Hynek Pallas: Barbaren från Kreml har fått som han vill

Efter sitt uppror mot Kreml var det nog få som betvivlade att Prigozjin skulle försvinna. Det hade kunnat ske i smyg. Men genom ett flygplan som störtar för öppen ridå tycks Putinmaskinen ha fått fram sin varning till framtida upprorsmakare. GP:s Hynek Pallas kommenterar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

”Om du måste skada någon, gör det så att du inte behöver frukta deras hämnd”. Som filmkritiker och skribent med blicken på det som en gång var Östblocket har jag genom åren haft anledning att citera Niccolò Machiavelli många gånger. ”Fursten”, hans klassiska verk om ledarskap från 1513, passar av en händelse lika bra på maffiafilm som på de härskare som styrt regionen både under kommuniståren och efter murens fall.

Rysslandskännare och nyhetsspanare kommer länge få vrida och vända på detaljerna kring flygkraschen som blev Jevgenij Prigozjins död. Inte för att det rådde något tvivel om att krögaren som grundade och ledde den paramilitära Wagnergruppen alltsedan han vände sig emot Vladimir Putin och tågade mot Moskva var en märkt man. Prigozjins död på dagen två månader senare var lika självklar som att Tjechovs gevär i första akten skulle avlossas i den tredje. Och om det var en bomb eller en missil är egentligen oväsentligt. Några trovärdiga svar från de som sitter på dem – Kreml – kommer aldrig att komma.

ANNONS

Men det var heller aldrig poängen. Med förbehåll för att alla möjligheter därmed kvarstår – det kan vara en olycka som råkat inträffa just detta datum och det går aldrig att utesluta att någon av de många andra som har anledning att ogilla Prigozjin står bakom – så är hämnden som i annat fall har serverats inte bara kall. Vladimir Putin har då visat att han förstår Machiavelli i mer än direkt mening.

Han förstår den totalitära maximen att krossa varje försök till motorganisation och civilsamhälle, och är beredd att hamra in den på samma sätt som maffian.

Han förstår den totalitära maximen att krossa varje försök till motorganisation och civilsamhälle, och är beredd att hamra in den på samma sätt som maffian. ”Folk ska smekas eller krossas. Om du gör för liten skada får de sin hämnd, men om du lemlästar dem finns det inget de kan göra”.

Så har Machiavelli i både metaforisk och kroppslig mening använts av både små och stora furstar. Slovakiens förste premiärminister Vladimír Mečiar valde på 1990-talet sina ministrar baserat på hur komprometterade de var efter samarbete med säkerhetstjänsten före 1989 – så att han kunde ”styra dem med ett grepp om pungen”. När det inte fungerade, som när landets president gick emot honom, kidnappades presidentens son.

Att Vladimir Putin har bakgrund i regionens mest fruktade säkerhetstjänst, KGB, är en integrerad del i hans ledarskap. Barbaren i Kreml hade kunnat få Prigozjin att försvinna. Hade kunnat ge honom en plågsam död i någon av de fuktiga källare som är ryskt arvegods sedan före Stalin. Den kastrerade kroppen kunde ha dykt upp i ett dike. Men, om Kreml står bakom, då har Putinmaskinen genom att leverera ett flygplan störtdykande från en blå himmel och en brinnande nedslagsplats komplett med mosade kroppar – filmer och bilder som inom timmar fanns i hårresande detalj att konsumera på plattformar världen över – gjort något som lamslår mer än den enskilde man hämnas på.

ANNONS

Jag gör mig inga illusioner om övriga passagerare som fanns på planet – minst en till var av samma skrot och korn som Prigozjin. Men signalen som skickas genom att döda sin fiende på det här sättet – inklusive piloter och kabinpersonal – är tydlig och kommer att förstås av långt fler än de som nu har tagits av daga. Varje person som står intill eller har samröre med den som vänder sig emot Vladimir Putin kommer att möta samma behandling. Så isoleras de som ens vågar höja rösten allt mer.

Och om inte förr – om de inte har fattat efter att det gått en giftepidemi bland ryska exiljournalister – så är det kanske dags för de som ännu håller fast vid pacifism, sin kritik av vapenleveranser till Ukraina och påståenden om att USA och Nato provocerar att inse fakta: Om Machiavellimaffian i Kreml tillåts segra så väntar detta öde det europeiska land som faktiskt vågar stå upp mot Putin.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Ingen utmanar Putin ostraffat

LÄS MER:Pragvåren och invasionen av Ukraina hänger ihop

LÄS MER:Jevgenij Prigozjins död – detta har hänt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS