt en oändlig förmåga att resa sig upp om man har snubblat. Och att mat skall vara gott och roligt! Och med det sagt tar jag själv tag i kalibreringen för sjuttioelfte gången och ser över mina livsvanor. Vattnet urholkar inte stenen genom sin styrka utan genom sin ihärdighet. Och nu till en av frågorna i mejlhögen.

ANNONS

Hej Alexandra!

Gott nytt år på dig. Tack för din alltid läsvärda spalt. Jag har en fråga eller egentligen en undran: Hur får jag mina barn att tycka om grönsaker? Det tar emot och det är alltid tråkigt och smaklöst. Barnen ratar alltid dem. Jag brukar koka eller göra sallader och har även rostat i ugn men det går inte hem hos någon av oss. Som du kanske förstår tycker inte jag heller om sallad och sånt när jag vet att vi har godis och annat hemma som är roligare. Vi tränar mycket så det är inte det som är problemet.

Hur göra?

Undrande förälder

Hej!

Svaret till ditt problem ryms inte i en liten spalt men jag gör ett försök att hjälpa dig att välja en väg framåt. I min värld kan man inte säga att man inte gillar grönsaker, för det finns så många olika sorter. Olika smak, olika textur olika sätt att tillaga dem på. Grunden till att välja ny väg är lärdom. Skriv ned vad du tycker fungerar och inte fungerar i er kosthållning. Lyssna gärna på poddar och läs artiklar om kosthållning och matlagning. Det finns via din vårdcentral troligen möjligheter att prata med en dietist och det kanske kan sätta igång nya tankebanor hos dig och familjen. Låt alla vara med i köket när ni lagar. Se om ni kan hitta några av de färdiga matkassarna som kan passa er smak. Ge måltiden utrymme och gör det till något roligt.

ANNONS

Börja med att själv hitta grönsaker du gillar och tala om det för barnen. Det finns otroligt många sätt att tillaga grönsaker på; panera, göra sås, syra, steka med vitlök. Viktigaste av allt, ge inte upp och fortsätt leta nya vägar. Här kommer en flört med ditt godissug men ändå med grönsaker, ett recept på morots- & zucchinikaka. Ta med barnen till butiken (efter pandemin, tyvärr), välj gemensamt ut den snyggaste zucchinin och moroten, passa även på att titta på andra grönsaker (kan göras på nätet). Gå hem och tillaga, smaka, slicka ur byttor. Baka kakan, gör en familjestund av det och gå in på nätet och googla efter hur ni kan tillaga på ett annat sätt. Och när ni är färdiga med den, ta fram nästa grönsak ni skall experimentera med. Gör det till ett äventyr. Hoppas detta ger dig lite inspiration. God fortsättning!

Morots- och zucchinikaka

(8–10 bitar)

• 3 ägg

• 2 dl socker

• 100 g smör

• 1 zucchini (helst ekologisk då den innehåller mindre vatten)

• 1 medelstor morot

• 3 dl vetemjöl

• 2 tsk vaniljsocker

• 2 tsk kardemumma (valfritt)

• 1,5 tsk bakpulver

• 1 tsk bikarbonat

• 1 krm salt

• Smör och ströbröd till formen

ANNONS

Gör gärna så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader

2. Separera äggulor från vitor i två stora bunkar.

3. Vispa ihop äggulor och socker tills tjock och välblandat.

4. Smält smöret.

5. Riv zucchini och morot.

6. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke.

7. Vispa upp äggvitorna till vitt, hårt skum.

8. Blanda ihop smör, smet, grönsaker och mjölblandningen. Vänd sedan i de vispade äggvitorna.

9. Smörj och bröa en sockerkaksform noggrant, gärna en klassisk med hål i.

10. Häll i smeten och grädda i mitten på ugnen i 35–40 minuter. Känn med sticka (om den fortfarande är blöt, sänk värmen till 150 grader och lägg en plåt på toppen). Lossa försiktigt och låt svalna på tallrik med formen på.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS