Bianca Kronlöf viger hela sitt vinterprat åt mannen.
Bianca Kronlöf viger hela sitt vinterprat åt mannen. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Recension: Vinter i P1– Bianca Kronlöf

I sitt vinterprat riktar sig Bianca Kronlöf till mannen. Det är en inbjudan till att begrava machorollen och reclaima ”velour-pappan”.

ANNONS
|

Bara minuten in i Bianca Kronlöfs vinterprat blir jag ombedd att stänga av. Det här är ett tal till mannen, förklarar hon, och ber ”alla Gunillor där ute” att sluta lyssna och i stället gå och ”blanda en Piña colada”.

Och nog är det ett tal till mannen, som hädanefter talas till i du-form. Men den som låter sig skrämmas av samma beskrivning har ingen anledning till det. Bianca Kronlöfs syn på det första könet är inte fientlig, och vinterpratet ingen anklagelseakt.

Givetvis belyser hon orättvisor och förtryck som med hänvisning till statistiken, allt som oftast utförs av män. Men hon nyanserar också den något otacksamma position som mannen faktiskt har. Vi måste, som Kronlöf poängterar, hålla två tankar i huvudet samtidigt: En verklighet där mannen slåss och samma verklighet där han inte tillåts gråta.

ANNONS

Vem?

Bianca Kronlöf är 36 år och bosatt i Stockholm. Hon är skådespelare, författare och komiker, och kom under hösten ut med boken ”Brev till mannen”, en samling brev om känslor, sex, våld och maskulinitet. Hon har uppmärksammats för sin kritik mot SVT-dokumentären ”Persona non grata” om Soran Ismail.

Hon spelade Liana i tv-serien ”Deg”. Tillsammans med sin syster Tiffany gjorde hon flera säsonger av humorserien ”Full Patte” för SVT som hon också vann TV-priset Kristallen för. Hon tilldelades 2016 en Guldbagge för sin roll i filmen ”Svenskjävlar”.

Bianca Kronlöf var en av sommarvärdarna 2016.

Jag kan inte hjälpa att undra om musikvalet, med nästan uteslutande manliga artister, också tillhör ett grepp. Att bjuda in till ett tryggt rum där låtar som ”Hey Brother” med Avicii och Dan Tyminski påminner om vikten av att hjälpa en broder i nöd. Det summerar mycket av det Bianca Kronlöf vill uppnå: ett reclaimande av den snälla, lyhörda och lyssnande så kallade ”velour-pappan” (föregångaren till det liknande epitetet ”latte-pappan”).

Bianca Kronlöf avfärdar kritiken hon fått riktat mot sig om att ”dalta med männen”, och förklarar att det är en noga avvägd strategi, inget ”genusflum”. I stället söker hon diplomatiskt efter förståelse. En inbjudan till att begrava den cementerade machorollen som många män mer eller mindre ofrivilligt klätt sig i. Frågan är bara hur många som faktiskt lyssnar.

Vinterpratare 29/12

Mikael Niemi, författare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS