Svettigt och svängigt på Jubileumsfestivalens dans- och schlagerfest

Hundratals dansglada människor tog sig till Frihamnen och Jubileumsfestivalen för att ta sig en svängom eller flera till dansband- och schlagerakter som Arvingarna, Linda Bengtzing och Hasse Andersson.
– Stämningen är mycket bra, helt perfekt! Det kunde varit lite bättre glid på golvet bara, säger Christina Andersson som var en av dem som dansade sig svettiga på tältscenens dansbana under lördagen.

ANNONS
|

Redan när den göteborgska showgruppen Appearance inleder den stora dans- och schlagerfesten med ett Tomas Ledin-medley vågar sig många ut på den tillfälliga dansbanan som lagts ut mitt i det enorma blå tältet i Frihamnen. Snart buggas det friskt och svetten börjar sippra fram i tinningar och på överläppar i lördagens eftermiddagsvärme. Efter att Törebodas stolthet Elisa Lundström aktiverat göteborgarnas höfter ordentligt med en version av ”Sway” är det dags för den skånska ikonen Hasse Andersson att göra entré på scen.

– Nu ska vi spela lite skånsk musik, nu alla pågar och töser så kör vi så det ryker!

ANNONS

Publiken är minst sagt redo för klassiker som ”Änglahund” och ”Guld och gröna skogar”. Två som tagit sig hit för att dansa loss är Johan Salteskär och Zvjezdana Gould.

– Det är underbart, vilken härlig stämning! Över huvud taget hela kalaset här och hela Göteborg. Och sådant väder vi har, det är underbart och kul, säger Johan Salteskär, som tycker att det är precis lagom varmt i tältscenen.

Johan Salteskär och Zvjezdana Gould dansade tillsammans under tältdukens värme.
Johan Salteskär och Zvjezdana Gould dansade tillsammans under tältdukens värme. Bild: Maria Steen

Dåligt glid på golvet

Kenneth och Annika är före detta grannar och tar sig för första gången en svängom tillsammans.

– Jag är från Mora och har buggat i 18 år. Det här är skitbra, säger Kenneth.

Annika håller med men har också en invändning:

– Det är inget bra golv, det är inget bra glid!

Hon får medhåll av Christina Andersson och Greger Rundkvist som aldrig träffats förr men nu dansat sig svettiga ihop.

– God stämning men värdelöst golv, säger Greger Rundkvist.

– Tacka gud för silvertejp, säger Christina Andersson och visar upp hur hon tejpat undersidan på sina vita sneakers.

Christina Andersson och Greger Rundkvist dansade ihop för första gången, Christina med silvertejp under skorna för bättre glid.
Christina Andersson och Greger Rundkvist dansade ihop för första gången, Christina med silvertejp under skorna för bättre glid. Bild: Maria Steen

De båda ser mest fram emot när Partilles stoltheter Arvingarna ska inta scenen.

– Christer Sjögren funkar också och Elisa var också jättebra, säger Christina Andersson.

”Mer känsla än moves”

Majorna-bon Klara Larsson och Högsbohöjdaren Ebba Larberg tycks inte ha några problem med det stumma plastgolvet på dansbanan. De greppar varandras händer, krånglar dem över varandras huvuden och snurrar runt, runt.

ANNONS

– Det här är den enda dansmoven vi kan typ! Det handlar mer om känsla än moves, skrattar Klara Larsson.

Klara Larsson och Ebba Larberg bjöd på dansmoves till Hasse Anderssons låtar.
Klara Larsson och Ebba Larberg bjöd på dansmoves till Hasse Anderssons låtar. Bild: Maria Steen

Vad tycker ni om dansbandsmusik?

– Jag har inte lyssnat på så himla mycket dansband innan men Hasse Andersson går alltid hem tycker jag, säger Klara Larsson och Ebba Larberg fyller i:

– Det är folkfest!

– Ja, det är så roligt att våra skattepengar går till nånting bra och det är skitkul att det är så många olika åldrar och olika folk, säger Klara Larsson.

Hur svettiga är ni?

– Det är supersvettigt!

– Den här boan gör sitt kan man säga, säger Ebba Larberg.

Senare under kvällen ska de se Danny Saucedo men först ser de fram emot att favoriten Linda Bengtzing ska göra entré på dans- och schlagerfesten.

– Vi hoppas att Markoolio kommer som gästartist! De har ju en låt tillsammans men det kanske är lite för höga önskningar, säger Ebba Larberg.

– Och i morgon ska vi hit på Way Out West-delen. First aid kit ska bli kul och Amason! Det känns stort att fira stadens 400-årsjubileum, säger Klara Larsson.

LÄS MER:Här kan du se kungaparet under jubileumshelgen

LÄS MER:Jonathan Bengtsson genomlider sex timmar humor

LÄS MER:Varför kommer du inte på Jubileumsfestivalen, Håkan Hellström?

LÄS MER:Göteborgs Jubileumsfestival i bilder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS