Fem filmer som format Göteborg

Varvskrisen, Kålle och Ada, Kurt Olsson, en 12-årig punkgitarrist och en räka som kommer till liv i en hallucination i Håkan Hellströms hjärna och börjar tala som Leif ”Loket” Olsson. Här är fem Göteborgsfilmer med extra allt som format bilden av staden Göteborg (eller var det tvärtom?).

ANNONS
|
Fem filmer som format Göteborg
Bild: AB Svensk filmindustri/Filminstitutet

”Boman på utställningen” (Karin Swanström, 1923)

Skådespelerskan Karin Swanströms regidebut är en fyndig och dråplig komedi om jakten på lilla Brita där Kålle och Ada också dyker upp. Rosades inte minst för sin mångsidiga och levande bild av Göteborgsutställningen.
Fem filmer som format Göteborg
Bild: AB Europafilm/Filminstitutet

”Sista budet” (Kenneth Ahl, 1981)

”En mer göteborgsk film har jag inte sett”, skrev GP:s filmkritiker Monika Tunbäck-Hanson om författarpseudonymen Kenneth Ahls tidstypiska drama. Weiron Holmberg, Roland Janson och Sven Wollter medverkade och varvsnedläggningar, storförtagare och smutsiga affärer stod i fokus
Fem filmer som format Göteborg
Bild: AB Svensk filmindustri/Filminstitutet

”Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv” (Håkan Wennberg, 1990)

Inget befäster Göteborg som de goa gubbarnas stad lika starkt som Kurt Olsson. Här växer han upp och skapar kaos. Lasse Brandeby skrev manus och spelar sin omåttligt populäre figur liksom dennes argsinte pappa.
Fem filmer som format Göteborg
Bild: Plattform

”Gitarrmongot” (Ruben Östlund, 2004)

I filmdebuten följer vi en tolvårig aggressiv punkgitarrist i den fiktiva staden Jöteborg. Redan här märks regissörens förkärlek för att visa upp det vi inte vill se. I år leder han Guldpalmsjuryn i Cannes, med två egna palmer i bagaget.
Fem filmer som format Göteborg
Bild: SF Studios

”Känn ingen sorg” (Måns Mårlind och Björn Stein, 2013)

I Håkan-filmen rumlar du hem och hamnar i en stinkande container fylld av fesk. Freddie Wadling och Ebbot Lundberg spelar alkoholister och hemma hos morfar (Tomas von Brömssen) kvicknar en räka till och börjar prata som Leif "Loket" Olsson.

LÄS MER:Kulturen som skapade Göteborg

LÄS MER:Fem konstverk som format Göteborg

LÄS MER:Fem tv-serier som format Göteborg

LÄS MER:Fem låtar som format Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS