Centerns kommunalråd, Emmyly Bönfors, har riktat kritik mot att Göteborgs stad avslog bidragsansökan från studieförbundet Ibn Rushd.
Centerns kommunalråd, Emmyly Bönfors, har riktat kritik mot att Göteborgs stad avslog bidragsansökan från studieförbundet Ibn Rushd. Bild: Olof Ohlsson

Bawar Ismail: Ska skattepengar gå till islamism, C?

Att stoppa kommunala bidrag till ett studieförbund som samverkat med antidemokratiska krafter kommer inte spä på något utanförskap.

ANNONS

Det skandalomsusade studieförbundet Ibn Rushd har åter lidit ett viktigt nederlag i Göteborg. Förra året drog staden in det kommunala bidraget till organisationen och i februari beslutade Socialnämnd Centrum, som ansvarar för det skattefinansierade stödet till studieförbunden, att avslå Ibn Rushds bidragsansökan för verksamhetsåret 2022/23.

Allianspartierna och Socialdemokraterna hade förvisso ställt in sig på att låta frågan utredas närmare. Men eftersom Demokraternas och Sverigedemokraternas yrkande om avslag fick störst stöd i nämnden röstade även ordförande Nina Miskovsky (M) på avslag.

Det var ett välkommet besked från Göteborgs Stad. Som ledarsidan tidigare uppmärksammat har Ibn Rushd en lång historia av samröre med antidemokratiska och rasistiska aktörer. För bara fyra år sedan avslöjades studieförbundet med att ha delat ut ekonomiskt bidrag till den islamistiska och rasistiska rörelsen Milli Görus. I Göteborg har Ibn Rushd samarbetat med den salafistiska Bellevuemoskén. Forskarna Aje Carlbom, Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren har därutöver påvisat att Ibn Rushd har en organisatorisk koppling till den globala, islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet (Kvartal 16/6-2020).

ANNONS

Ibn Rushd har också samarbetat med Islamisk Centrum i Göteborg som är en så kallad Diyanetmoské, verksamheten styrs och finansieras alltså av den turkiska statens religionsmyndighet. Diyanetmoskéerna har i en rad granskningar uppmärksammats för hur de används av Erdoganregimen för att spionera på den turkiska diasporan i Sverige. Trots detta har Ibn Rushd i svaromål till Göteborgs Stad förnekat att Diyanet fungerar som Erdogans förlängda arm. Enligt Ibn Rushd är Diyanet snarast att likställa med Svenska kyrkans verksamhet.

Det finns mycket mer som talar för varför göteborgarna inte bör finansiera Ibn Rushd. Men tyvärr tycks dessa självklarheter ha förbigått Göteborgscentern. Efter beslutet i februari markerade nämligen Centerpartiets gruppledare och kommunalråd Emmyly Bönfors mot den ”politiska debatten om studieförbunden” som enligt henne riskerar att ”spä på utanförskap och polarisering”.

Hur utanförskapet riskerar att öka på grund av att kommunen stryper bidragskranen till ett studieförbund med en dokumenterad koppling till en rad antidemokratiska och rasistiska aktörer låter Bönfors vara osagt. Om något är debatten om studieförbunden i allmänhet och Ibn Rushd i synnerhet otroligt viktig för att säkerställa att skattemedel som går till föreningslivet inte hamnar i fel händer eller att bidragen motverkar de mål som våra folkvalda politiker beslutat om.

ANNONS

Studieförbundet Ibn Rushd framhäver ofta att deras verksamhet når ut till nyanlända invånare och marginaliserade grupper i samhället. Det går inte ihop med att organisationen samarbetar med aktörer som aktivt motarbetar integration av nyanlända, spär på rasism och etniska motsättningar eller misstänks gå utländska regimers ärenden. En offentlighet som finansierar organisationer som legitimerar antidemokratiska aktörer – eller ännu värre, slussar vidare skattepengar till sådana krafter – motverkar inte utanförskapet. Tvärtom.

Centerpartiet har ingen ledamot i Socialnämnd Centrum men har i kommunstyrelsen begärt att nämnden ska pröva samtliga nationella studieförbunds ansökningar gemensamt. I praktiken innebär det alltså att C vill att staden åter prövar Ibn Rushds ansökan.

Till skillnad från de övriga allianskollegorna i L och M som i tidigare yrkanden i socialnämnden efterfrågat ytterligare undersökning av Ibn Rushds verksamhet nämner Centern inte ens studieförbundet vid namn. Ja, Centern nämner inte ens risken att skattemedel faktiskt kan hamna i fel händer om Ibn Rushd får ta del av göteborgarnas skattepengar. Däremot slår C fast i sitt yrkande att det är viktigt att ”bidrag till studieförbunden ska gå till folkbildning och lärande, inte till repetition, övning eller reguljär föreningsverksamhet”.

Tar Göteborgscentern frågan om skattefinansierade bidrag till antidemokratisk verksamhet på allvar? Emmyly Bönfors svepande uttalanden om debatten om studieförbund och partiets ställningstagande i kommunstyrelsen väcker tyvärr tvivel om att så är fallet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS