Fem låtar som format Göteborg

Evert Taube och Laleh. In Flames och Leila K. Många är banden och artisterna som satt Göteborg på kartan med sin musik. GP:s musikredaktör Johan Lindqvist har valt ut fem låtar som verkligen format Göteborg.

ANNONS
|
Bild: TT

Lasse Dahlquist – ”Välkommen till Göteborg”

Lasse Dahlquists ”Välkommen till Göteborg” sammanfattar hur vi vill att vår stad ska vara: öppen och varm. ”Från alla de länder kom främlingar hit, Och byggde kanaler och torg, De stannade kvar, deras idoga flit. Blev grunden till vårt Göteborg.”
Bild: Ragnhild Haarstad/SvD/TT

Sonya Hedenbratt – ”Knô dig in”

När Klamparegatans coolaste katt tog över rummet var det mer brôta på än finlir som gällde. Uppmaningen ”Knô dig in fast dörra är trång, för här är änna nåt på gång” säger allt om det göteborgska, solidariska kynnet.
Bild: Petter Trens

Nationalteaterns rockorkester – ”Bängen trålar”

Underifrån, utanför och klassmedvetet ändrade Nationalteatern och dess rockorkester för alltid spelplanen och visade upp Göteborg från ett annat håll. Förorten gavs för första gången en röst.
Bild: Måns Langhjelm

Broder Daniel ”Shoreline”

Broder Daniel var förstås motpolen till de goa och glada Göteborg. ”I'm not the boy that I used to be, This town has got the youth of me” sjunger Henrik Berggren och många efter honom, kanske är känslan – ensam och arg på kaj – universell.
Bild: Sanna Tedeborg

Håkan Hellström – ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”

Det går inte att runda den här låten som får representera hela Håkan Hellströms katalog. Håkan har skrivit en helt ny berättelse om staden vi bor i. Blandat historien och det som var nyss skett med vilda fantasier och ett löfte om att allt det bästa inte hänt än.

LÄS MER:Kulturen som skapade Göteborg

LÄS MER:Fem tv-serier som format Göteborg

LÄS MER:Kärlek och uppror plus lite kalabalik – här är filmerna som format Göteborg

LÄS MER:Fem konstverk som format Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS