Olof Wretling pratar ärligt om tunnhårighet och att inte vilja åldras i sitt vinterprat. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Olof Wretling pratar ärligt om tunnhårighet och att inte vilja åldras i sitt vinterprat. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Bild: Mattias Ahlm

Recension: Vinter i P1– Olof Wretling

Sällan har en så ärlig berättelse om manlighetens akilleshäl sett offentlighetens ljus. Olof Wretling berättar om håravfall och om att inte vilja åldras i ett vinterprat där vem som helst kan känna igen sig.

ANNONS
|

Olof Wretling sitter i frisörstolen och stirrar på vikarna som bestämt letar sig upp mot hjässans mitt. Frisören påstår, några decibel för högt, att det inte är kört för honom. Än behöver han inte raka av den kvarvarande kalufsen, och på så vis teckna ett livslångt medlemskap i klubben för landets alla flintisar. Olof skäms.

Komikern och skådespelaren Olof Wretling ligger helt rätt i tiden, med kultursidorna fyllda av självutlämnande texter om åldrande, rädslan för en förlorad skönhet och upplevelsen om ett devalverat erotiskt kapital. Merparten av artiklarna under samma tema har dock skrivits av kvinnliga skribenter. Genom Olof Wretlings vinterprat får vi träda in i ett rum vars dörr sällan står öppen.

ANNONS

Visserligen publicerade denna tidning en krönika om så kallad ”Bald positivity” (22/11), alltså rörelsen för män som vägrar skämmas för att de tappat håret. Men vittnesmålen från en man som i väntrummet till kliniken för hårtransplantation kniper nävarna om mössan som döljer hans begynnande flint, är onekligen ett sällsynt inslag i offentligheten.

Vem?

Olof Wretling är 46 år och verksam som komiker, regissör och skådespelare. Han föddes i Umeå men bor numera i Karlstad. Han har nu vinterpratat hela nio gånger, varav vinterpratet ”Diagnoserna i mitt liv” blev en hyllad scenföreställning som sändes i SVT och vinterpratet ”Misslyckandena i mitt liv” har filmatiserats och premiärvisas i SVT 29 december 2021.

Olof Wretling har gestaltat sonen Bröli i barnprogrammet ”Pappas pengar” och medverkat i SVT:s julkalender.

Olof Wretling var även en av sommarvärdarna 2011.

Det kanske låter långtråkigt att viga 87 minuter åt hårsäckar som inte längre presterar, men tunnhårigheten är såklart bara en metafor för något mycket större: Rädslan för att åldras, att inte känna igen sig själv. Att finna sig otillräcklig, utan att på något vis bli självömkande.

Olof Wretling släpper in oss i ett samtal som i vanliga fall bara pågår i Flashbacktrådar och i slutna rum på hårtransplantationsklinikerna. Trots det går det att känna igen sig i varje steg av osäkerheten, oavsett om man som lyssnare tampas med finnar, rynkor eller bara en helt vanlig kropp. Det är därtill ett ärligt vinterprat, som mest handlar om hur det är att vara människa.

Vinterpratare 28/12

Bianca Kronlöf, skådespelare, komiker, författare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS