Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Ernst Henry Photography

Nya laguppställningar i debattringen

Den gamla blockpolitiken är slagen i spillror. Men kommer vi se skymten av nya block i kvällens partiledardebatt?

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I kvällens partiledardebatt i SVT kl 20.00 är står Centerns och Liberalernas partiledare, Annie Lööf och Jan Björklund, uppställda bredvid den Socialdemokratiske statsministern och miljöpartiets språkrör. Man kan fråga sig om SVT ska ägna sig åt att symboliskt arrangera blockpolitiken på det här sättet. Men det är ändå i viss mån logiskt. C och L har trots allt aktivt valt att stödja Stefan Löfven som statsminister och slår sig för bröstet över sitt inflytande över regeringens politik. Att de samtidigt vill kalla sig oppositionspartier går inte att ta riktigt på allvar. De är inte mer opposition än Vänsterpartiet var förra mandatperioden, åtminstone så länge Januariöverenskommelsen är ett faktum.

Partiledardebatter har inte samma betydelse som de en gång hade. Idag är utbudet av politiska utspel och mediala debattfora alldeles för stort för att en enskild debatt ska ha en avgörande betydelse. Formatet lämpar sig heller inte för någon fördjupande diskussion. Det får lätt drag av wrestling när partiledarna på högst någon minut ska hinna förklara sin hållning och kritisera motståndarna.

Ändå ska det bli intressant att se hur debatten formar sig nu i Januariöverenskommelsens tidsålder. Intressantast är kanske hur just C och L positionerar sig. Kommer de markera distans till regeringen eller tvärt om rikta in attackerna på de forna allianskollegerna; M och KD? Klart är att varken Ulf Kristersson (M) eller Ebba Busch Thor (KD) lär försitta chansen för sin del att ge en och annan pik åt överlöparna.

Frågan är också vem av Kristersson och Busch Thor som lyckas dominera och indirekt ta rollen som oppositionsledare, en roll som inte riktigt är åtkomlig för Jimmie Åkesson (SD). Hur M och KD förhåller sig till just SD kan dock vara värt att hålla ögonen på.