De ligger bakom den unika Guldbaggekjolen

Siri Sellbrandt, Line Arnewid med flera konstnärer på Kulturlabbet i Göteborg ligger bakom Sanna Sundquists unika Guldbaggekjol.
– Jag tycker att röda mattan-events kan vara lite ångestframkallande så vad kunde göra det mer kul? Då kom jag att tänka på Kulturlabbet, de är ju är helt otroliga! säger skådespelaren vars egen son Vide har Downs syndrom.

ANNONS
Kulturlabbets konstnärer Siri Sellbrandt och Line Arnewid visar stolt upp den Guldbaggekjol de varit med och skapat åt skådespelaren Sanna Sundqvist. Siris självporträtt hänger ner och sticker samtidigt ut: en rosa kropp med blodådrorna utanpå.
Kulturlabbets konstnärer Siri Sellbrandt och Line Arnewid visar stolt upp den Guldbaggekjol de varit med och skapat åt skådespelaren Sanna Sundqvist. Siris självporträtt hänger ner och sticker samtidigt ut: en rosa kropp med blodådrorna utanpå. Bild: Maja Karlström

När jag når skådespelaren Sanna Sundqvist på telefon är hon med raska steg på väg från tunnelbanan in på Dramaten, där hon repeterar föreställningen ”Liv och Död Strömquist”. Samtidigt går hon i väntans tider – på sin helt unika Guldbaggekjol.

– Det kommer till Stockholm i dag, med tåget! Jag har provat underkjolen, men inte sett den färdiga kjolen i verkligheten än, säger hon.

Däremot har hon sett den på film och pratat med några av de sju konstnärer på Kulturlabbet på Hisingen som ligger bakom galaplagget med dess många fantasieggande applikationer.

– Resultatet är fantastiskt! Det finns inga jag hellre hade anlitat för att göra min kjol, och jag längtar redan efter att få ha på mig den på galan och få gå runt med den.

ANNONS

På det svarta tyget som utgör kjolens grund syns allt från färgglada bananer till ”Skriet” av Edward Munch, fast i Siri Sellbrandts spännande nytolkning. Samma konstnär har också gjort en svala med glasögon och en ljusrosa kropp med långa armar och ben som ger kjolen en extra twist:

– Det där är blodådror, förklarar Siri Sellbrandt och pekar på kroppens vindlande blå blodomlopp utanpå huden.

– Det är mitt självporträtt, så ser jag ut på insidan.

Sanna Sundqvist

Född: 1983 i Göteborg, uppvuxen i Härnösand

Bor: i Stockholm

Familj: Fredrik och sönerna Charlie, 8 år och Vide, 3 år. Vide föddes med Downs syndrom. Nu är han redan ”känd från tv” eftersom både han och hans mamma är med i William Spetz Netflix-serie ”Tore”.

Karriär: är flitigt synlig på Dramaten, där hon bland annat spelat Antigone och medverkat i föreställningarna ”Liv Strömquist tänker på dig! ”och uppföljaren ”Liv Strömquist tänker på sig själv.” År 2020 Guldbaggenominerades hon för rollen som Niki i Lisa Aschans komedi ”Ring mamma!”. Andra minnesvärda roller hon gjort är i tv-serierna ”Torka aldrig tårar utan handskar”, ”Inte OK” och ”Andra åket”.

Aktuell: är nu Guldbaggenominerad för rollen som gravida Sara i Lisa Aschans populära Netflix-komedi ”Tack och förlåt”.

På måndagen ska Sanna Sundqvist ha på sig kjolen när hon går på röda mattan in på Cirkus i Stockholm, som en av de nominerade på Guldbaggegalan.

– Jag tycker att röda-mattan-events annars kan kännas lite ångestframkallande, bekänner skådespelaren innan hon snabbt lägger till ”fast roligt också förstås”.

Därför började hon fundera på vad hur hon kunde få gala-minglet att kännas mer kul.

– Då kom jag att tänka på Kulturlabbet. Gud ska inte de...som är sådana otroliga konstnärer ...få hjälpa mig? De är så fria och gör så häftiga saker.

Att hon kände till den kreativa verksamheten på Hisingen beror på att hon sedan tidigare äger ett par ”helt otroliga” jeans därifrån, med texten ”Chanel” skrivet över tyget.

– För tre år sedan, i samma veva som min son Vide föddes med Downs syndrom, hörde en tjej som hette Emma av sig därifrån och skickade jeansen. De är så fina, och jag använder dem ofta.

ANNONS
– Skriet passar jättebra på kjolen, tycker konstnären Siri Sellbrandt som återskapat det kända ångestladdade ansiktet. Här mäter hon det också med sin tumstock.
– Skriet passar jättebra på kjolen, tycker konstnären Siri Sellbrandt som återskapat det kända ångestladdade ansiktet. Här mäter hon det också med sin tumstock. Bild: Maja Karlström

Sanna Sundqvist delar gärna bilder på sonen Vide i sociala medier och betonar vikten av att synliggöra barn med Downs syndrom.

För henne och sambon Fredrik byttes rädslan och oron de kände direkt efter det överraskande beskedet på BB snabbt mot lycka och förundran, något de berättat om i olika intervjuer. Livet med Vide och hans storebror Charlie är i dag bättre och rikare än de någonsin kunnat drömma om. Just nu har 3-årige Vide också en egen roll i William Spetz uppskattade Netflix-serie ”Tore”, där han spelar mot sin mamma.

När Sanna Sundqvist fick besked om att hon hade Guldbaggenominerats för rollen som gravida Sara i Lisa Aschans Netflix-komedi ”Tack och förlåt” ringde hon genast upp Kulturlabbet.

– Jag frågade om de ville göra min outfit till galan och de var positiva. Då skickade jag ner en svart kjol till dem och sa: ”Gör vad ni vill!”

De fick helt fria händer alltså?

– Ja, de är mycket bättre än jag på att komma på hur det blir bäst. Jag är ju bara skådespelare, det är de som är de riktiga konstnärerna.

Vad hon tänker matcha kjolen med på måndagens gala har hon inte riktigt bestämt än. Nu har hon iallafall ”förmodligen lyckats lånat en väska”.

ANNONS

– Jag kommer också att få lite extra patches från Kulturlabbet, och några av dem kanske hamnar på väskan de med. Det återstår att se.

Skådespelaren Sanna Sundqvist Guldbaggenominerades redan för fyra år sedan – för en roll i en komedi av Lisa Aschan. Nu är det dags igen: och på måndag har hon en bagge-chans för insatsen i Netflix-succén ”Tack och förlåt”. Bilden är från 2019.
Skådespelaren Sanna Sundqvist Guldbaggenominerades redan för fyra år sedan – för en roll i en komedi av Lisa Aschan. Nu är det dags igen: och på måndag har hon en bagge-chans för insatsen i Netflix-succén ”Tack och förlåt”. Bilden är från 2019. Bild: Karin Wesslén/TT

Sanna Sundqvist har ingen direkt favorit bland kjolens många fantasifulla inslag, där Martin Engbergs finurliga ”Skagen-damer” varvas med svampar i olika storlekar.

–Alla grejer på kjolen fyller en funktion och den är så fin. Jag hade valt den ändå, bara för utseendet, den är verkligen snygg.

Skulle hon vinna pris på måndagens gala lovar Sanna Sundqvist att skicka en hälsning till Kulturlabbet.

– Från bananer till ”Skriet” – det är faktiskt precis så varierade jag tycker att mina roller ska vara, säger hon.

Kulturlabbet

Är: en daglig verksamhet för bild-, scen- och ordkonstnärer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Håller till: i lokaler på Önskevädersgatan på Hisingen.

Metod: fokuserar pedagogiskt, och med konstnärlig grund, på personlig utveckling. Samtidigt betonas vikten av grupparbete.

Verksamhet: har sedan 2001 bidragit med att bredda, berika och fördjupa kulturutbudet i Göteborg med en rad foto- och konstutställningar, innovativ scenkonst, popmusik, textildesign och poesi.

Aktuella: har tillverkat den kjol skådespelaren Sanna Sundquist kommer att bära på Guldbaggegalan 15 januari. Sätter i samarbete med danskompaniet Spinn upp scenkonstföreställning ”Komma hit” på Blå stället i Angered från 26 januari. (en favorit i repris) Kommer under våren också att ställa ut mode på Röhsska museet.

I kulturlabbets målarverkstad råder intensiv aktivitet när GP tittar in. Kjolen till Guldbaggegalan är precis färdigsydd och redo att packas ner.

Siri Sellbrandt sitter vid ett staffli och målar av Frida Khalos självporträtt med apor. Hon är skicklig, målningen blir lik men ändå inte. Hennes tolkning av det kända konstverket är egensinnig och färgstark.

– Jag har gjort skulpturer i papiermaché också: Doktor Stjärtmes och Råkan chefen, berättar hon.

Snart får vi se dessa högresta, fantasifulla fågelskulpturer i verkligheten, de står en trappa ner. Ständigt kreativa Siri Sellbrandt guidar också till andra verk hon är särskilt stolt över. Just nu håller hon på med en kristallkula i papier-maché.

ANNONS

– Jag får vara försiktig så jag inte tappar den, säger hon när hon håller upp verket – som liknar en blandning av bandagerat huvud och fågelägg.

– Det kan vara någon som finns där inne, som kanske föds sen.

Konstnären Siri Sellbrandt visar en av sina skulpturer i papier maché: Doktor Stjärtmes.
Konstnären Siri Sellbrandt visar en av sina skulpturer i papier maché: Doktor Stjärtmes. Bild: Maja Karlström

I ett angränsande tv-rum hänger hennes enorma variant av Leonardo da Vincis Mona Lisa. Hon visar också sina tolkningar av Picassos ”Halmhatten” (”den var lätt att göra”), Nils Dardels ”Den döende dandyn” (”Den var mycket svårare”) och Magrittes surrealistiska ”Man i en bowlerhatt”.

– Vi går igenom de klassiska målningarna med Siri nu, och grunderna i måleriet. Hon har målat mycket hemma innan hon kom till oss, och har ett uttryck snarlikt Munch i penseldragen, säger konstnären Åsa-Hanna Nordenmark, aktivitetshandledare på Kulturlabbet.

Line Arnewid imiterar Snövit och gillar bananer

Line Arnewid har i sin tur inspirerats av idolen Sean Banan inför arbetet med Guldbaggekjolen.

– Jag gillar honom och har sett honom två gånger. Banan är också min favoritfrukt, konstaterar hon.

Som konstnär arbetar hon gärna med stora tygstycken och skapar geometriska fält som hon sedan fyller i med färg.

– Du ser vad jag skrivit här: ”Line Love Art Company”, det är mitt konstkollektiv, säger hon och pekar på ett större textilverk som ligger utbrett över ett bord.

ANNONS

Utanför målarverkstaden hänger hennes bild av Disneys Snövit – en figur hon också tycker om att imitera. Vill ni höra? Hon sprudlar av kreativitet, har varit med i två skolmusikaler och fyller dagarna med både bild- och scenkonst.

Stolt snurrar Siri Sellbrandt och Lina Arnewid runt Guldbaggekjolen och visar upp den för fotografen Maja Karlström.

– Skriet passar jättebra på kjolen, tycker Siri Sellbrandt och mäter det kända ångestladdade ansiktet med sin tumstock.

– Flugsvamparna också.

LÄS MER:Psykiatripatienterna vill ha sin konstateljé kvar

LÄS MER:”Sockerexperimentet” visar en sjuk människosyn

LÄS MER:Tom Alandhs sista film om Martina

LÄS MER:”Drömmarnas monument” har visat vilka platser i staden som räknas

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS