Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Runtom i Sverige utsätts näringsidkare för hot och trakasserier. Bild: Johan Nilsson / TT
Runtom i Sverige utsätts näringsidkare för hot och trakasserier. Bild: Johan Nilsson / TT

Daniel Åkerman: Det parallella samhällets verkliga offer

Att driva företag i ett utsatt område kan innebära att man utsätts för konstanta dödshot av de kriminella gängen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Företagare med utländsk bakgrund utsätts för systematisk utpressning av kriminella gäng. Offren riskerar att i längden förlora sitt eget företag och sin familj eller tvingas fly till annan ort.

Det är SVT Nyheter Väst som har granskat utbredning av beskyddarverksamhet i Sverige. I en intervju larmar Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg, för att problemet med olaga hot mot företagare är gigantiskt, men att detta har skapat en tystnadskultur som omöjliggör tillförlitlig statistik.

De kriminella nätverkens utpressning riktas nästan uteslutande mot personer med utländsk bakgrund då dessa ofta har svårare att stå emot. ”Om du inte har en stor släkt som kan skydda dig är du helt chanslös”, säger Boström. Offren utsätts för konstanta dödshot, mot såväl sig själva som syskon, makar och barn.

För den som går med på ”beskyddet” innebär det att ens verksamhet långsamt tas över av gängen. Dessa tar alltmer pengar ur kassan och börjar utnyttja lokalen för sin egen kriminella verksamhet, såsom droghandel. För den som står emot blir livet mycket värre.

LÄS MER: Bekämpa gängkriminalitet från toppen

I bästa fall kan företagare få hjälp av polisen och skyddat boende. Men de kriminella nätverken är så pass utbredda att de ofta har kontakter och informatörer i alla de stora städerna. Därför innebär polisskyddet ofta att banden till nära och bekanta slits sönder, och blir därtill en stor påfrestning för familjen. Många personer har till slut blivit lämnade av sina makar, då dessa inte längre orkar med det utsatta livet.

Beskyddarverksamheten är bara det senaste exemplet på hur parallella samhällen har etablerat sig i Sverige. Nyligen hindrades även journalister från att rapportera i den utsatta stadsdelen Norrby i Borås.

Journalister från SVT Väst skulle ta sig in till Norrby för att rapportera om en våldsam sammandrabbning mellan över hundra personer som utkämpats dagen innan. Men flera maskerade personer försökte då stoppa reportrarna genom grova hot och slag mot deras kamerautrustning. Den tydliga signalen var att journalisterna betraktades som främmande och inte var välkomna.

LÄS MER: Så orsakade svenska politiker brottsvågen

Att personer i utsatta områden organiserat utövar kontroll över vilka som får röra sig på vissa platser visar hur inrotad den parallella strukturen redan har blivit. Liksom beskyddarverksamheten visar det också att det är de boende i dessa områden som är de främsta offren. Det är de som inte nås av den granskande pressen. Det de som tvingas utstå dödshot och riskerar att förlora sitt levebröd.

Det är dessa verkliga problem som Stefan Löfven (S) under sju år som regeringschef gjort lite eller inget för att lösa. Till och med efter sin retoriska omsvängning har han fortsatt valt att hellre ta avstånd från ett annat riksdagsparti. Att Löfven den 28 juni avgick som statsminister är välkommet.

Det innebär en ny chans för alla boende i utsatta områden att slippa tvingas in i parallella samhällen och underkasta sig de kriminella gängens dominans. De förtjänar en ny statsminister.

LÄS MER: De kriminella klanerna har tagit Göteborg som gisslan