En ketaminöverdos låg bakom Vänner-skådespelaren Matthew Perrys död. Det har gjort att patienter hos Los Angeles ketaminkliniker blivit oroliga för sin säkerhet och ställt in sina behandlingar.
En ketaminöverdos låg bakom Vänner-skådespelaren Matthew Perrys död. Det har gjort att patienter hos Los Angeles ketaminkliniker blivit oroliga för sin säkerhet och ställt in sina behandlingar. Bild: Brian Ach

Matthew Perrys överdos skapar panik på Los Angeles ketaminkliniker

En ketaminöverdos orsakade Vänner-skådespelaren Matthew Perrys död. Det har lett till panik på Los Angeles ketaminkliniker, där oroliga patienter ställer in sina behandlingar, rapporterar The Hollywood Reporter.

ANNONS
|

När Matthew Perry den 28 oktober hittades livlös i jacuzzin i sitt hem i Los Angeles fylldes sociala medier av sorg och hyllningar till den 54 år gamla, folkkära Vänner-skådespelaren.

Förra veckan stod det klart att det var en ketaminöverdos som orsakade Perrys död. Drunkning, hjärt- och kärlkranssjukdom och opioiden buprenorfin var sekundära faktorer, enligt obduktionsrapporten.

Beskedet har orsakat en ny reaktion: panik på Los Angeles ketaminkliniker, där patienter började avboka eller skjuta upp sina behandlingar. Psykoterapeuten Megan Haley-Maen som använder ketamin i sina behandlingar säger till The Hollywood Reporter att hon fick drygt 50 mejl och meddelanden från patienter som var oroliga för sin säkerhet.

ANNONS

– Min omedelbara reaktion var att det här kommer bli förödande, det kommer svartmåla ketamin, sa hon till The Hollywood Reporter.

Perry fick ketaminterapi

De senaste åren har det skett en boom där ketamin lovordats som ett effektivt preparat mot depression och ångest. Ketaminkliniker som erbjuder infusioner av drogen har poppat upp runt om i USA. På Los Angeles kliniker kombineras ketamin via dropp med att patienten ges en mask för ögonen och hörlurar med lugnande ljud medan personal kollar till patienten då och då och justerar dosen vid behov under det 50 minuter långa besöket.

Matthew Perry hade själv fått ketaminterapi tio dagar innan han dog – men ketamin försvinner ur kroppen efter bara några timmar och det kan därför inte ha varit ketaminterapin som orsakade hans död, skriver rättsläkaren i obduktionsrapporten.

Inget samband mellan dödsfall och ketaminbehandling

Den dos Matthew Perry hade i kroppen vid dödstillfället var tio gånger högre än dosen som används vid behandlingar på Los Angeles största ketaminkliniker.

– Han gjorde det i kombination med en opioid, och dessutom var han ensam i jacuzzin. Det finns noll korrelation mellan vad som hände Matthew Perry och kliniskt, terapeutiskt användande av ketamin för psykisk hälsa, sa Sam Mandel, VD för Ketamine Clinics Los Angeles till tidningen.

ANNONS

Ketamin har länge använts inom vården som narkosmedel. Men drogen har även hallucinogena egenskaper och är beroendeframkallande. Det är narkotikaklassat och används olagligt som partydrog. Ketamin har även visat sig vara en effektiv behandling mot depression, även i Sverige används drogen inom psykiatrin.

Matthew Perry har själv skrivit om kampen mot sitt drogmissbruk i sina memoarer men ska ha varit nykter i ett och ett halvt år.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Matt LeBlancs sista farväl av Matthew Perry: ”Det var en ära”

LÄS MER:Scenen i ”Vänner” som Matthew Perry stoppade

LÄS MER:Världens ensammaste man – trots alla Vänner

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS