Författaren Mikael Niemis vinterprat pratar om sin uppväxt i Tärnaby i Lappland. GP:s recensent uppskattar stillsamheten i berättandet.
Författaren Mikael Niemis vinterprat pratar om sin uppväxt i Tärnaby i Lappland. GP:s recensent uppskattar stillsamheten i berättandet.

Recension: Vinter i P1– Mikael Niemi

Författaren Mikael Niemis vinterprat handlar om hans uppväxt i Tärnaby, varken mer eller mindre. Det är en stillsam historia utan agenda.

ANNONS
|

Enligt Mikael Niemis egen beskrivning av sitt vinterprat handlar det om ”hur en grabb i Tärnabyfjällen tvingas slåss mot döden, om hur fantasin kan föra en farligt nära gränser och stup, om mitt bästa Vasaloppsknep, min mormors betydelse för Ingemar Stenmark och varför George Harrison står som staty i Pajala.”

Det låter spretigt, tänker jag till en början. Men när hans lugna, norrländska stämma börjar prata känns hans riktninglösa berättelse som jag minns de vuxnas samtal när man som liten slumrade i någons knä.

Det handlar helt enkelt om hans uppväxt i Tärnaby, en tätort tillhörande Storuman kommun i Lappland. Vid hans sida finns hans bror. De delar allt, till och med vanan att gömma skrivandet för omvärlden. Det var inte så man blev cool i plugget.

ANNONS

Vem?

Författaren Mikael Niemi är 62 år och bosatt i Pajala. Han slog igenom 2000 med Augustprisbelönade ”Populärmusik från Vittula” som handlar om att växa upp i Tornedalen på 60- och 70-talet. Hans senaste bok ”Koka björn” är en deckare med predikanten Lars-Levi Læstadius i huvudrollen.

Mikael Niemi var en av sommarvärdarna 2001 och 2013.

Båda har fått gåvan av en livlig fantasi. Men för Mikaels bror Joakim går fantasin överstyr, och han läggs in på mentalsjukhus. När Mikael besöker honom är han fullproppad med betablockerare.

När flera av Mikaels kompisar berättar att de har närstående med psykiska besvär, börjar han reflektera kring varför. ”Skapande människor har tunnare väggar”, tror han.

På ett sätt förhåller sig hela vinterpratet till döden. Genom skidåkaren som hamnar under snön, vittnena till terrorattacken på Drottninggatan, hans bror som går bort för tidigt.

En tydligare röd tråd än så, är svår att urskilja. Detta vinterprat lämpar sig inte för människor med att-göra-listor, där allt och alla måste jobba mot ett mål. Mikael Niemis vinterprat har inget sådant. Det lunkar på, i en behaglig takt.

LÄS MER:

LÄS MER:Recension: Vinter i P1– Åsa Larsson

LÄS MER:Recension: Vinter i P1– Antje Jackelén

LÄS MER:Recension: Vinter i P1– Bianca Kronlöf

LÄS MER:Recension: Vinter i P1– Olof Wretling

Vinterpratare 30/12

Bi Puranen, forskare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS