(S)aknar trovärdighet mot sms-lån

Det är utmärkt att regeringen vill motverka oseriösa snabblåneföretag. Men ska det göras med trovärdighet går det inte att slå ned på sms-lånen samtidigt som Socialdemokraterna sålt lotter till tusentals personer med skulder hos Kronofogden.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Nu nalkas den tid på året då skuggorna ruva och natten går tunga fjät. Julens rekvisita har börjat synas i affärernas skyltfönster. Julhandeln kan utgöra en källa till stress för dem med tunn plånbok som vill leva upp till förväntningar på julklappar och julmat.

När behovet av pengar upplevs som akut och sparkontot är tomt, kan sms-lån fresta. I vissa fall finns pengar på kontot redan inom en kvart. Det gäller även kvällar och helger. Enkelheten kan locka till impulsköp och bli en väg in i skuldfällan. Fler än 400 000 personer har skulder hos Kronofogden och myndigheten har under flera år varnat för sms-lånen. Det är därför välkommet att regeringen föreslår skärpa reglerna för snabba högräntelån.

ANNONS

I fredags presenterade finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) ett lagförslag för att skydda konsumenterna mot överbelåning av denna sort.

Regeringen vill att det införs ett räntetak och ett kostnadstak. I dagsläget finns ingen högre gräns för snabblånens räntor. Enligt regeringen överstiger de ofta 50 procent och det förekommer krediträntor på upp till 400 procent. Nivån på räntetaket föreslås ligga 40 procent högre än referensräntan och det ska bli förbjudet att ta ut en avgift istället för dröjsmålsränta.

Förra året publicerade fackliga organisationen LO utredningen Långvarig överskuldsättning – Den bortglömda ojämlikheten. Siffrorna i arbetarrörelsens rapportvisar att obetalda räkningar och inkassokrav ofta handlar om klass. De överskuldsatta har generellt en svagare förankring på arbetsmarknaden samt lägre genomsnittlig utbildningsnivå. Det är låginkomsttagare, ensamstående, lågutbildade, sjuka, arbetslösa och hyrestagare. Det föreligger en markant översjuklighet hos överskuldsatta. Värdena för allvarlig ångest, klinisk depression och posttraumatiskt stressyndrom är signifikant högre än för genomsnittsbefolkningen.

När man tar del av LO:s studie framstår det som ännu mer cyniskt att just Socialdemokraterna och SSU under många år sålt lotter på kredit till skuldsatta svenskar. Dagen Nyheter avslöjade i september att partiets spelbolag Kombispel dragit in mångmiljonvinster till partikassan (DN 4/9). Sedan 2014 har över 8 000 personer hamnat hos Kronofogden för att de inte betalat sina lotter. Enligt DN har Socialdemokraterna och ungdomsförbundetmed offensiv marknadsföring sålt lotter till konsumentersom redan har skulder hos Kronofogden. Först efter den mediala uppmärksamheten i höstas har partiet utlovat bot och bättring.

ANNONS

Att motverka att oseriösa snabblåneföretag skor sig på utsatta och sårbara människor är angeläget. Här agerar regeringen helt rätt. Men ska det göras med trovärdighet går det inte att slå ned på sms-lånen samtidigt som det största regeringspartiet genom sitt eget spelbolag har skuldsatt tusentals personer.

ANNONS