Johan Hilton: Fem teaterhändelser som formade Göteborg

Från att inspireras av kung Gustav III till att låta publiken bli sociologer på Backaplan. Mycket har hänt genom Göteborgs scenhistoria. GP:s kulturchef Johan Hilton listar fem teaterhändelser som format Göteborg.

ANNONS
|
Fem teaterhändelser som formade Göteborg

Familjerna Alströmer och Hall

Inspirerades av Gustav III och drev teater i hemmiljö under 1700-talet. Introducerade oss därmed till helt nya världar, bortom hamnar och gränder. Själva förutsättningen för allt som sedan följde på scenerna – och i Göteborgspubliken.
Fem teaterhändelser som formade Göteborg

”Flotten” av Kent Andersson (1967)

Med sitt direkta tilltal, och inte minst kollektiva tillkomstprocess, sökte sig föreställningen ”Flotten” ut på nya konstnärliga vatten. Det är här den moderna politiska teatern föds. Göteborgaren blir folkhemsavantgardist.
Fem teaterhändelser som formade Göteborg

”Jubel i busken” (1968-1975)

Bilden av göteborgaren cementeras – rappkäftad, godmodigt rund och gemytligt guppande axlar när hen skrattar. Det skedde i revyserien ”Jubel i busken” med Sten-Åke Cederhök och Sonya Hedenbratt. I tv och på scen.
Fem teaterhändelser som formade Göteborg

Nationalteatern (1969-)

I gränslandet mellan rockband och scenkonst. Men glöm inte Nationalteaterns tunga inflytande på såväl tältprojekt som barnteater. Och på göteborgsk coolness: maktkritisk, respektlös och på jakt efter nästa fest.
Fem teaterhändelser som formade Göteborg

”Mental states of Gothenburg” (2006)

Mattias Andersson tog med sig Göteborg in på scen och lät publiken bli sociologer. Byggde på autentiska intervjuer med tio ungdomar från olika delar av staden och suddade ut gränsen mellan fiktion och verklighet.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Kulturen som skapade Göteborg

LÄS MER:Fem filmer som format Göteborg

LÄS MER:Fem tv-serier som format Göteborg

LÄS MER:Fem låtar som format Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS