Kristina Axén Olin (M), utbildningspolitisk talesperson. Arkivbild.
Kristina Axén Olin (M), utbildningspolitisk talesperson. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Mathias Bred: Varför levererar M bara plattityder i skoldebatten?

Moderaterna kan inte fortsätta att ducka skolfrågorna. Partiet måste berätta vad det vill göra för att lyfta den svenska skolan om det får bilda regering efter nästa val.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Socialdemokraterna går just ju på offensiven i skolfrågorna och vill begränsa möjligheterna att driva friskolor i Sverige. Att S väljer att gå fram i den här frågan är ingen slump. Skolan är ett av de politiska ämnesområden där flest väljare har störst förtroende för Socialdemokraterna. Därtill finns en stark rörelse i opinionen som vill begränsa möjligheterna att ta ut vinst i välfärd. Både ämne och anslag är alltså strategiskt valda.

Moderaterna däremot är påfallande tysta i skolfrågorna. Partiets utbildningspolitiska talesperson, Kristina Axén Olin, håller låg profil. Att M försvarar friskolereformen vet vi. Men vad vill Moderaterna göra för att vända den negativa utvecklingen med fallande kunskaper, betygsinflation och ökande lärarbrist? Att det inte hjälper att förbjuda friskolor förstår de flesta. Men vilket alternativ erbjuder Moderaterna?

ANNONS

Den som tittar på vad Moderaterna skriver i sitt partiprogram blir inte mycket klokare. Det är mycket nya Moderaterna-plattityder som många håller med om, men få förstår vad de egentligen innebär. Skolan ska kännetecknas av ”fokus på kunskap”. Alla elever ”ska få stimulans att utvecklas”. Skolan behöver också ”moderniseras när det gäller vilka kompetenser som värdesätts”.

LÄS MER: Dags att reparera friskolereformen

Därtill finns en lång önskelista där den röda tråden är att bygga ut skolan. Moderaterna vill ha längre skoldagar, tioårig grundskola, fler matematiktimmar, fler prov, skola även på loven för de som halkar efter, fler anställda vuxna i form av lärarassistenter. Det är dyra reformer som Moderaterna inte förklarar hur de ska genomföras när skolan redan har problem. I stället har de kvar en föråldrad skrivning om att skolpolitiken utvecklas inom Alliansen.

Handlar det moderata ointresset om att de precis som Socialdemokraterna tänker strategiskt? Ser M ingen anledning att gå in i skolfrågorna eftersom de vet att väljarna värderar skola som betydligt mindre viktigt än trygghetsfrågor och kriminalpolitik där Moderaterna har så kallat sakägarskap?

I sådana fall bör Moderaterna tänka om. För det är en förtroendefråga att landets största oppositionsparti har en genomarbetad och sammanhållande skolpolitik. Den nuvarande utvecklingen i skolan hotar på sikt svensk välfärd.

ANNONS

Om Ulf Kristersson vinner valet nästa år är skolan bland det första han måste ta tag i, oavsett om väljarna insett det eller inte. Och när man går in i regering måste man ha de politiska idéerna med sig.

Då går det inte att hänvisa till en avsomnad allians eller att som förr ta rygg på Liberalerna i skolfrågor. För det första var nog L aldrig så ledande på skolfrågor som de själva trodde, för det andra är de nu ett litet parti med oklar framtid i riksdagen.

Det är dags för Moderaterna formulera en klar och slagkraftig skolpolitik och presentera den för väljarna.

LÄS MER: Skolan är ingen experimentverkstad för byråkrater

LÄS MER: Det går att skapa goda förutsättningar i skolan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS