Boscanin: Väntetiderna är en skandal

Drygt 33 000 patienter har fått vänta längre än 90 dagar på operation. Det är ovärdigt en välfärdsstat som Sveriges, som har bland världens högsta skatter och som gör anspråk på en sjukvård i världsklass.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

61-årige Enar i Sundsvall fick vänta 16 månader på operation av sin höft. Han ville fortsätta jobba så mycket han kunde men fick under väntetiden så stora smärtor att han i dag helt har slutat arbeta. Det visade sig att höften hade börjat ruttna. Hade det inte varit för Enars påstridiga fru hade han troligtvis fått vänta ännu längre på operationen.

En 10-årig flicka i Karlstad fick vänta i 14 månader på en operation av en snabbt växande hudförändring. Det visade sig sedan att förändringen berodde på en högrisktumör. Till följd av fördröjningen blev flickan tvungen att genomgå ytterligare en operation då tumören växt under huden.

ANNONS

Inga-Britt i Göteborg fick vänta i två år på en operation för diskbråck i nacke och rygg. Under väntetiden förvärrades hennes problem och hon drabbades även av en depression. Hon beskriver att det har förstört hennes liv totalt. Hade hon fått genomgå sin operation tidigare hade några av symptomen kunnat motverkas.

Listan på människor som fått lida i onödan till följd av långa väntetider kan göras lång. Sverige lever inte upp till den nationella vårdgarantin som innebär att patienten ska få en tid för operation inom 90 dagar efter att beslut om en sådan har tagits. Redan det är en väl tilltagen gräns då det inte handlar om att man ska opereras inom tre månader från att man har sökt vård, utan inom tre månader från att det fastställts att en operation är nödvändig. Enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting (SKL) hade 27 procent av patienterna – drygt 33 000 personer – i mars fått vänta längre än så.

Det handlar om 33 000 personer vars symptom riskerar att förvärras under tiden som de tvingas vänta. Många lider av smärta och har svårt att leva ett vanligt liv med arbete och en meningsfull fritid. Det är ovärdigt en välfärdsstat som Sveriges, som har bland världens högsta skatter och som gör anspråk på en sjukvård i världsklass.

ANNONS

Sedan 2014 har väntetiderna i vården ökat markant. I mars 2014 var det enligt SKL 12 procent av patienterna som fick vänta längre än 90 dagar på operation eller annan åtgärd, en andel som sedan dess har ökat för varje år. Fyra år senare handlar det alltså 27 procent – en ökning med 15 procentenheter.

Samtidigt tar det längre tid att få ett första besök i den specialiserade vården, vilket ofta är en premiss för att kunna få beslut om operation. I mars 2014 fick 9 procent av patienterna vänta längre än 90 dagar, fyra år senare är andelen 18 procent.

Visst håller vården i Sverige hög kvalitet, när man väl får tillgång till den. Det är dock svårt att tala om en vård i världsklass när patienter får vänta i månader – ibland över ett år – på att få den hjälp som de har rätt till. I detta läge har regeringen valt att göra det mindre förmånligt att ha en privat sjukvårdsförsäkring via arbetsgivaren, trots att en sådan försäkring bidrar till att avlasta den offentliga sjukvården. Om man inte klarar av att se till att alla får en god sjukvård kan man väl åtminstone undvika att försvåra för de som själva vill bekosta sin vård.

ANNONS
ANNONS