Mello eller Frost – längre än så brukar barns musiksmak tyvärr inte sträcka sig.
Mello eller Frost – längre än så brukar barns musiksmak tyvärr inte sträcka sig. Bild: Johan Nilsson/TT

Klara Grape: Så gör du för att ge ditt barn bra musiksmak

Ditt barn vill bara lyssna på Frost – men var inte orolig. Klara Grape har svaret på vad som får dina barn att gå från Melloknarkare till att sno den där gamla bandtshirten du har längst in i garderoben.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

En gång i tiden läste jag kvällskursen ”Pop, rock och det moderna samhället” vid Göteborgs universitet. Jag minns inte så mycket av kursen mer än att det var trevligt och att vi fick lyssna på både Elvis och Big Mama Thornton. Resten har jag glömt, som så mycket annat som har med skolan att göra. Men just titeln på kursen minns jag tydligt och jag funderar ofta på om inte är dags för en fortsättningskurs: ”Barn, Mello och det moderna musiksamhället”, på låt oss säga 7,5 poäng. Jag kan gästföreläsa!

Här kommer ett utdrag ur min tänkta föreläsning:

Att barn är storkonsumenter av musik är ingen direkt nyhet. Alltså det sjungs ju redan innan vissa barn ens är födda. Det klappas på magen och nynnas för att det ska kännas igen röster. Sen kommer god natt-visorna. Samma sång, gång på gång. Och så fortsätter det med öppna förskolan, rytmik, musiklektioner, skolavslutningar, Mello och disco.

ANNONS

Föräldraguiden

Lisa Stevik och Klara Grape skriver varje vecka om livet som förälder och ger tips om aktiviteter och saker man kan göra med barn kommande helg. Följ Föräldraguiden för att få en pushnotis i din mobil när detta publiceras.

Vart vill jag komma då. Jo till det faktum att många vuxna tycks oroa sig över barnens musiksmak. Och jag håller med, det är inte direkt en vacker syn. Eller för all del ton. Jag har absolut slutat dela Spotifys årssammanfattning på sociala medier eftersom jag inte vill att någon annan än möjligtvis jag själv ska veta exakt hur många gånger jag lyssnat på ”Slå dig fri”. Eller att ”Jag är mamma” med Emil Henrohn låg i topp över mina mest spelade låtar 2023.

Fast jag gillade i och för sig en av Bruces låtar redan då, den om barn ”in the USA”.

Nä, jag är inte stolt. Men jag är trygg. För jag vet att det finns ett sätt, en metod som är näst intill vattentät. Det handlar om indoktrinering. För jag tror på att låta barnen lyssna på all, enligt mig, skit som finns på diverse streamingtjänster, så länge du som förälder samtidigt visar vägen. Spelar det du tycker är bra, i bakgrunden, kontinuerligt och metodiskt. Då kan du vara nästan säker på att en dag kommer det att ge frukt. Men hur kan jag vara så säker? Jo, jag är själv en av alla barn som en gång utsattes för just detta.

För självklart lyssnade jag varken på Van Morrisson, The Clash eller Bruce Springsteen när jag var i femårsåldern. Inte självvalt i alla fall. Jag älskade både Carola, Lili och Susie och typ ledmotivet till Solstollarna. Fast jag gillade i och för sig en av Bruces låtar redan då, den om barn ”in the USA”. Där kände jag mig träffad.

ANNONS

För, ett litet sidospår, barn gillar att känna sig träffade. Att musiken är för dom, handlar om just dom. Därför skulle jag som ett litet tillägg vilja skicka ut en önskan till SVT att återuppta Lilla Melodifestivalen. Den där barn tävlar med egenskrivna låtar. Jag och mina barn tittar ofta på gamla framträdanden från 2005 på Youtube. Året då Benjamin Ingrosso deltog, och såklart vann, med kanonlåten ”Hej Sofia”. Men enligt min familj borde My och hennes låt ”Mamma förlåt” vunnit i stället.

Tillbaka till tråden om indoktrinering. Låt barnen lyssna på Doktor Bajskorv men ge också alternativ, som till exempel ”Ät inte snö som blivit gul” av radio-guld-gänget från Göteborg. Eller om barnen föredrar Fröken Snusk kanske de också tycker ”Jag mår illa” med Magnus Uggla är bra. Och det är ju faktiskt en bra låt, rent objektivt.

Och så till slut kommer dina barn nå tonåren. De kommer antagligen, om du har tur, välja en subkultur som de kommer ta till sitt hjärta. Det kommer spelas högt och du kommer att behöva gå ut. Men sen, några år senare. När du kanske känner dig gammal och grå så händer det. Plötsligt märker du att din gamla bandtshirt saknas i garderoben. DÅ, då kan du vara säker på att ditt arbete givit frukt.

ANNONS

Läs mer från Föräldraguiden:

LÄS MER:Helgen med barn i Göteborg: vecka 17

LÄS MER:Så här kommer vi att guida er till stadens barnkultur

LÄS MER:Möt GP:s nya krönikörer – med inriktning på kultur och familj

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS