Adam Cwejman: Begränsa Kinas makt i Sverige innan det är för sent

Sverige har gjort sig beroende av Kina ekonomiskt, det är ännu inte försent att vända utvecklingen.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Europa har ekonomiskt nästan helt skiljt sig från Ryssland. Det har inte gått smärtfritt. Hög inflation och skenande energipriser har plågat européerna under hela vintern. Men nya källor till gas och olja har kunnat hittas. Antalet LNG-terminaler på Atlantkusten ökar. Den ekonomiska skilsmässan från Ryssland har kostat men är i allt väsentligt redan genomförd. Det krävdes ett aggressivt invasionskrig på europeisk mark innan det skedde, men bättre sent än aldrig.

Ryssland höll Europa, och i synnerhet Tyskland, beroende och fogligt med hjälp av råolja och gas. Men det ekonomiska beroendet av Kina går betydligt djupare. Om den europeiska naiviteten inför Ryssland har varit allvarlig, vad ska man då kalla relationen till den kinesiska diktaturen?

ANNONS

Kina agerar helt annorlunda än Ryssland. Det gör också det europeiska, och i synnerhet det svenska, beroendet av Kina betydligt svårare att reda ut. Råvaruhandel är en sak. Intrikata forskningssamarbeten, industrispionage och framförallt kinesiska investeringar är något helt annat.

Men det går inte att ignorera riskerna, vilket man ständigt gör i såväl politiken som näringslivet. Det måste ske en attitydförändring. Tittar man på svenskt näringsliv eller akademi så märker man att det är allvarligt och de senaste veckorna har avslöjandena kommit i en strid ström. Den kinesiska staten är djupt insyltad i Sverige.

SvD visade i en granskning att det finns täta band mellan svenska lärosäten samt universitet och institut i Kina som har band till den kinesiska försvarsmakten. Per Olsson, försvarsekonom på Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) kommenterade för SvD (18/2) på sedvanligt svenskt manér att det hela är ”någonstans mellan ganska o-bra och väldigt illa ur svensk och västerländsk säkerhetssynpunkt”. Antalet publiceringar som grundar sig på samarbeten med kinesiska försvarsinstitut har ökat kontinuerligt under hela 2010-talet. Från ett tiotal 2010 till närmare 250 årligen.

Säpo har varnat för att den kinesiska staten ”nyttjar kinesiska medborgare vid svenska högskolor och universitet i syfte att inhämta teknik och kunskap som ökar den kinesiska militära förmågan”. Några nationella riktlinjer från myndigheter och regering finns inte, enligt SvD.

ANNONS

Enligt Säpos senaste årsrapport använder den kinesiska staten vissa av sina medborgare i utlandet för att tillskansa sig teknisk kompetens som efterfrågas av den kinesiska militären. De universitet och högskolor som i synnerhet pekas ut som sårbara av Säpo är Chalmers i Göteborg samt Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Även DN granskade forskarkontakterna och fann en rad gästforskare finansierade av den kinesiska staten. Forskarna har studerat ämnen som ”kärnkraftssäkerhet, kärnenergiteknik, farkostteknik och informationsteknologi”. Universiteten som DN konfronterade med dessa uppgifter hade inga som helst restriktioner. Chalmers rektorsråd och ansvarig för internationella frågor Jörgen Sjögren berättade för DN att ”Vi kan inte stoppa detta, vare sig rent kunskapsmässigt eller principiellt.” (DN 16/2)

Svenska universitet och högskolor läcker känslig kunskap och information till en diktatur som mycket väl kan besluta sig för att försöka ockupera Taiwan, vilket oundvikligen kommer att kräva någon sorts reaktion från svenskt håll. Men vem ska reagera?

Det är uppenbart att svenska företag och akademiska institutioner inte är mogna uppgiften. Det saknas handfast politiskt ledarskap. Som Jörgen Sjöberg på Chalmers berättar: ”Det finns inga beslut på högre nivå fattade att stödja sig mot”.

Varför? Kunskapen finns redan. Säpo och FOI har studerat frågan länge. Journalistisk avslöjanden kommer ständigt. Det som saknas är en politisk förståelse för att man måste agera nu, inte när Kina kommer ut som helhjärtad allierad till Ryssland i kriget mot Ukraina eller startar sitt eget krig mot den oberoende demokratin Taiwan.

ANNONS

Det akademiska samarbetet är en sak. Det handlar trots allt bara om ett antal forskningssamarbeten, gästforskare och gäststudenter. Dessa samarbeten kan avbrytas relativt snabbt. Den mer komplicerade delen av det kinesiska beroendet - det industriella samarbetet - är betydligt mer svårlöst men kan inte heller ignoreras.

I Göteborg vill ingen, allra minst cheferna på företaget eller politikerna, kännas vid det faktum att stadens största privata arbetsgivare, Volvo Cars, är helägt av en person, Li Shufu. Hans ägarandel i Volvo Cars är total, trots börsnoteringen häromåret som gjorde succé bland såväl småsparare som pensionsfonder. Li Shufu äger genom bolaget Geely 82 procent av bolaget och har därmed en majoritet av rösterna.

LÄS MER: Med kinesiska ägare kommer den kinesiska staten på köpet

LÄS MER: Nu äger Kina oss, tro inget annat

Samme Li Shufu är trogen kommunistpartiet i Kina och är att betrakta som en lojal medlem som inte går emot Xi Jinping och partiets vilja. Och om det är något som de senaste årens kinesiska företagspolitik lär oss så är det detta: Det finns inget privat kinesiskt näringsliv som agerar oberoende. Volvo Cars är operativt självständigt från partiet – med frihet att sköta den dagliga verksamheten som de vill – men det existerar inte kinesiska bolag med en strategisk frihet. Kinesiska bolag är statliga bolag och därmed det kinesiska kommunistpartiets ägodelar.

ANNONS

Volvo är det stora exemplet över hur svenskt näringsliv och i förlängningen Sveriges andra största stad är helt i händerna på det kinesiska kommunistpartiet. Men det finns andra exempel. Ett kinesiskt bolag, Nutech, med nära band till landets militär och kommunistparti sköter säkerhetskontrollen på Arlanda. En femtedel av alla investeringar i vindkraft i Sverige under perioden 2017-2022 kom från Kina. Största investerare är CGN, Kinas statliga kärnkraftsbolag.

Hur påverkar det Sveriges politiska oberoende visavi Kina? Handlingsutrymmet att kritisera regimen i Peking har i praktiken blivit mycket lågt.

Anmäl dig till Adams nyhetsbrev

Varför pratar vi om det vi pratar om? GP:s Adam Cwejman omvärldsbevakar och delar det som fått honom att tänka till.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS