Stefan Eklund: Recension: ”Skotten i Slovakien. En centraleuropeisk tragedi” av Hynek Pallas

2018 förlorade högerpopulisten Fico makten i Slovakien efter mordet på en journalist och hans fästmö. Nu går samma parti till val igen. Vad hände? I ”Skotten i Slovakien” berättar Hynek Pallas om starkt och inlevelsefullt om hur en nations historia formas. Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund gästrecenserar.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Den 30 september är det val i Slovakien. Allt talar för att Robert Ficos parti SMER återtar den makt som förlorades efter de uppmärksammade morden 2018 på den kände grävande journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kušnírová.

Ján Kuciaks avslöjanden om banden mellan den italienska maffian och premiärministern Robert Ficos parti via affärsmannen Marian Kocner skakade om den slovakiska makteliten, men ledde också till hans och hans fästmös död, bara några månader innan de skulle gifta sig. Morden fick en proteststorm med demokratiska och liberala förtecken att svepa över Slovakien vilket tvingade regeringen att avgå. En framtidstro föddes. Nu är den borta.

ANNONS

Med Robert Fico tillbaka som premiärminister kommer en högerpopulistisk svängning att ske i Slovakien, med alla dess kända förtecken på plats; en etnonationalism, ett öppet hat mot minoriteter (främst judar och romer) och hbtq-rörelser och en ambition att begränsa den fria journalistiken.

Robert Fico har kallat journalister som Ján Kuciak för ”smutsiga antislovakiska horor”. Det säger något om hans ambitioner på det mediepolitiska planet. Lägg till det en uttalad ryssvänlighet. Med Fico kommer Slovakiens stöd till Ukraina att upphöra.

2024 avgår också den liberala presidenten Zuzana Čaputová, som kom till makten som en följd av det demokratiska uppvaknande som följde efter morden. Dödshoten mot henne och hennes familj har blivit för många, säger hon.

Hur hamnade Slovakien här? Vill man veta det ska man läsa Hynek Pallas bok ”Skotten i Slovakien. En centraleuropeisk tragedi”. Med utgångspunkt i morden på Ján Kuciak och Martina Kušnírová får vi hela Slovakiens historia berättad och analyserad.

Hynek Pallas, själv född i Tjeckoslovakien innan han kom med sina föräldrar, dissidenter, till Sverige, kan sitt ämne och hans text är både kunskaps- och reflektionsrik, ja, folkbildande. Hynek Pallas för flera diskussioner av tematisk karaktär genom boken, en av de mest intressanta handlar om hur en nations historia formas, i Slovakiens fall vilka lögner som görs om till fakta för att passa den bild som rådande makt vill ge, något som har accentuerats efter skilsmässan från Tjeckien 1993, då Tjeckoslovakien upphörde som en nation (något som det mer välbeställda Tjeckien inte på något sätt sörjde).

ANNONS

Men så finns här en sorg också, som en återkommande dov klang i Hynek Pallas text, en sorg över att den liberala demokratiska renässans som följde efter morden på Ján Kuciak och Martina Kušnírová har stannat av.

Hynek Pallas stryker under vikten av en ”komplex historieförståelse”. Han skriver om insikten att det finns ”skillnader mellan offentliga personer som dragit lärdom av historien, och den som bara gör svartvitt populistiskt bruk av den”. Det är en insikt som är applicerbar på många länder i det samtida Europa, även Sverige. I Slovakien handlar det bland annat om vad som skedde när landet var en nazistisk lydstat under andra världskriget och vilka konsekvenser det har fått.

”Skotten i Slovakien” är en faktatung bok, men Hynek Pallas bryter av med inlevelserika på-platsen-skildringar. Besöket hos romer, en ytterst utsatt grupp, i det östra och betydligt mer fattiga Slovakien är en stark skildring med hög närvarokänsla. Samtalen med slovakiska och tjeckiska intellektuella är levande och klargörande. Filmkritikern Hynek Pallas får också plats, hans genomgång av slovakisk film genom historien och hur den har speglat nationen är inspirerande.

Men så finns här en sorg också, som en återkommande dov klang i Hynek Pallas text, en sorg över att den liberala demokratiska renässans som följde efter morden på Ján Kuciak och Martina Kušnírová har stannat av. En sorg över att Slovakien är på väg att åter bli vad den amerikanske utrikesministern Madeleine Albright en gång kallade ”ett svart hål i Europas hjärta”.

ANNONS

Och, till slut, en sorg över att Slovakien bara är ett exempel av många på den liberala demokratins gradvisa nedmontering i västvärlden.

Fotnot: Hynek Pallas är medarbetare på GP kultur och gästrecenseras därför av Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Pragvåren och invasionen av Ukraina hänger ihop

LÄS MER:Hyckleri att ta emot Leninpriset

LÄS MER:Barbaren från Kreml har fått som han vill

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS