Låt inte pengarna ligga på kontot och samla damm

Fler svenskar måste investera sina sparpengar på börsen. Att låta pengarna ligga på ett konto utan ränta gör att man blir fattigare med tiden.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Brukar du spara undan lite pengar varje månad? Bra. Brukar du låta pengarna ligga på ett sparkonto? Gör inte det. Låt inte banken låna dina pengar gratis.

Dessvärre är det precis vad många gör. Folk låter månadssparandet ligga på ett konto utan möjlighet för pengarna att växa. Sparkonto är den vanligaste formen av sparande. 80 procent av svenskarna sparar på detta sätt. 65 procent sparar i fonder och 29 procent i aktier, visar en Sifoundersökning. Enligt SEB har svenskarna 1 300 miljarder kronor på sparkonton där räntan är noll.

Man ska givetvis ha en ekonomisk buffert lättillgänglig. Om man skulle drabbas av en plötslig utgift bör man ha pengar som är enkla att komma åt. Man vill inte behöva sälja fonder vid fel tillfälle för att snabbt få ut sitt kapital.

ANNONS

Men den som sparar långsiktigt ska absolut inte låta pengarna ligga på ett sparkonto. På grund av inflationen förlorar pengarna på sikt i värde. Den som hade två kronor på fickan år 1974 kunde köpa GB-glassen Storstrut. I dag behöver man en tjugolapp, 10 gånger så mycket, för att ens köpa en Conetto. Ingen vill väl spara för att bli fattigare, men det är precis så det fungerar om man bara låter pengarna ligga.

Svenskarna måste bli bättre på att placera sina pengar på börsen. Många tycker kanske att det är obehagligt och svårt. Särskilt under coronavåren, med alla larmrapporter om börsras. Men kraftiga nedgångar är tillfälliga. Den som investerar långsiktigt behöver inte bry sig nämnvärt om tillfälliga svackor.

Den som investerade pengar år 1990 har upplevt ett flertal kriser på börsen: fastighetskrisen, IT-bubblan i början av 2000-talet och finanskrisen 2008. Men han eller hon är betydligt rikare i dag än den som inte investerade sina pengar. Den genomsnittliga årsavkastningen på Stockholmsbörsen 1990 – 2019 är 12,49 procent enligt börsbolaget Nastaq, Inc.

Det är dumt att satsa alla sina pengar på något som tillfälligt är trendigt. Risken för att det som är hett i dag visar sig vara en bubbla finns alltid. Den smarta småspararen lägger inte alla sina ägg i samma korg. Ju högre risk, desto större chans till god avkastning – men samtidigt finns risken att förlora pengar. Som regel bör man ha en mix, några säkra fonder och några aktiefonder med högre risk.

ANNONS

I dag är utbudet av indexfonder som har låga avgifter och följer utveckling på börsen stort. Genom att investera i sådana slipper småspararen läsa årsredovisningar och satsa på enskilda företag. Den som sparar i investeringssparkonto (ISK) har dessutom insättningsgaranti.

Särskilt kvinnor behöver lära sig att investera. När ekonomisk ojämlikhet mellan könen diskuteras är det ofta löner man pratar om. Men sparande är minst lika viktigt. Män är generellt sett bättre på att handla med aktier och fonder, vilket antagligen beror på att kvinnor är mindre riskbenägna. Men det enda man kan vara säker på om man stoppar pengarna i madrassen är att man kommer att bli fattigare än vad man annars hade behövt vara.

ANNONS