Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Annie Lööf (C) stänger dörren till V-samarbete

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar tror på ett regeringssamarbete med Centerpartiet efter nästa val.
Men Annie Lööf säger fortsatt hårdnackat nej.
– Det är snarare önskedrömmar från Vänsterpartiet än något annat.

Det var i en intervju med GP som Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, öppnade för ett regeringssamarbete mellan V, S, MP - och C efter valet 2022.

– Det finns inga andra möjligheter. Det krävs fyra partier på våran sida, V, S, MP och C, för att regera landet, sa hon.

LÄS MER: Dadgostar (V) tror på regeringssamarbete med Annie Lööf

Men det håller inte Lööf med om.

Hon ser i stället att det finns flera olika tänkbara samarbeten ”i den breda politiska mitten” där hon räknar in alla partier utom just V och Sverigedemokraterna. Det handlar till exempel om att de stora partierna måste öppna sig för att samarbeta med varandra framåt, menar hon.

– Socialdemokraterna och Moderaterna måste börja fokusera mer på lösning än på låsning, säger Lööf.

Annie Lööf utesluter samarbete med V av flera skäl.

– Anledningen till att vi säger nej till att budgetförhandla med Vänsterpartiet är att vi tycker helt olika i ekonomiska frågor. De vill höja skatten, vi vill sänka den, vi vill utveckla valfriheten, de vill stoppa den. De är ett vänsterinriktat socialistiskt parti, vi är ett borgerligt liberalt parti, säger Lööf.

– Inte ens internt i V har Dadgostar stöd för att samarbeta med ett parti som C, så det är snarare önskedrömmar från V än något annat.

”Extremt höger”

Nooshi Dadgostars uttalanden i GP-intervjun har väckt heta känslor i hennes eget parti. SvD har ringt runt bland vänsterpartister och många uttrycker skepsis till ett samarbete med Centerpartiet.

– Centerpartiets ekonomiska politik är extremt höger och jag tycker därför att vad Nooshi säger om att det inte ska ställas ultimativa krav är oroväckande. Det känns väldigt naivt att tro att Vänsterpartiet skulle få inflytande i ett samarbete, säger Josefine Sjödahl, till tidningen.

Hon har nyss lämnat posten som ordförande för Vänsterpartiet i Kista på grund av det hon anser är en ”högerförflyttning”.

Bernmar: Samarbetar inte med SD

Göteborgs Daniel Bernmar (V) framhåller dock att det inte finns några principiella hinder för att samarbeta med C.

– Det finns bara ett parti som Vänsterpartiet aldrig samarbetar med – Sverigedemokraterna, eftersom det är ett rasistiskt parti, säger han till SvD.

LÄS MER: Annie Lööf: Säkerhetsrisk att ge SD inflytande i regeringen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.