Köp fängelseplatser utomlands nu!

Det är inte försvarbart att låta alla kriminella sitta i svenska fängelser, till orimliga kostnader för svenska skattebetalare.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Redan 2005 lade jag, som dåvarande socialdemokratisk riksdagsman, en motion om att dömda brottslingar med utländskt medborgarskap skulle avtjäna sina straff i hemlandet. Jag fick kritik för att vara rasist och att jag inte värnade mänskliga rättigheter. Jag drev sedan den frågan genom åren och föreslog även att vi skulle köpa fängelseplatser av andra EU-stater. Sverige var ett annat land då, utan platsbrist i våra fängelser, så det var inte därför jag föreslog det. Jag föreslog det av respekt för medborgarnas skattepengar, av rationalitet, logik och rättvisa.

Nu, 18 år senare har Tidö-partierna plockat upp mina gamla sosse-idéer. Vilket jag är glad för. Idéerna är lika bra nu som då. På samma sätt som motargumenten är lika dåliga nu som då. Rasistkortet har börjar blekna, men mänskliga rättighetskortet finns kvar.

ANNONS

Nu när Tidö-partierna utreder möjligheten att hyra fängelseplatser i andra EU-länder så möts de av den klassiska kritiken om att förslaget strider mot mänskliga rättigheter. Dock är det lite oklart vilka rättigheter som kränks. Det ropas om tortyr och missförhållanden i de fängelser de dömda skulle komma att skickas till. Att standarden är sämre och att det blir svårt för anhöriga att hälsa på.

Här måste vi bestämma oss. Om vi anser att andra EU-länder är mycket sämre än oss och inte är att lita på bör vi lämna EU-samarbetet. De som är emot att köpa fängelseplatser i andra EU-länder och tillika vill lämna unionen kan jag respektera. Däremot, om du gillar EU, om vi är överens om att vi är med på lika villkor och följer ett gemensamt regelverk så är det inte ett problem. Lika konkurrens utan handelshinder ska gälla.

Självfallet ska vi kunna upphandla fängelseplatser där de är billigast. Sveriges fängelser är dyrast i Europa (näst dyrast i världen) så vi lär inte vinna den upphandlingen. En fängelseplats med säkerhetsklass 1 och 2 kostar i snitt 3 369 kronor per dygn. Ser man till samtliga kostnader så landar varje plats på 6 362 kronor dygn eller 2 322 130 kronor per år.

ANNONS

Tycker vi, om vi är ärliga mot oss själva, att det är rimligt?

I Bulgarien kostar en fånge tre euro om dagen, alltså mindre än en än tvåhundradedel (räknat på det lägre grundpriset, inte det totala) av vad en svensk fånge kostar i Sverige. Om kriminalvården går ut med en upphandling kommer transportkostnader ingå i beräkningen, så Estland, Lettland och Polen som ligger på under 50 euro per fånge och dygn kanske kan vara med och konkurrera med Bulgarien som ligger långt bort.

Vi vet att det fungerar. Norge och Belgien har gjort det med framgång. Nästa år ska Danmark skicka 300 fångar till Kosovo. Så Tidö-partierna kan sluta utreda och köra igång.

Det kvarvarande argumentet emot, som har gått hett i den norska debatten, är den mänskliga rättigheten att hålla kontakt med sina anhöriga. Men det går att lösa på samma sätt som under covid. Digitala möten. Eller skriv brev. Eller sluta begå brott så är problemet löst.

2005 var det inte fullt på de svenska fängelserna, det är det nu. För att klara situationen räknar Kriminalvården med att vi minst måste fördubbla våra fängelseplatser kommande år. Det är en väldigt dålig idé att bygga dyrt för att sedan ha dyra fångvårdsplatser som många ser som hotellvistelse. Det är inte att använda skattepengar på bästa sätt. Jag vill understryka att vi inte har så gott om dem längre.

ANNONS

Poängen att köpa platser från andra EU-länder är inte bara ekonomisk, rationell och nödvändig. Den är också brottspreventiv och skickar en tydlig signal om att Sverige äntligen börjat anpassa sig till sin nya verklighet. Så, Tidö-laget, sluta snacka börja leverera!

ANNONS