Slovakiens tidigare premiärminister Robert Fico hoppas bli återvald i helgen. Han har motsatt sig att vapen till Ukraina transporteras genom Slovakien och har under sina två tidigare mandatperioder stärkt banden till Ryssland. Här vid ett möte med Vladimir Putin 2016.
Slovakiens tidigare premiärminister Robert Fico hoppas bli återvald i helgen. Han har motsatt sig att vapen till Ukraina transporteras genom Slovakien och har under sina två tidigare mandatperioder stärkt banden till Ryssland. Här vid ett möte med Vladimir Putin 2016. Bild: Alexander Zemlianichenko

Hynek Pallas: Vi har haft egna Donald Trumps hela tiden

Svenska redaktioner kastar sig över Trump och det amerikanska kulturkriget, men vägrar att se demokratins sönderfall på den europeiska hemmaplanen. Hynek Pallas ser hur Slovakien snart kan bli nästa Ungern, utan att någon riktigt bryr sig.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Jag gjorde filmen när Donald Trump hade vunnit valet, för allt uppfattades som så amerikanskt. Men en karismatisk opportunist och populist som tar makten och sätter sitt folk på alla positioner? Vi hade ju det i Slovakien redan på 90-talet.”

När jag ifjol intervjuade regissören Tereza Nvotová klingade hennes ord om anledningen att göra en dokumentärfilm om den auktoritäre premiärministern Vladimír Mečiar som ledde Slovakien på 1990-talet bekanta. För medan svenskar 2017 klentroget betraktade utvecklingen i USA och skrev krönikor om 1930-talet såg man från Central- och östeuropeisk horisont något annat. Personkult, fake news och demokratiförakt hade ju präglat regionen från kommunismen och framåt.

ANNONS

Trots anfallskriget på Ukraina har svenska redaktioner fortfarande svårt att ta det ”forna öst” på verkligt allvar. Vi delar union och snart militärallians, men när Slovakien går till ödesval i helgen – och om två veckor Polen – skyms det av uppladdningen inför nästa amerikanska presidentval. Ändå säger de här europeiska parlamentsvalen kusligt mycket om vad som sker när rättsstat, medier och mänskliga rättigheter inte vårdas och ”demokrati” blir en fasad.

Tuta i folket att de är attackerade och säg att din fiende är en dålig patriot som utsätter nationen för fara.

I min nya bok ”Skotten i Slovakien” visar jag hur kleptokrati, etnisk nationalism och populism ledde till det Slovakien som efter valet kan vända ryggen åt väst och sluta stödja Ukraina. Robert Fico (uttalas ”Fitso”), ledare för det parti som toppar opinionsmätningarna, talar om Moskva som befriare och Washington som ockupant. Om att Slovakien tillhör slovaker. Aviserade lagförändringar hotar att förvandla landet till nästa Ungern.

Ett svar på hur det är möjligt stavas rädsla. I den färska boken ”Fear” skriver historikern Robert Peckham om den nödvändiga rädslan – utan den skulle människan inte ha skytt klippkanter och sabeltandande tigrar. Men hur den även används för att bygga makt genom att hetsa mot det främmande. Nazisten Hermann Göring delade glatt receptet: Tuta i folket att de är attackerade och säg att din fiende är en dålig patriot som utsätter nationen för fara.

ANNONS

Peckham påminner också om det verkligt skrämmande: Hur snabbt man glömmer metoderna – och hur fruktansvärt väl de fungerar.

Nvotovás senaste film, folkskräckisen ”Nightsiren”, är som en dramatisering av ”Fear” där gamla slovakiska traditioner håller rädslan för det främmande levande. I dagens Centraleuropa innebär det att regeringar spär på samhällsklyftor, låg tillit och konspirationsteorier. Skräms med judiska eliter, bögar och EU. 2018 sköts en journalist och hans fästmö ihjäl i ett politiskt beställningsmord, förra hösten avrättade en högerextrem terrorist två personer utanför en gaybar i Bratislava.

Än Sverige då? Vi är väl fredade?

I Polen, där Gdansks borgmästare Paweł Adamowicz mördades 2019 efter att regeringsvänliga medier hetsat mot honom, har regeringen gjort ”migration” till central valfråga. Regissören Agnieszka Holland, som i sin nya film ”Green Border” dramatiserar den polska behandlingen av flyktingar, har hamnat i ett drev lett av landets ministrar som påminner om hur dissidenter svartmålades av kommunisterna.

Än Sverige då? Vi är väl fredade? Med en regering där toppnamn i stödpartiet Sverigedemokraterna uppvisar samma syn på etnisk nationalism som den slovakiska, där olämpliga personer satts att vårda rättsstat och demokrati, där journalister som granskar finansiering av högerextrema medier misstänkliggörs, där hets mot muslimer och dragqueens blivit vardag – och där den senaste människorättsvidriga given är att spärra in asylsökande – finns nog anledning att lära minst en Trumpspanare att också blicka österut.

ANNONS

LÄS MER:Smutskastningen av Expo följer ett bekant mönster

LÄS MER:Därför kan AI bli lösningen på det identitetspolitiska tjafset

LÄS MER:Recension: ”Skotten i Slovakien. En centraleuropeisk tragedi” av Hynek Pallas

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS