Veckans fråga handlar om ett tårtrecept från tjugotalet som fungerade utmärkt på 60- och 70-talet men inte längre. På bilden syns en inte riktigt lika anrik, men likväl lockande, jordgubbstårta av dessertkreatören Emelie Holm.
Veckans fråga handlar om ett tårtrecept från tjugotalet som fungerade utmärkt på 60- och 70-talet men inte längre. På bilden syns en inte riktigt lika anrik, men likväl lockande, jordgubbstårta av dessertkreatören Emelie Holm. Bild: Leif R Jansson / TT

Alexandra Zazzi: Därför funkar inte det gamla tårtreceptet

Varför slutade mormoderns tjugotalsreceptet fungera efter sisådär 60 år? Denna vecka löser Alexandra Zazzi ett tårtmysterium med anor samt bjuder på en läcker mjölkchokladkaka med kokos.

ANNONS
|

Hej Alexandra!

Jag har ett gammalt tårtrecept efter min mormor från 1920-talet. På 60- och 70-talet bakade jag ofta den tårtan och det fungerade jättebra. Nu har jag försökt igen och det blir inte alls lyckat. Den sjunker ihop och känns alldeles för “lätt” och utan substans. Kan det bero på mjölet? Jag har använt Kungsörnens Self Rising vetemjöl. Var mjölet annorlunda för 40 – 50 år sedan? Kan du ge mig tips på en annan typ av vetemjöl som jag kan använda? Receptet för övrigt är äggulor och socker, potatismjöl och bakpulver samt hårdvispade äggvitor.

Snart 80 år

ANNONS

Hej kära sockerbagerska!

Jag är rätt säker på att det är mjölet som är problemet. Du använder ”self rising”-mjöl, som har kommit till Sverige efter en förlaga från England/USA där man i många bakverk använder sig av ett mjöl där det redan tillsatts bakpulver.

Vårt svenska traditionella mjöl brukar inte innehålla bakpulver. Prova ”patisserie”-mjöl från Saltå Kvarn eller någon annan fin mjölsort som tillverkaren anger att man ska baka kakor, bakverk, med mera på.

LÄS MER: Här har de rent mjöl i påsen

När det gäller söta kakor bör inte glutenhalten vara så hög, men när det gäller matbröd får den gärna vara det så att degen blir elastisk och bildar små rum vid jäsningen där luften stannar kvar. Det gör att brödet lyfter sig, blir saftigt och knaprigt på samma gång.

Detta var en snabb lösning på just ditt dilemma, men det finns ytterligare en sida på frågan: Har vetemjölet förändras sedan din mormors recept?

Ja, det har det. Producenterna har framodlat och förädlat mjöl som är mer anpassat till den typ av kost som blivit populär i vårt samhälle idag. Glutenhalten har ökat av just de anledningar jag beskriver tidigare.

Det är skillnad på mjöl och mjöl. Läs på baksidan och välj sort efter vad du ska baka.
Det är skillnad på mjöl och mjöl. Läs på baksidan och välj sort efter vad du ska baka. Bild: LEIF R JANSSON / TT

Men som alltid finns en baksida på utvecklingen. Många varnar i dag för den påverkan mjöl, gluten och olika sädesslag har på vår hjärna, våra leder och vår tarmflora. Om man vill fortsätta äta gott bröd, pasta med mera är det klokt att med omsorg välja hög kvalité och inte äta slentrianmässigt utan vid väl valda tillfällen.

ANNONS

LÄS MER: Fortsatt uppsving för glutenfritt

LÄS MER: Här är den godaste glutenfria müslin

Med det sagt kommer här ett recept på sockerkaka med mjölkchoklad och en hint av kokos som jag lekte fram i helgen. Vansinnigt god men onyttig. Jag brukar spara sockerkaka i tunna skivor i frysen. Lite då och då när jag är riktigt sugen tar jag mig en skiva. Det gör inte så mycket att den är kall, den tinar fort när jag doppar den i te eller kaffe och jag njuter fullt ut.

Lyxig mjuk mjölkchokladkaka med hint av kokos

8-10 bitar

• 2 äggulor

• 2 hela ägg

• 1 dl strösocker

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

• 1 dl rörsocker

• 100 g smör

• 3 dl fint vetemjöl

• 2 tsk bakpulver

• 2 tsk vaniljsocker

• 0,5 krm salt

• smör att smörja formen

• 1 dl kokosflingor

• 50-60 g mjölkchoklad (om den är mycket söt kan du minska mängden strösocker något)

Gör gärna så här:

Vispa alla ägg med båda sockersorterna i minst 5 minuter med elvisp.

Smält smöret och häll i hett under vispning i äggen. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke och vispa sedan i smeten på låg hastighet tills allt är blandat.

ANNONS

Smörj en form (20-22 centimeter i diameter) med löstagbar botten och skaka runt kokosflingorna däri. Skaka så att det som inte fastnar i smöret bildar ett fint lager på botten. Klicka i hälften av smeten.

Smält mjölkchokladen i vattenbad eller mikrougn och vänd samman med smeten som är kvar i bunken. Klicka ut i formen över den tidigare smeten.

Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter på 175 grader. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten. Låt svalna och njut.

ANNONS