Ärkebiskop Antje Jackelén är värd för ”Vinter i P1” på annandagen.
Ärkebiskop Antje Jackelén är värd för ”Vinter i P1” på annandagen. Bild: Mattias Ahlm

Recension: Vinter i P1– Antje Jackelén

Sveriges första kvinnliga ärkebiskop talar om vad det innebär att säga förlåt och om hur det är att alltid klä sig i lila. Ett vinterprat med en viktig påminnelse om handling och konsekvens.

ANNONS

Antje Jackelén har varit biskop i snart 15 år. När hon blev ärkebiskop skrev hon historia – aldrig tidigare hade en kvinna fått bära den titeln i Sverige. Genom personliga anekdoter berättar hon om hur det var och fortfarande är att ta plats i ett mansdominerat rum. Om hur folk frågat om hon är sekreterare eller någons fru och hon svarat nej, hon är biskop.

Det är roligt att höra om vardagen i detta yrke. Som att alltid vara klädd i lila eller att folk kan be henne välsigna dem på studs. Jackelén är humoristisk och bjussig i sina berättelser. Hon beskriver samhället med en undersökande blick och river av ämnen som kvinnohat, näthat, och vikten av självrannsakan.

ANNONS

LÄS MER:Här är årets vinterpratare i P1 2021/2022

Vem?

Antje Jackelén är 66 år och föddes i forna Västtyskland, Hon är numera bosatt i Uppsala. 2013 valdes hon till landets allra första kvinnliga ärkebiskop. Dessförinnan var hon biskop i Lunds stift. Jackelén är även teologie doktor och hennes forskningsområde handlar om relationen mellan naturvetenskap och teologi.

Hon har också skrivit flera böcker, den senaste handlar om existentiella frågor som väckts under pandemin, ”Otålig i hoppet”. Har även varit värd för ”Sommar i P1” 2014.

Det är såklart lite av en predikan, det är ändå en ärkebiskop som talar. Framförallt handlar det om dialog. Mellan olika religioner, eller mellan förövare och offer. För omkring en månad sedan framförde svenska kyrkan en offentlig ursäkt till samerna. Antje Jackelén tar upp svenska kyrkans roll i landets koloniala historia. Hon berättar om hur präster öppnade dörren för rasbiologi och delade upp samer i olika grupper där många tvångsassimilerades.

Det blir en viktig påminnelse om att ens handlingar får konsekvenser. Sammantaget är det ett bra vinterprat. Jackelén har mycket att säga, och det tappar lite fart på slutet när även det sekulära samhället ska diskuteras. Man är helt enkelt lite mätt.

LÄS MER:Kyrkan bad samerna om ursäkt

LÄS MER:Levi, same och göteborgare, om Svenska kyrkans ursäkt

Vinterpratare 27/12

Olof Wretling, skådespelare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS