Pro-palestinska studenter demonstrerar vid en rad svenska lärosäten. Däribland Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala och Örebro.
Pro-palestinska studenter demonstrerar vid en rad svenska lärosäten. Däribland Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala och Örebro. Bild: Johan Nilsson/TT

Naomi Abramowicz: Palestina-aktivisterna förstör för sig själva

Hotfullt uppträdande och skrämseltaktiker gynnar inte den palestinska saken.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Judiska institutioner har länge behövt tänka på säkerheten för att skydda sin verksamhet och sina församlingsmedlemmar. Sedan de propalestinska studentprotesterna tilltagit tycks det som att svenska universitet kan behöva börja fundera i liknande tankebanor, något som nog kan kännas ovant för en institution som ska präglas av öppenhet.

Som när statsvetaren Anders Persson kom till ett vandaliserat kontor på Linnéuniversitet i Växjö på måndagsmorgonen. Sabotörerna hade lyckats ta sig in under helgen och bland annat klottrat ”blod på dina händer” och ”Anders Persson sprider israelisk propaganda, hur mycket betalar de dig? Var ärlig” (Expressen 27/5). De hade även ritat en Hitlermustasch på en bild på Persson.

ANNONS

Ironiskt nog skrev forskaren en rapport på uppdrag av Segerstedtsinstitutet, som presenterades för bara några veckor sedan, om den ökande antisemitismen i kölvattnet av kriget mellan Hamas och Israel. Där nämner Persson att kopplingen mellan Israels agerande och Förintelsen eller nazister är ett vanligt förekommande uttryck för antisemitism. Vandalerna hade inte kunnat göra ett bättre jobb med att gestalta det, även om Persson själv inte är jude.

Det är inte de enda pro-palestinska aktionerna som har förekommit på Linnéuniversitet. Det har även, precis som vid flera andra universitet, upprättats ett tältläger med pro-palestinska och anti-israeliska budskap på campus. Aktivisterna kräver att universitet ska upphöra med allt samarbete med israeliska universitet och institutioner.

Dessvärre verkar palestina-aktivisterna inte ha kommit till den punkten i sina studier där de borde ha lärt sig att idka källkritik eller dubbelkolla fakta. Det förekommer nämligen inga samarbeten mellan Linnéuniversitet och israeliska lärosäten, enligt rektor Peter Aronsson (SVT Småland 22/5). Med andra ord handlar aktionen enbart om att demonstrera hat mot Israel och hänga på studentprotestvågen som har spridit sig till Sverige från USA.

I universitetsstaden Lund har det pågått tältdemonstrationer i flera veckor, där antiisraeliska aktivister har ställt krav på att alla samarbeten med israeliska forskare eller lärosäten stoppas. Rektor Erik Renström har varit föredömligt tydlig mot aktivisterna: ”Universitetet ska stå fritt från påtryckningar. I praktiken innebär det att universitetet inte kommer att tillmötesgå krav på offentliga uttalanden, flaggningar, demonstrationer eller manifestationer som innebär sådana ställningstaganden.”, skriver han på sin blogg.

ANNONS

Förra veckan försökte närmare 40 maskerade aktivister sabotera ett pågående möte mellan kommunstyrelsens arbetsutskott och utvalda studentrepresentanter i Lund. De fick till slut avlägsnas med hjälp av polis. ”Vi har ju gått alla officiella vägar för att lyfta den här frågan, men det har inte gått. Därför tyckte vi att det var viktigt att närvara på det här mötet också”, sa studentaktivisten ”Emily” som är en av tältlägrets ledare (SVT Skåne 24/5). Händelsen beskrevs som ”obehaglig” av vice kommunstyrelseordförande Rasmus Törnblom (M) som närvarade på mötet.

Det är inte första gången som ett politiskt möte kraschas av propalestinska akivister. Samma sak har skett i både Göteborg och Lund, när statsminister Ulf Kristersson (M) och vice statsminister Ebba Busch (KD) har haft öppna möten.

Palestina-aktivisterna verkar inte kunna skilja på ”att lyssna” och ”att lyda”. Både politiker och universitet har lyssnat på aktivisterna – de har bara inte lytt deras krav. Aktivisterna verkar inte förstå att deras skrämseltaktiker inte kommer att göra någon mer benägen att lyssna på dem. Tvärtom riskerar de antiisraeliska studenternas alltmer urspårade beteende att leda till ökad säkerhet och minskad öppenhet från både svenska universitet och politiker.

ANNONS