Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under en partiledardebatt i riksdagen.
 Bild: Janerik Henriksson/TT
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under en partiledardebatt i riksdagen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Bawar Ismail: Är Annie Lööf redo att ingå i ett vänsterblock?

Centerpartiet kan mycket väl hamna i en S-regering med Vänsterpartiet.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ett mittenvänsterblock tycks formera sig i svensk politik. I en intervju med GP öppnar Vänsterpartiets partiledare, Nooshi Dadgostar, upp för ett regeringssamarbete med Centerpartiet. Enligt Dadgostar blir det omöjligt för en rödgrön regering att leda landet om inte Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet inleder ett närmare politiskt samarbete.

”Önskedrömmar”, svarar partiledaren Annie Lööf (C).

Men Lööfs uttalanden från tidigare valrörelser ger skäl till att misstro partiledarens löften i regeringsfrågan. Annie Lööf lovade trots allt inför valet 2014 att äta upp sin högra sko om hon lät partiet bli stödhjul åt Socialdemokraterna. Fyra år senare blev Centerpartiet ett stödparti till regeringen Löfven.

Januariöverenskommelsen mellan S, MP, L och C kom dessutom till för att de berörda parterna enats i syftet att isolera Sverigedemokraterna från makt och inflytande. Det eventuella resultatet i valet 2022 kommer förmodligen att tvinga partierna som motsätter sig parlamentariskt samarbete med SD att åter enas om ett nytt regeringsalternativ.

LÄS MER: Frågan som borde ställas till Annie Lööf

En rödgrön regering bestående av även Centerpartiet och Vänsterpartiet är mot den bakgrunden ingen omöjlighet.

2011 tillträdde en rödgrön regering vid makten i Danmark bestående av Socialdemokraterne, Radikale venstre och Socialistisk folkeparti, med vänsterpartiet Enhedslisten som stödparti i Folketinget. Liksom V och C är det socialliberala Radikale venstre och Socialistisk folkeparti tydliga ideologiska motpoler i den ekonomiska politiken.

Den danska rödgröna regeringen kom därför att präglas av en rad regeringsombildningar och ideologiska spänningar.

Att införa vägtullar i Köpenhamn var exempelvis en viktig valfråga för Socialistisk folkeparti som regeringen övergav efter kraftiga negativa reaktioner i väljaropinionen. När delar av ett statligt energibolag skulle säljas till en amerikansk investmentbank fick Socialistisk folkeparti nog och hoppade av regeringen.

Samarbetet var så svårt att Danmarks nuvarande statsminister, socialdemokraten Mette Frederiksen, i efterhand uppgav att man aldrig borde ha släppt in Radikale venstre i regeringen 2011. Frederiksen menade nämligen att regeringen anpassade en allt för stor del av sin ekonomiska politik till det socialliberala partiet.

LÄS MER: Socialdemokrater som fjärrstyrs av Annie Lööf är guld för Vänstern

Det är en lärdom som de svenska Socialdemokraterna förmodligen inte har gått miste om, vilket bland annat kan utmärkas i regeringens ständiga dröjsmål med Centerpartiets krav på moderniserad arbetsrätt.

Det var ett par skakiga år i dansk politik, men något som lika väl kan ske här i Sverige om en rödgrön regering bestående av S, MP, C och V kommer till makten.

Och till skillnad från Danmark, där SF och S tvingades till hårda eftergifter, pekar allt på att det snarare blir Annie Lööf och Centerpartiet som kommer tvingas huka sig inför övriga samarbetspartier.

Vinster i välfärden, reformerad hyresreglering och en uppluckrad arbetsrätt är bara tre områden där Centerpartiet innehar en radikalt annorlunda position än de rödgröna partierna. Förutsatt att V är kompromissvilliga har Nooshi Dadgostar därmed lättare att enas med S och MP om vägen framåt i en rödgrön regering.

Och skulle C hota med regeringskris för att driva igenom sina ideologiska hjärtefrågor kan det leda till SD får det inflytande som Annie Lööf lovat att med all sin makt förhindra.