Jan Emanuel: Jo, Sverige har varit tryggare – mycket tryggare

Den som jämför hur brottsligheten såg ut och beskrevs 1989 med hur den såg ut 30 år senare kan inte blunda för förändringen som skett.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Året var 1989. Jag var 15 år och med i Uppsala Nya Tidning för första gången. På löpsedeln stod det: "Tonårsliga härjar i Uppsala.” I tidningen var det en bild på mig och en polis. Bildtexten berättade att han jobbade med de ”kriminellt mest aktiva” ungdomarna i Uppsala.

Jag minns hur det var att växa upp Uppsala. Det var bråk, men ingen blev skjuten. När Polisen kom så sprang vi, vi kastade inte sten på dem. Uppsala var en i grunden trygg stad.

30 år senare, 2019, var jag krönikör för samma tidning. En ledarskribent på Expressen (Lars Lindström) hade skrivit: ”brottsligheten i Sverige skenar inte – kan vara bra att komma ihåg”. Han var en av ”Sverige har aldrig varit tryggare”-gänget.

ANNONS

Jag replikerade i UNT: ”Jag går tillbaka och tittade vad UNT rapporterat om 1989. Jag kan ha varit slarvig, men jag hittade inget om mord med skjutvapen. Inte en enda sprängning. Inga skjutningar. Inga gruppvåldtäkter. Jag googlar Uppsala 2019 och får fram lokalt rekord i skjutningar samt i sprängningar. Tittar man på mord med skjutvapen så har Uppsala även där toppat sina egna rekord de sista åren. Gällande överfallsvåldtäkter, gruppvåldtäkter och personrån likaså.”

Så här ser utvecklingen i Uppsala ut fram till nu (och det speglar Sverige i stort) utifrån vad media rapporterat:

Polisen i Uppsala 1989: ”En liga med ett 40-tal tonåringar ligger bakom en rad fall av misshandel mot ungdomar i Uppsala. Gänget är det mest kriminellt belastade som funnits i Uppsala..” (UNT 13/9 1989) Brotten exemplifierar polisen med: misshandel, olaga hot, tillgreppsbrott, vandalisering mm.

Polisen i Uppsala 2019: ”Den grova och organiserade, kriminella aktiviteten i Uppsala domineras av sex gäng- eller klangrupperingar med ett bestånd av cirka 160 aktiva gäng/klanmedlemmar.” De brott dessa gäng begått exemplifierar Polisen med: mord (plural), skjutningar, sprängningar, grovt vapenbrott samt otillåten påverkan mot myndigheter, näringsidkare och allmänhet. (AB 25/1 2019)

Polisen i Uppsala 2023: Antalet nätverkskriminella uppgår till 571 aktiva gäng/klanmedlemmar. Brotten är av samma karaktär som 2019, bara grövre och även riktat mot anhöriga. (AB 12/9)

ANNONS

Jag skrev 2019: ”Rent matematiskt. Går utvecklingen vidare i samma takt så kommer ett tillstånd liknande inbördeskrig utspelas i Uppsala om ytterligare 30år.” Jag var naiv. Det har gått fem år och vi är nästan där.

”Sverige har aldrig varit tryggare”-gänget har nu bytt fot, genom att hävda att de aldrig haft två fötter. På samma sätt de tidigare förnekat verkligheten, förnekar de nu att de förnekat. Samma lögnhalsar, andra lögner. Ansvariga politiker gör precis samma sak.

Rent matematiskt igen: Går utvecklingen vidare så är Sverige så som vi känner det förlorat. Opinionsbildare i nämnda gäng har ett stort ansvar.

Men det reella ansvaret bär de politiker som agerat nyttiga idioter åt dessa röster. ”Utvecklingen av den grova kriminaliteten kan inte beskrivas som annat än fullkomlig katastrof” säger en av författarna bakom S-rapporten om misslyckad migrationspolitik. Det som också borde sagts: Vi är ansvariga för katastrofen och därför inte rätt personer av lösa densamma. Det gäller oavsett politisk färg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS