Fem tv-serier som format Göteborg

Göteborg firar 400 år, betydligt längre än det funnits tv-apparater. Med det sagt har GP:s tv-redaktör Jan Andersson valt ut fem klassiska tv-program som hjälpt till att forma bilden av vår stad.

ANNONS
|
Bild: ULF STRÅHLE

”Albert och Herbert”, SVT

Frågan är om det någonsin har funnits ett folklustspel som träffat lika hårt i hjärtat och i smilgroparna som ”Albert och Herbert”. Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen satte Skolgatan och skrotiga Haga på Sverigekartan.
Bild: Peter Knutsson/TV4

”Lotta på Liseberg”, TV4

Varken Lotta Engberg eller allsång är typiskt för Göteborg, men sammanförda och placerade på Lisebergs stora scen är det svårt att tänka sig en mer sommarexplosiv blandning. Till och med när det regnar vill man ta sig ner till parken och vara med.
Bild: SVT

”På spåret”, SVT

Lekledaren Ingvar Oldsberg och Steen Priwin, tv-chef i Göteborg, insåg nog inte vad de hade dragit igång när de vinkade av det allra första avsnittet av ”På spåret” i september 1987. SVT:s långkörare är fortfarande kanalens allra mest populära program.
Bild: Bo Håkansson/Kamerareportage

”Hammarkullen”, SVT

Manusförfattaren Peter Birro imponerade med ”Kniven i hjärtat” och ”Upp till kamp”, men det var med debutserien ”Hammarkullen” som Birro satte sitt första rejäla avtryck. Sällan har väl nordöstra Göteborg skildrats med sådan färgstark frenesi.
Bild: Bingolotto

”Bingolotto”, TV4

Hösten 1991 sändes första avsnittet av ”Bingolotto”. I samma stund gick Leif ”Loket” Olsson från att vara en lokal Göteborgsprofil till att bli hela landets älskade programledare. Varm, rapp och folklig – ingen kunde dra tittare som ”Loket”.

LÄS MER:Kulturen som skapade Göteborg

LÄS MER:Fem låtar som format Göteborg

LÄS MER:Kärlek och uppror plus lite kalabalik – här är filmerna som format Göteborg

LÄS MER:Fem teaterhändelser som formade Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS