Drottning Silvia fyller 80 år – så firar hon

Den 23 december fyller drottning Silvia 80 år och det uppmärksammas på flera sätt. Dels sänds flera tv-intervjuer med henne om livet som drottning, men också som mormor och farmor. På själva födelsedagen blir det ett festligt firande på Drottningholms slott.

ANNONS
|

Dagen före julafton är det 80 år sedan Silvia Sommerlath föddes i Heidelberg i Tyskland. Hon växte upp med pappa Walther Sommerlath, mamma Alice Sommerlath och bröderna Ralf, Jörg och Walther.

Mellan 1947 och 1957 bodde familjen i Brasilien, då pappa Walther jobbade där. Silvia utbildade sig till tolk på 1960-talet, vilket måste varit bra när hon jobbade som utbildningsansvarig för OS-värdinnorna under sommar-OS i München 1972. Det var som bekant då som hon träffade den dåvarande kronprinsen av Sverige, och det sa klick.

De nyförälskade lyckades smyga med kärleken länge. Bland annat dolde den blivande drottningen sin identitet med olika peruker och genom träffar i olika länder.

ANNONS

Men sommaren 1973 fastnade kärleksparet på bild på Öland, och den 12 mars 1976 tillkännagavs deras förlovning. I juni samma år stod det uppmärksammade bröllopet mellan kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath, som då blev Sveriges drottning.

Så firar drottning Silvia sin 80-årsdag

Den 23 december 2023 fyller drottningen alltså 80 år och dagen kommer att firas lite extra av de närmsta. Enligt Margareta Thorgren, hovets informationschef, blir det en privat middag på lördag med kungafamiljen och vänner på Drottningholms slott. Om det blir ett officiellt firande hålls det under nästa år.

Men firandet har redan tjuvstartat i veckan.

– I onsdags och torsdags var det mottagningar på slottet med olika organisationer som kommit hit och gratulerat henne. Sen har det varit lite olika hyllningar under senare delen av hösten, framförallt från hennes olika stiftelser, säger Margareta Thorgren.

Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar att drottningen önskar att man stöttar Ukrainas krigsbarn via Radiohjälpen.
Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar att drottningen önskar att man stöttar Ukrainas krigsbarn via Radiohjälpen. Bild: Linda Broström

Vad önskar sig drottningen i present?

– Det är framförallt via Radiohjälpen, en insamling som går till ukrainska barn, krigsbarn med psykisk ohälsa som hon önskar samla in pengar till. Sen kan man också tänka på drottningens stiftelse som även den går i barnens tecken.

Fast hon passerat pensionsåldern med råge verkar drottningen inte ha planer på att sluta jobba.

– Vi har ett kungapar som är otroligt aktiva, och drottningen brinner verkligen för uppdraget att stötta kungen och Sverige. Vid sidan om det är det ju alla stiftelser som drottningen jobbar väldigt aktivt med. Hon deltar i styrelsemöten och det är ett värv hon fortsatt brinner väldigt för.

ANNONS

I intervjuer hon nyligen gett säger drottningen att ålder bara är en siffra. Hon tänker inte så mycket på varken sin födelsedag eller åldern, berättar Margareta Thorgren.

Sedan är det jul och den firar kungafamiljen tillsammans, men i olika konstellationer, menar hon. I början av veckan kom också prinsessan Madeleine med familj hem till Sverige för att fira jul.

Vill man se mer av kungafamiljen framöver, så håller kungen sitt årliga jultal i tv på juldagen och på julafton läser kronprinsessan julevangeliet. Det sänds också flera program med anledning av drottningens födelsedag, och de årliga programmen om kungafamiljen sänds i flera kanaler.

LÄS MER:Så länge kommer kungen att sitta kvar på tronen

LÄS MER:50 år sedan kungaparet träffades i München

LÄS MER:Kronprinsessan Victoria fyller år – se hennes firande genom åren

LÄS MER:Kronprinsessans julhälsning: Julpyssel i slottet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS