Här är 17 taprooms och bryggeribarer i Göteborg med omnejd

Sveriges ölhuvudstad! Så brukar Göteborg kallas, mycket tack vare den stora mängden hantverksbryggerier i trakten. Många av dem erbjuder ölprovningar, visningar och försäljning av lågalkoholöl – medan vissa även har egna bryggeribarer.

ANNONS
|
Taprooms i Göteborg
Bild: Paul Wennerholm

Bearded Rabbit

Norra Ågatan 10D

Therese Mortensen och Fredrik Gustavsson började göra öl hemma i köket. Så småningom satsade paret på ett eget bryggeri i Floda, som numera finns vid Svingeln. Provsmakningsbaren, som kommer att ha en uteservering, brukar ha öppet på fredagar kl 16 till cirka 19.30. Ibland kan det bli lördagar också.
Taprooms i Göteborg
Bild: Robert Lagerström

Beerbliotek

Varholmsgatan 4

Beerbliotek kom i gång 2013 och var tidiga med att ständigt brygga nya öl. I Kungsstens industriområde, Sandarna, har man en hundvänlig provsmakningsbar med uteservering. Då kommunen såg området som en gråzon för utskänkning var baren stängd ett tag. Har oftast öppet fredagar kl 12–22 och lördagar 12–18.
Taprooms i Göteborg
Bild: Google Maps

John Scott’s Palace

Södra Hamngatan 2

John Scott’s grundades av Kopparbergs bryggeri och innebär barer i murrig brittisk stil. Förutom i Göteborg har man ställen i bland annat Partille, Stockholm och Skåne. I anslutning till puben i Brunnsparken drivs ett litet bryggeri som gör ett fåtal olika öl. Öppet dagligen, från tidigt till ganska sent.
Taprooms i Göteborg
Bild: Robin Aron

Majornas bryggeri

Karl Johansgatan 88

En handfull hemmabryggare bildade en ekonomisk förening. Snart försåg de några pubar i stadsdelen med sina öl och satsade 2020 på ett eget bryggeri. Det finns nära Chapmans torg, där lokalerna även rymmer en bar och en rymlig restaurang, med vegetariska och veganska rätter. Öppet tisdag till söndag.
Taprooms i Göteborg
Bild: AnnaCarin Isaksson

Poppels Citybryggeri

Vikingsgatan 1

Poppels jättelika bryggerirestaurang, som enbart gör ekfatslagrad pilsner, var en oväntad satsning. Den finns i Platinan, Gullbergsvass, vid Hisingsbrons fäste. Lunch måndag till fredag, samt kvällsöppet tisdag till lördag. Varje lördag kl 15 ges en gratis bryggerivisning, som inte kräver bokning.
Taprooms i Göteborg
Bild: Robert Lagerström

Sad Robot Brewing

Aröds industriväg 40

I Sad Robots rymliga och öppna lokal sitter man bara några meter från bryggeriet, med jästankar och bryggverk. Här finns drygt 100 sittplatser och det serveras både öl och mat. Öppet fredagar och lördagar från kl 16 till sent. För sällskap anordnas även rundturer med ölprovning samt eventuellt middag.
Taprooms i Göteborg
Bild: Robert Lagerström

Spike Brewery

Slakthusområdet, Hus C

Spike Brewery slog upp sina portar i Gamlestaden 2015. För drygt två år sedan flyttade man till större lokaler i samma område, och har en rejäl uteservering. Hundar är välkomna. Öppet på fredagar och lördagar. Har ofta diskjockeyer och arrangerar även spelningar med elektronisk dansmusik.
Taprooms i Göteborg
Bild: Olof Ohlsson

Stigbergets bryggeri Ringön

Stålverksgatan 2

Det kom en pandemi emellan. Annars hade Stigbergets ställe på Ringön öppnats redan för flera år sedan. I de jättelika lokalerna finns ett litet bryggeri, en bar, en scen samt swimmingpool (!). Säsongspremiären skedde i början av maj och stället lär vara öppet torsdag till lördag, kl 16–22, varje vecka. Uteservering.
Taprooms i Göteborg
Bild: Robert Lagerström

3,5 m/3 små rum

Kristinelundsgatan 4

Bara tre och en halv meter! Så kort var det mellan bryggningen i köket på 3 små rum, till serveringen av ölen vid bardisken. Snacka om lokalproducerat! Numera sker tillverkningen i en annan lokal i samma hus. Förutom sina egna öl serverar Reza Ganon gärna belgiska sorter. Öppet tisdag till lördag från kl 16.
Taprooms i Göteborg
Bild: Henrik Jansson

Två feta grisar

Ringögatan 10

Dart, quiz, padel, boule och femkamp. Och så öl och mat förstås! På Ringön driver Två feta grisar en livlig verksamhet med bryggeribar, pub och restaurang. Där finns tio kranar med egna öl samt importerat vin och cider. Öppet torsdag till lördag, med lunchservering på fredagar. Drinkar. Uteservering.
Taprooms i Göteborg
Bild: Maria Steén

Vega bryggeri

Manufakturgatan 2

Vega var tidigt ute i den nya vågen av bryggerier. Sedan 2012 har man funnits på Ringön och har i dag både provsmakningsbar och restaurang, med uteservering och stora ytor. Förutom öl i olika stilar serveras rökig bbq-mat, även vegetarisk, samt vin och alkoholfria drycker. Öppet fredagar och lördagar.

Gratis bussturer mellan barerna i Göteborg

I Göteborg finns många av bryggeribarerna ganska långt ifrån varandra. Kort sagt blir det lätt bökigt att besöka flera på samma dag. Men nu ska räddningen vara här!

– Jag anordnar gratis bussturer mellan en handfull taprooms. Från Beerbliotek till Stigbergets, Vega, Spike och Poppels Citybryggeri. Och så tillbaka till Beerbliotek igen, med ett stopp på Järntorget, berättar Richard Bull, medgrundare av Beerbliotek.

Tanken är att öldrickarna ska kunna hoppa på bussen från valfritt ställe för att åka vidare till nästa. Turerna ska komma i gång 25 maj och pågå varje lördag, klockan 12–18, över sommaren.

Taprooms utanför centrala Göteborg
Bild: Stefan Bennhage

Ahlafors Bryggerier

Fabriksvägen 2, Alafors

Göteborgstraktens äldsta kvarvarande bryggeri har varit i gång ända sedan 1996. Nyligen gick det samman med En Aleigen Brewery från Kungälv. I smakbaren Rulleriet serveras hela sortimentet och en och annan specialöl. En foodtruck finns utanför. Är i allmänhet öppet varannan fredag, ibland på en lördag.
Taprooms utanför centrala Göteborg
Bild: Robert Lagerström

Barlind Beer

Strandsjövägen 9, Björkö

2015 började Jonas Barlind brygga öl i svärmors garage. Efter några år flyttade han till hamnen, och har sedan dess fått större ytor. Målet är att komma upp i 50 000 liter öl per år. Sedan får det räcka! Baren öppnades i höstas och är oftast öppen på lördagar, kl 14-17. Emellanåt med konstutställningar. Under vecka 28–32 blir det nog onsdag till lördag.
Taprooms utanför centrala Göteborg
Bild: Josefine Larsson/Palle Wallgren

Beerium

Bruksvägen 4, Surte

Numera har Beerium en gemensam produktionsanläggning i Lödöse med Lilla Edet bryggeri. Men man gör även öl i sin gamla kraftstation i Surte. Där finns bryggeripuben Barium, som håller öppet några få datum: 25 juni samt någon gång i augusti.
Taprooms utanför centrala Göteborg
Bild: Linnéa Nilsson

Brewhuslän

Olof Wiks Väg 9C, Jörlanda

”Din favoritbar i Jörlanda. Tillika den enda baren i Jörlanda.” Detta konstaterar trion bakom Brewhuslän, som grundades 2020 i det lilla samhället utanför Stenungsund. Där finns en provsmakningsbar som förutom öl erbjuder umgänge, quiz och pingis. Öppet udda veckor, fredag kl 16–22 och lördag 15–22.
Taprooms utanför centrala Göteborg
Bild: Robert Lagerström

Odd Island Brewing

Elementvägen 2, Lindome

När Daniel Svensson hoppade av bandet In Flames grundade han Odd Island. Därefter hängde kollegan Peter Iwers på. Numera spelar bägge i The Halo Effect. Vägg i vägg med bryggeriet i Lindome driver de en provsmakningsbar. Den är öppen på fredagar i maj, från kl 17, och sporadiskt på fredagar och lördagar i juni.
Taprooms utanför centrala Göteborg
Bild: Sofia Bednarek

Poppels Öl & mat

Fabriksstråket 9, Jonsered

Det tar bara tolv minuter. Att åka tåget från Göteborg till Poppels vid Jonsereds station. Där finns en bryggeripub samt en restaurang, där menyn kombinerar öl och mat. Öppet torsdag till lördag, både lunch och kvällstid. På torsdagar anordnas ölprovarmiddag, på lördagar ölprovning. Rundvisning ingår.

LÄS MER:Bearded Rabbit är ett av många småbryggerier med egen bar i Göteborg

LÄS MER:Så mycket kostar en öl – på 101 krogar i Göteborg

LÄS MER:Jag lät AI agera ölrecensent – så här gick det

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS