Riksdagen flaggar på halv stång för att hedra offren i terrorattentatet.
Riksdagen flaggar på halv stång för att hedra offren i terrorattentatet. Bild: Henrik Montgomery/TT

Karin Pihl: De mördades enbart för att de var svenskar

Två svenskar har mördats i ett terrordåd enbart på grund av sin nationalitet. Svenskar uppmanas nu hålla låg profil utomlands. Hur blev det så här?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Jag har dödat tre svenskar, prisad vare Gud.” Det sa terroristen Abdesalem Lassoued i en video i anslutning till måndagskvällens terrordåd i Bryssel. Två personer mördades och en skadades allvarligt. Belgiska myndigheter har bekräftat att dödsoffren var svenska medborgare.

Mannen kom till Belgien som asylsökande 2019 men fick avslag. Sedan dess har han vistats i landet illegalt. Polisen ska ha haft kännedom om att mannen radikaliserats och han ska också stått inför rätta för terrorbrott i Tunisien. Tidigt på tisdagsmorgonen sköts den misstänkte gärningsmannen ihjäl.

Enligt den belgiska premiärministern letade terroristen aktivt efter svenskar. Och att välja ut offren var enkelt. Det var kvalmatch till fotbolls-EM. De mördade hade blågul klädsel för att visa stöd till det svenska herrlandslaget i fotboll.

ANNONS

Svenska kyrkan i Bryssel meddelade på måndagskvällen att de skulle hålla stängt efter inrådan från polisen. SVT:s korrespondent uppger att man som svensk uppmanas hålla sig undan och erbjuds eskort till flygplatsen för att resa hem till Sverige.

De flesta är nog vana vid att Sverige har gott renommé utomlands. Vårt pass har länge setts som ett av världens starkaste. Vi är vana vid att omvärlden generellt betraktar Sverige som ett land med bra luft, välstånd, jämlikhet och tolerans. Ett land människor flyr till och inte från.

Nu uppmanas svenskar, som rest till Belgien för att heja fram landslaget eller som bor i Bryssel och vill stötta blågult, att dölja sin nationalitet. UD uppmanar svenskar runtom i världen att hålla låg profil.

Det här är ingen slump. Terrordådet på måndagskvällen skedde inte i ett vakuum. Det är ingen tragisk olycka. Att offren valdes ut på grund av sin nationalitet har att göra med den hatkampanj som riktats mot Sverige. Och i terroristens huvud görs ingen skillnad mellan den svenska staten och vanliga medborgare.

Enligt belgiska myndigheter hade gärningsmannen tagit del av anti-svensk propaganda på internet. Han hade följt flera islamistiska konton, bland annat ett som sprider desinformation om att den svenska staten kidnappar muslimska barn.

ANNONS

Det är en konspirationsteori som fått stort genomslag i radikala kretsar. Som stiftelsen Doku avslöjat sprids vanföreställningar om att svenska myndigheter tvingar muslimska barn att dricka alkohol och äta fläsk. Sverige utmålas som ett rasistiskt land. Supportrarna önskar att Gud ska hämnas på Sverige.

Än värre blev det efter koranbränningarna. Runtom i den muslimska världen brändes den svenska flaggan i stora demonstrationer. Ambassaden i Bagdad intogs och sattes i brand. Redan då uppmanades svenskar och svenska företag att ligga lågt. Brittiska och amerikanska myndigheter uppmanar sina medborgare att vara försiktiga om de reser till Sverige. Sverige har gått från att vara ett legitimt mål för terrorister till ett prioriterat mål.

När Islamiska staten besegrades – eller åtminstone kraftigt försvagades – för några år sedan fanns en förhoppning att den extremistiska jihadismen, som plågat den muslimska världen, utmanat traditionell islam och vars anhängare utfört en rad terrorattacker i Mellanöstern och Europa, var på utdöende. IS förlorade i praktiken hela sitt territorium i Syrien och Irak. Terrorresorna avtog.

Men anhängare till terrorgruppen och till liknande fundamentalistiska läror existerar fortfarande. Inte minst den islamistiska terrorgruppen Hamas attack mot Israel har visat att det finns ett stöd för dessa idéer. Det finns kretsar där antisemitism och hat mot västvärldens demokrati fått fritt spelrum.

ANNONS

Det vi ser i Europa är baksidan av öppna gränsernas politik. Det har tidigare funnits en idé om att då öppenhet i sig är ett gott moraliskt värde, kan det inte ha negativa följder. Att politiskt depraverade personer drar nytta av de värderingsskillnader som uppstår i ett mångkulturellt samhälle för att sprida extremism och hat, och för att spä på en misstänksamhet mellan grupper, räknade inte förespråkarna för de öppna gränserna med.

Terrorism och andra våldsbejakande uttryck har också setts som en form av naturkatastrofer, som ska mötas med kärlek och blommor. Och nog finns plats för ljusmanifestationer. Men terrorismen måste bekämpas med insikten att terrorister är fiender till den öppna och demokratiska världen och därmed till Sverige.

LÄS MER: Sveriges halvtidshumanister vänder bort blicken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS