Kronprinsessans julhälsning: Julpyssel i slottet

Hovet har öppnat kungliga slottets portar på glänt för att landets undersåtar ska kunna ta del av kronprinsessan Victorias julhälsning. I den korta videon får tittaren följa med i kronprinsessfamiljens julpysslande innan alla fyra unisont önskar omvärlden en god jul.

ANNONS
|

Det är ingen jul utan diverse upptåg från kungafamiljen. Kung Carl XVI Gustav håller traditionsenligt jultal, drottning Silvia tar med barnbarnen på granäventyr och kronprinsessan Victoria brukar komma med någon form av julhälsning.

Så är det även i år. I ett kort videoklipp som hovet har släppt får tittaren följa med in i kungliga slottet i Stockholm där kronprinsessfamiljen möter slottsmästare Claes Carlsson i Frukostrummet. Där förbereder slottsmästaren slottet och dess salar inför julen, vilket naturligtvis kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar vill ta del av.

Julstämning på topp

Till tonerna av munter julmusik syns prins Daniel tända ljus och inspektera lingonris. Kronprinsessan Victoria applåderar och ser till att sätta barnen i arbete. Oscar klär granen och råkar oturligt nog sticka sig på ett granbarr. Men julstämningen är ändå på topp. Prinsessan Estelle å sin sida fokuserar med limpistolen för att få ihop diverse juldekorationer.

ANNONS

I det hela taget ser julpysslet lyckat ut och slottsmästaren Claes Carlsson verkar vara nöjd. I slutet av videoklippet önskar sedan hela kronprinsessans familj unisont omvärlden både en god jul och ett gott nytt år.

Under måndagen inträffade en annan jultradition på kungliga slottet. Då var det Drottning Silvia som tillsammans med sina sju barnbarn tog emot slottets julgranar. De lämnades över av jägmästarstudenter från Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. Något som gjorts sedan 60-talet. Denna tradition ligger bakom namnet på kungsgranen som förekommer i många svenska hem. Tidigare kallades granen för nordmanngran.

Se hela hälsningen från kronprinsessans familj i klippet nedan.

LÄS MER:Året med kungafamiljen i bilder

LÄS MER:Lågkonjunkturen präglar Nobelklänningarna

LÄS MER:Följ med Linnea Rönnqvist på Nobelfesten

ANNONS