Bild: Ernst Henry photography
Bild: Ernst Henry photography

Sonesson: Strid stundar i Moderaterna om SD

Valresultatet visar att M-kommunalråd i Skåne som uttryckt att de kan förhandla med SD har hållit ställningarna. En stor andel av deras väljare ratar samtidigt M i riksdagsvalet. Partiledare Ulf Kristersson måste inse att frågan om hur SD ska hanteras inte försvinner när man vänder partiet ryggen. Väljarnas dom kan bli hård.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Synen på Sverigedemokraterna skapar splittring i Moderaterna. Allt talar för att denna konflikt kommer att gräva sig djupare och påverka Alliansen. Partiledare Ulf Kristersson (M) har markerat hårt att samtal med SD inte är aktuellt. Han har uttalat att den moderata riktlinjen, att varken förhandla eller styra ihop med SD, bör gälla även lokalt i landets kommuner och regioner.

I Göteborgs stad utgör inte SD någon större huvudvärk för Moderaterna. Här är det istället Demokraterna som lockat moderatväljare. Annorlunda är läget söderut. I hela elva av Skåne läns 33 kommuner blev SD största parti.SD fick även flest riksdagsröster i minst 19 av de 33 skånska kommunerna.

ANNONS

Valresultatet visar att av Moderaternas fyra starkaste kommuner i hela landet finns tre i Skåne: Vellinge, Staffanstorp och Östra Göinge. En lärdom är att de M-kommunalråd som stått fastvid traditionell moderatpolitikoch uttryckt att de kan tänka sig att samarbeta med SD för att få igenom denhar hållit ställningarna vid valurnorna.

I Vellinge röstar varannan väljare på Moderaterna i kommunvalet och partiet har egen majoritet. I Staffanstorp landade Moderaterna på 43 procent i kommunalvalet. Det innebär att moderater sitter på 18 av 41 mandat i kommunfullmäktige.Men en stor andel av väljarna ratar samtidigt Moderaterna i riksdagsvalet. I Vellinge är diskrepansen drygt tio procententenheteroch i Staffanstorp femton.

Vellinges starka kvinna Carina Wutzler (M) anser att utfrysningsmetoden inte fungerar mot Sverigedemokraternas tillväxt. Honkrävernu offentligt att Alliansen släpper beröringsskräcken och börja samtala med SD för att få igenom borgerlig politik i riksdagen.Kommunalrådet förordar därföratt Alliansen bildar regering med stöd av SD.

Det gör även Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Han har aviserat att han kan tänka sig att både samarbeta och styra ihop med SD i kommunen.Under valkampanjen tog hani sociala medier återkommande upp frågan varför politikerinte ska göra allt för att få igenom den egna politiken. Löftenmåste realiseras.

ANNONS

Det är en fråga som fler borgerliga väljare också ställer sig ochi synnerhet de som sympatiserar med M, men även KD. Bland Moderatväljarna vill 64 procent att M regerar landet med stöd av SD. Bland KD:s sympatisörer är det ännu fler, 72 procent, som vill se ett samarbete med SD i regeringsställning. Det visar en undersökningav Aftobladet/Inizio. Hur länge kan väljarnasefterfrågan ignoreras av Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD)?Det politiska priset kan bli högt.

I synnerhet då det finns exempel på att borgerlig samverkan med SD kan få det egna partiet att växa på bekostnad av SD och att man får igenom sin politik. Regeringsbildare Ulf Kristersson (M) borde ta intryck av Liberalerna i Landskrona. I kommunvalet fick partiet över 34 procent och blev störst. Jan Björklund (L), som gjort ett uselt val och motsätter sig all samverkan med SD,talartyst om sin partikamratsframgångar.

Torkild Strandberg (L) har varit kommunstyrelsens ordförande de senaste tolv åren. Hanspragmatiska strategi är att konsekvent behandla SD som vilket oppositionsparti som helst, och han har inte tvekat att ta stöd av SD för att få igenom den politiska agendan.Det har lönat sig. SD har inte kunnat sticka på sin offerkofta och partiets tillväxt har hållits tillbaka i kommunen. Det är inte säkert att Torkild Strandbergs recept är det rätta. Risken finns att SDstärks men det kan, som i Landskrona, göra partietmer irrelevant i väljarnas ögon.

ANNONS

En sak är i alla fall uppenbar.Frågan om hur Sverigedemokraterna ska hanteras kommer inte att försvinna bara för att Ulf Kristerssonvänder partiet ryggen.

ANNONS