Suzanne Osten gör Bergman-komedi med Camilla Läckberg

I självbiografiska komedin ”Love duet” leker Suzanne Osten med genikulten runt Ingmar Bergman. Camilla Läckberg är exekutiv producent och i rollerna syns Sanna Sundquist och Simon Norrthon.
– Hon är en slags Beyoncé i mitt liv, säger Suzanne Osten om deckardrottningen.

ANNONS
|

2018 genomfördes ett kulturår till minne av Ingmar Bergman, regissören som fått ikonstatus. Sverige och resten av världen översköljdes av olika slags Bergman-hyllningar, analyser och tolkningar i form av rörlig bild, teater och litteratur.

Nu tar sig dramatikern och regissören Suzanne Ostens an genikulten runt Bergman.

På Göteborgs filmfestival berättar hon om sin kommande självbiografiska komedi ”Love duet” . Där möter 17-åriga Suzanne Osten, spelad av Sanna Sundquist, geniet Ingmar Bergman, som porträtteras av Simon Norrthon.

En misslyckad resa till Italien – Bergman blir avvisad

Det är Stockholm, tidigt 1960-tal, och Suzanne Ostens mamma sitter sedan sex månader tillbaka på mentalsjukhuset Beckomberga – vilket dottern tycker är befriande. Suzanne drömmer om att bli filmregissör – något hennes mamma, filmkritikern Gerd Osten, en gång också gjorde.

ANNONS

Rösta på bästa internationella film 2024

Du har väl inte missat att du som gp-läsare är med och bestämmer vilken film som ska prisas i kategorin Dragon award best international film?

Gå in på gp.se/dragonaward och lägg din röst.

Nu har mamman påstått att Ingmar Bergman är Suzannes far, och dottern vet inte riktigt vad hon ska tro. Hon bestämmer sig för att söka upp den flerfaldigt Oscarsbelönade demonregissören. En gång som liten slog hon honom i schack, när hennes mamma Gerd jobbade som scripta på ”Sjunde inseglet”.

Så in leds ”Love duet” – där Suzanne Osten söker upp Bergman på Dramaten. Tillsammans reser duon till Italien för att träffa Fellini, men resan blir en besvikelse: Bergman är sårad av fåfänga, blir närgången mot Suzanne och sur över att avvisas.

– Det är en skröna på självbiografisk grund, kan man säga, förklarar Suzanne Osten.

Själv sökte hon som ung kunskap, beundrade Bergman och längtade efter att bli sedd och få skapa på samma premisser som han. Bergman, som lärt sig att se rivalitet i allt och alla, blev både skrämd och nyfiken på Suzanne Osten som ung feminist.

Våldsam Kung fu-uppgörelse med ”patriarken Bergman”

Mot slutet av filmen utlovas en våldsam uppgörelse med ”patriarken Bergman” . En kamp som är tänkt att övergå i en slags Kung-fu-duell mellan kreativa själar.

– Jag tror att Bergman hade skrattat högt åt den här filmen och sagt: ”Hon är inte klok den där...” säger Suzanne Osten.

ANNONS

Exekutiv producent för filmen är svenska deckardrottningen Camilla Läckberg. Hon träffade Suzanne Osten i somras, och sedan dess peppar de varandra i frågor om feminism och konstnärskap.

– Det klickade direkt när vi sågs, säger Camilla Läckberg på blixtvisit i Göteborg,.

– Vårt samtal handlar om kreativitet, vilket också är vad som förenar oss, och vi hamnar liksom aldrig i den där tråkiga uppdelningen i fin- och fulkultur som jag annars ofta står i skottgluggen för.

Bild: Sanna Tedeborg

Osten om Läckberg: ”En slags Beyoncé i mitt liv”

79-åriga Suzanne Osten är en ”ikon” för deckardrottningen, säger hon, och de varma känslorna är uppenbart ömsesidiga:

– Hon är som en slags Beyoncé i mitt liv, säger Suzanne Osten och nickar mot Camilla Läckberg

– Och gör verkligen det som den unga feministgenerationen lyckats så bra med: tar kontroll över sitt eget uttryck och tjänar pengar. Det var ju inte jag så jättebra på. Jag ägnade all min kraft åt att försöka få en plats, och slog väg för för en ny generation.

Simon Norrthon, som alltså blir filmens Bergman, är just nu aktuell som rektor Stjernsberg i tv-serien ”Ondskan”, efter Jan Guillous roman. Sanna Sundqvist, som gör rollen som Suzanne Osten, har nyligen setts i tv-serien ”Tore”. Hon guldbaggenominerades också för sin insats som huvudpersonen Sara i Lisa Aschans Netflix-komedi ”Tack och förlåt”.

ANNONS

LÄS MER:De ligger bakom den unika Guldbaggekjolen

LÄS MER:Ostens spökhistoria om en uppväxt

LÄS MER:Suzanne Osten: De saboterar min film

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS