Röken från ett israeliskt bombanfall stiger på Gazaremsan måndagen den 11 december.
Röken från ett israeliskt bombanfall stiger på Gazaremsan måndagen den 11 december. Bild: Ohad Zwigenberg

Mikaela Blomqvist: SVT missade de viktigaste frågorna om Gaza

När en företrädare för Israels försvar intervjuas i Aktuellt får han knappt en enda kritisk motfråga. Så flata kan inte SVT vara i det här läget, skriver Mikaela Blomqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Ingen plats i Gaza är säker. Det säger UNICEF:s James Elder, som själv är på plats, i ett reportage i Aktuellt (4/12) förra måndagen. Kameran zoomar in på ett dödat barns knubbiga fot. Det sticker fram under ett raserat hus. Som många bilder och filmer från de senaste två månaderna går det knappt att se på.

Andra hjälporganisationer säger samma sak. Martin Griffith som organiserar FN:s insatser beskriver situationen som apokalyptisk (The Guardian, 5/12). Enligt honom finns det inte längre något som han och hans kollegor att göra för palestinierna, mer än att mana till eldupphör. 17 700 människor har dödats. 48 780 är skadade.

ANNONS

Vart ska de ta vägen? FN:s expert på rätten till hälsa, Tlaleng Mofokeng, rapporterar att sjukvårdssystemet i Gaza har slagits ut totalt. Sedan Hamas terrordåd mot den israeliska civilbefolkningen den 7 oktober har Israel attackerat sjukhus, ambulanser och liknande 364 gånger. Det indonesiska sjukhuset i Gaza city har bombats 35 gånger.

Hela det palestinska samhället är under attack

Human rights watch publicerar satellitfoton som indikerar att IDF ägnade den tillfälliga vapenvilan åt att förstöra palestinska åkrar och fruktträdgårdar. Enligt Heritage for peace har Israel omintetgjort över 100 platser av betydelse för kulturarvet, bland annat världens tredje äldsta kyrka.

Israel har också bombat sönder universitet och bibliotek. Minst 56 palestinska journalister har dödats av IDF (Israel defence forces), enligt Committee to protect journalists. Hela det palestinska samhället är under attack.

Det finns med andra ord mycket som man skulle kunna fråga Jonathan Conricus om. Han är talesperson för IDF, delvis uppvuxen i Malmö och intervjuades på svenska i förra måndagens Aktuellt. Han inleder med att rätta Aktuellts eget reportage.

Enligt Conricus finns det en säker plats i Gaza, en humanitär zon ”som tyvärr står lite tom”. Området han syftar på är al-Mawasi. Ett reportage i BBC (8/12) berättar att området är mindre än flygplatsen Heathrow, att det i huvudsak består av sanddynor, utan byggnader och att det knappt finns tillgång till vatten.

ANNONS

WHO säger att det vore katastrofalt om Gazaborna samlades i al-Mawasi. BBC har också kunnat bekräfta att IDF bombar bara 500 meter från området. Aktuellts Karin Fagerlund berättar inget om detta utan nöjer sig med att fråga Conricus om alla människor på flykt i Gaza – 1,8 miljoner, en siffra som inte nämns – kan få plats i zonen.

Faktum är att det inte är sant

Vidare påtalar hon den kritik som USA nyligen har riktat mot Israel. Vad gör IDF för att skydda palestinska civila? ”Ingen militär har varit försiktigare än vad vi har varit hitintills” säger Conricus.

Faktum är att det inte är sant. Enligt en undersökning publicerad i Financial Times (6/12) saknar Israels bombande av Palestina motstycke. På några veckor har man lyckats förstöra lika mycket bebyggelse som de allierade gjorde i Dresden, Hamburg och Köln under två års tid.

New York Times (25/11) jämför i stället Israels krig med USA:s krig i Irak, Syrien och Afghanistan och kommer till samma slutsats. Den takt i vilken den israeliska staten dödar civila är historisk.

Också israeliska tidningen Haaretz (9/12) mäter det nuvarande kriget, men mot Israels tidigare militära operationer i Gaza och finner att IDF dödar betydligt fler civila palestinier denna gång.

ANNONS

Inget av detta nämns i Aktuellt. I stället omformulerar Karin Fagerlund hovsamt sin fråga: ”Hur ska ni göra för att skydda civilbefolkningen ännu bättre?”

Det är rent tjänstefel av SVT inte ställa en enda fråga grundad i ovan nämnda fakta.

Läs mer av Mikaela Blomqvist i GP Kultur:

LÄS MER:Åldersnoja botas inte med sprutor och skalpell

LÄS MER:NK:s julskyltning är hälften saga, hälften livsstilsreportage

LÄS MER:Jag tror jag vet varför Stadsteatern angripit SD

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS