Svenskstödda Frihetsteatern på Västbanken förstörd

Frihetsteatern i Jenin har till stora delar förstörts, enligt uppgifter till den svenska vänföreningen, och två av teaterns ledare har gripits. Frihetsteatern är ett kulturcenter för barn och unga i Jenin som sedan starten haft kopplingar till Sverige.
– Det är fasansfullt att en plats för barn inte är fredad, säger Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl.

ANNONS
|

Barn- och ungdomsscenen Frihetsteatern i Jenins flyktingläger på Västbanken har varit måltavla för israeliska militära räder i lägret vid ett flertal tillfällen, senast i juli 2023. I veckan nåddes Frihetsteaterns svenska vänförening av nyheten att kulturcentrets lokaler i Jenin nu till stora delar hade förstörts. Dessutom har den konstnärlige ledaren Ahmed Tobasi och producenten Mustafa Sheta gripits av israeliska styrkor, på ännu okända grunder.

– Det är med bestörtning man tar emot ett sådant besked, det är fasansfullt att inga zoner är fredade – inte ens platser för barn. Och att två ledare på teatern förts bort. Vi vet inte än exakt vad som hänt, men deras hem är uppochnedvända, säger Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl som suttit i den svenska vänföreningens styrelse i närmare två år.

ANNONS

Frihetsteatern i Jenin har funnits sedan 2006 och har starka kopplingar till Sverige. Bland initiativtagarna finns Dror Feiler och den svenske aktivisten Jonatan Stanczak, Suzanne Osten har suttit i styrelsen och även undervisat på plats i Jenin, och teatern har fått stöd från Sida och Svenska institutet. Vänföreningar finns i Göteborg, Stockholm och Malmö, och en grupp från teatern turnerade i Sverige 2018.

Gripna ledaren nyligen i Sverige

Samma år reste även regissören Lars Eric Brossner och regiassistenten Nawar Hermez från Folkteatern i Göteborg till Jenin för att sätta upp den Pippi Långstrump-inspirerade ”Jinan” tillsammans med barn som lever i flyktinglägret.

– Jag tänker att teater är extremt betydelsefullt för barn och unga i krigsutsatta områden. Ahmed Tobasi hälsade på oss ganska nyligen och pratade om hur viktig teatern är för barnen och ungdomarna i Jenin, den är en trygg plats för lek och fantasi. En plats där barnen får vara barn, säger Frida Röhl.

Teatern har varit ansatt från flera håll sedan starten 2006. Konservativa palestinier har ansett den alltför progressiv, medan Israel placerade den bland palestinska motståndsgrupper. Teaterns medgrundare Juliano Mer Khamis mördades utanför teatern 2011, ett brott ingen ännu dömts för. Styrelseordföranden Bilal Al-Sadi greps av israelisk militär förra året, och i somras sprängdes teaterns entré under en IDF-räd.

ANNONS

Yttrandefrihetsorganisationen Internationella Pen kräver nu att Ahmed Tobasi och Mustafa Sheta släpps och att israeliska myndigheter ”upphör att göra palestinska författare och konstnärer till måltavlor”.

LÄS MER:Israel och Palestina – genom krig och fred

LÄS MER:SVT missade de viktigaste frågorna om Gaza

LÄS MER:Refaat Alareer är död – men dikten är odödlig

LÄS MER:Nej, Förintelsen kan inte jämföras med kriget i Gaza

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS