Prinsessan Sofia bar en svart klänning – en färg som tillsammans med mörkare, nedtonade färger, tycks vara trenden i år.
Prinsessan Sofia bar en svart klänning – en färg som tillsammans med mörkare, nedtonade färger, tycks vara trenden i år. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Lågkonjunkturen präglar Nobelklänningarna

Genom åren har vi fått se flera storslagna Nobelklänningar, men under årets fest är kreationerna desto mer avskalade.
Svarta eller mörka, nedtonade färger tycks vara trenden, och enligt modevetaren Emma Severinsson kan det vara på grund av det kärva ekonomiska läget.
– Av respekt vill man undvika att sväva ut, säger hon.

ANNONS

Emma Severinsson har forskat om mode i kris- och krigstider och förklarar att man har sett liknande tendenser under bland annat 1930- och 1940-talen.

– I kärvare tider tonar man ned alla typer av kläder, även aftonkläder, säger hon.

– Det är ingen förklaringsmodell som fungerar fullt ut, men jag tycker ändå att det är färre klänningar som kan lyftas fram som spektakulära det här året.

"Inte så vanligt"

Ett exempel är prinsessan Sofia som bar en enklare svart klänning.

– Hennes klänning är väldigt nedtonad, men hon finns också med på listan över de bäst klädda, säger Emma Severinsson.

– Svart är ju en av 2023 års modefärger och många modetidningar har satsat på svart i år, för svarta plagg kan man ha länge, fortsätter hon.

ANNONS

Men det var inte bara avskalat i nedtonade färger under kvällens festligheter. Vissa bar mer färgstarka klänningar, till exempel energi- och näringsminister Ebba Busch, påpekar Severinsson.

– Hon bär en blommig klänning och det är inte så vanligt. Den har nästan lite 1800-tals krinolinkjol över sig, säger hon.

Även skådespelerskan Elin Klinga utmärker sig med sin mönstrade klänning i guld, svart och vit, tycker Severinsson.

– Den är väldigt extravagant.

Tyg från stadsmissionen

Men den klänningen som hon tror kommer att bli mest omtalad under kvällen är Miljöpartiets partiledare Märta Stenevis. Hon bär klänning gjord av tyg som har skänkts till Skånes stadsmission. De blåvita mönstret ska föra tankarna till de smältande isarna – en tydlig referens till partikollegan Alice Bah Kuhnkes klänning från 2017.

– Kjolen är sydd så att man ser att det är flera olika tyglappar, man ska se att det är återbrukat, säger Severinsson.

Kungafamiljen brukar vanligtvis vara de bär de mest storslagna kreationerna. I år återanvände både drottning Silvia och kronprinsessan Victoria klänningar som de burit vid tidigare tillfällen.

– Hållbarheten är viktig och i deras position är det viktigt att visa att man följer politiska frågor. Nobelfesten är ett väldigt bra tillfälle att visa upp det.

Energi- och näringsminister Ebba Busch bar klänning med blommor på. Blommönster är inte jättevanligt på Nobelfestligheterna, enligt modevetaren Emma Severinsson.
Energi- och näringsminister Ebba Busch bar klänning med blommor på. Blommönster är inte jättevanligt på Nobelfestligheterna, enligt modevetaren Emma Severinsson. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Elin Klinga kimonoklänning i guld, svart och vit.
Elin Klinga kimonoklänning i guld, svart och vit. Bild: Christine Olsson/TT
Märta Stenevis (MP) klänning är gjord av återvunnet tyg och ska föra tankarna till de smältande isarna.
Märta Stenevis (MP) klänning är gjord av återvunnet tyg och ska föra tankarna till de smältande isarna. Bild: Christine Olsson/TT
Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria bar båda klänningarna som de haft på sig vid tidigare tillfällen.
Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria bar båda klänningarna som de haft på sig vid tidigare tillfällen. Bild: Christine Olsson/TT
ANNONS