Det svenska skuggsamhället uppgår nu till flera hundra tusen personer.
Det svenska skuggsamhället uppgår nu till flera hundra tusen personer. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ingen vet egentligen hur många som bor i Sverige

Flera hundra tusen personer kan vistas i Sverige utan att vara folkbokförda och myndigheterna har minimal koll. Det är i hög grad en situation som uppstått till följd av politiska beslut.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Officiellt har Sverige 10 313 447 invånare. Siffran baseras på folkbokföringen. Men Dagens Nyheter kan nu avslöja att utöver detta finns hela 873 000 personer som tilldelats ett så kallat samordningsnummer, sedan detta blev möjligt vid millennieskiftet (DN 28/11). Hur många av dessa som befinner sig i landet är det egentligen ingen som vet, men uppskattningsvis rör det sig om flera hundra tusen.

Enligt Skatteverket har de senaste åren mellan 45 000 och 55 000 samordningsnummer delats ut årligen, hälften via skatteregistret, en fjärdedel via brottsregistret (olika polisregister) och resten via andra register. Även asylsökande kan tilldelas samordningsnummer.

I kombination med ett intyg om bosättning och en anställning i landet kan ett samordningsnummer ge rätt till sjukvård i Sverige, men framförallt ger det möjlighet att vistas här och tillgång till arbetsmarknaden. I teorin ska ett samordningsnummer bara användas i ett år, men det är i praktiken upp till den som har det.

ANNONS

Av DN:s reportage framgår att kontrollen över vilka som får dessa nummer i praktiken är obefintlig. 45 procent av de som fått numren har inte kunnat styrka sin identitet. Iraks försvarsminister, med svenskt medborgarskap, är inte heller ensam om att ha flera identiteter samtidigt.

Tre fjärdedelar av de som fått samordningsnummer och kommer från länder utanför EU saknar arbets- och uppehållstillstånd. Eftersom samordningsnummer ofta fås via ett anställningsavtal så säljs falska anställningar med samordningsnummer på ryska Internetsidor för mellan 1500 och 3000 kronor. Men ett samordningsnummer kan även fås via en så enkel sak som att köpa en bil (räcker med en registringsskylt) på Blocket och sedan genomföra ett ägarbyte.

Någon statistik förs inte över vilka medborgarskap dessa personer har eller om de ens befinner sig i landet. Vid en stickprovskontroll i Stockholm förra året hade enbart en sjättedel av de som ansökte om samordningsnummer rätt att vistas i Sverige.

På papperet är samordningsnumret bara en praktikalitet. Olika rättigheter är knutna till uppehållstillstånd och arbete, inte till numret. Men DN:s avslöjande visar på hur lite kontroll svenska myndigheter har över vilka som vistas i landet, vilka som verkligen har arbete och vilka som är här i helt andra syften. Nya regler för inrapportering av löneutbetalningar månadsvis har också gjort det lättare att fuska, genom att ”ta tillbaka” beloppen i efterhand.

ANNONS

Det är sedan tidigare känt att gruppen ”ej folkbokförda” står för en allt större andel av brott som begås i Sverige, siffran har ökat från 3 procent i slutet av 1980-talet till 13 procent idag. Här återfinns även personer som utnyttjas av oseriösa arbetsgivare och hyresvärdar. Kort sagt ett skuggsamhälle av kriminella och människor på samhällets botten, lätta att utnyttja. I praktiken utgör bristen på kontroll även ett terror- och säkerhetshot. Utöver de med samordningsnummer finns en mörkersiffra av människor utan några papper alls - så kallade papperslösa, eller illegala invandrare.

Behoven av uppskärpning är enorma. Det är inte omöjligt. Myndigheterna skulle kunna samordna sina register, tullen och polisen skulle kunna ha helt andra befogenheter. Det är bara det att den politiska viljan saknats.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS