Glänsande plåtväggar, ljusslingor och ballonger i taket. Och självklart en bardisk samt gott om bord och stolar. Bearded Rabbits taproom vid Svingeln är både rustikt och rymligt.
– Först hade vi bryggeriet på 35 kvadratmeter i Floda. Men det blev för trångt. Så för drygt två år sedan tog vi över den här lokalen, som hade använts för köttproduktion. Nu har vi runt 600 kvadratmeter och ett eget taproom, summerar Therese Mortensen.
Hon grundade Bearded Rabbit 2015, tillsammans med Fredrik Gustavsson. Och det är ett under att paret orkar med allt. Samtidigt som de har två småbarn, och vanliga jobb vid sidan om, driver de både bryggeriet och baren.
Om det inte hade funkat med barnen så hade det inte gått. De trivs bra här och gillar att vara i lekhörnan
Tillverkningen innebär mycket arbete. Förutom att bland annat göra ekonomiska kalkyler, köpa in råvaror och skriva offerter ska de brygga ölen, burktappa dem och etikettera. Dessutom måste produkterna säljas och köras ut. Tur då att paret får lite avlastning av timanställde Dennis Kristoffersson.
– Vi tycker att det här är roligt! Och så får vi hjälp av släkt och vänner ibland, konstaterar Fredrik.
– Men om det inte hade funkat med barnen så hade det inte gått. De trivs bra här och gillar att vara i lekhörnan, säger Therese.
Bryggeribaren rymmer nämligen ett slags familjerum, med allt ifrån leksaker och bollar till ritpennor, innebandyklubbor och en liten basketkorg. Samt sittytor för föräldrarna förstås.
Vad är ett taproom?
Men vad är egentligen ett taproom? I modern tid kommer fenomenet från USA, där hemmabryggning blev tillåten i slutet av 1970-talet och det snart öppnades bryggeribarer.
Till sådana kom folk mest för att köpa med sig öl, men en och annan törstig kund stannade kvar. Då började ägaren ställa ut några stolar och konceptet växte. Först ut lär Yakima Brewing & Malting Company ha varit, 1982.
För ett bryggeri är det ett bra skyltfönster. Det är inte lätt att nå ut i sociala mediebruset.
Samma lösa boliner gäller ofta för svenska taprooms. Eftersom små bryggerier sällan har några större resurser brukar öppettiderna variera och inredningen vara enkel. Miljön går inte sällan åt det spartanska hållet, långt ifrån designmöbler och glamour. Det är ölen som står i centrum!
– Ett taproom är en servering som finns i anslutning till ett bryggeri. Där kan man prova olika öl och få veta mer om dem. För ett bryggeri är det ett bra skyltfönster. Det är inte lätt att nå ut i sociala mediebruset och det kommer så många nya öl hela tiden, resonerar Fredrik.
Därtill ökar en egen bar intäkterna. Då ölen säljs utan mellanhänder går pengarna rätt in i verksamheten. I dessa inflationstider – med ökande konkurrens, skenande råvarupriser och en minskad försäljning av hantverksöl – blir det allt viktigare att ha en egen bar eller restaurang.
Så har också antalet taprooms ökat markant. 2018 fanns det bara en handfull sådana i Göteborgsområdet, medan det numera finns ett tjugotal. De flesta har ett provsmakningstillstånd, som innebär att högst 15 cl per glas får serveras. Mat ingår inte i konceptet, men kan finnas via exempelvis en foodtruck utanför.
Fördelarna med bryggeribarer
För konsumenterna finns det flera fördelar med bryggeribarer. Vetskapen om att ölet som man håller i handen är bryggt på plats förhöjer upplevelsen. Dessutom har personalen stor kunskap om dryckerna, samtidigt som stället utgör en fantasifull miljö med närheten till jästankar, rör och rattar.
Hos Bearded Rabbit sker produktionen i några rum intill baren. Där bryggde man i fjol cirka 25 000 liter öl, men har en kapacitet på fyra gånger så mycket. På menyn finns allt ifrån lager och ipa till wit, fruktsurisar och barley wine med violsmak.
– Vi har fortfarande en del att fixa i ordning. Ingången till taproomet ska målas och vi ska sätta upp akustikpaneler i ett av rummen. Det finns lite olika idéer, säger Therese Mortensen.
Och måhända låter paret bygga en helt nya entré framöver. Då skulle besökarna slippa gå runt fastigheten och i stället kunna komma in betydligt närmare Svingelns hållplats. Då skulle bryggeribaren fungera ännu mer som ett fönster utåt.
LÄS MER:Här är 18 taprooms och bryggeribarer i Göteborg med omnejd
LÄS MER:Sju goda öl och en meningslös hard seltzer
LÄS MER:Så mycket kostar en öl – på 101 krogar i Göteborg
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.