Möt GP:s nya krönikörer – med inriktning på kultur och familj

Nu storsatsar GP på kulturjournalistik för familjer i Göteborg. Varje vecka kommer Klara Grape och Lisa Stevik leda läsarna genom föräldraskapets svåra, härliga terräng, med krönikor och tips. Hur hitta kulturevenemang som prioriterar både barn och vuxna? Möt dem båda här.

ANNONS
|

– Man ändrar sig inte bara för att man skaffar barn. Jag är samma människa som när jag spelade skivor för femton år sen. Ok, kanske lite lugnare, kanske lite visare. Men annars känner jag mig nästan exakt likadan.

Klara Grape står i sitt kök och funderar över något svårt: hur förändras man av att vara förälder? Grape är en av GP:s två nya krönikörer, med fokus på kultur och familjeliv.

– Visst, sen finns det såklart somliga som verkligen går upp i föräldraskapet, och helt byter stil. De klipper håret kort, börjar bära praktiska skor och byxor. De säger "jag kan inte ta ett glas till, barnen går upp så tidigt", vilket också är ok såklart.

ANNONS

Hon dricker lite kaffe.

– Men väldigt många fortsätter vara nästan exakt samma människor som tidigare. Det är lite den tonen som jag tycker saknas, de människorna man vill vända sig till.

Klara Grape med dottern Sonja, 4, på väg hem från förskolan. De har fått syn på något.
Klara Grape med dottern Sonja, 4, på väg hem från förskolan. De har fått syn på något. Bild: Robin Aron

Föräldraskap innebär hur som helst en omställning. Det kräver uthållighet och bålstyrka. Du kommer behöva lyfta små, knubbiga individer flera gånger under dagen. Du kommer behöva organisera och förflytta.

– Såhär gör man ofta, säger Klara, och tar upp en leksaksbil i vardagsrummet.

– Man flyttar små fordon, eller tar upp Kalle Anka-pocketar som ligger på golvet, eller Kaplastavar som ligger utspridda på mattan. Sen vill jag verkligen inte framstå som en ”kvinna som städar” nu, men så här ser det ut ibland.

Barn är verkligen bra på att dansa och härja.

Till vardags arbetar Klara Grape på Barnradion, som producent och manusförfattare.

En gång var hon också med och startade ”Dunderklubben”, en tillställning för småbarnsfamiljer som vill gå ut och dansa tillsammans. Här tog Grape fasta på en central sanning: barn älskar att festa.

– Barn är verkligen bra på att dansa och härja, det var ganska stökigt och kul alltihop. Man gick dit, åt lite korv, de vuxna drack öl.

Måttliga mängder alkohol kan vara en helt nödvändig del av föräldraskapet. Grape och hennes man lägger ibland döttrarna, rensar lite i vardagsrummet, och gör sig andligt redo. Sedan dricker de vin och tittar på youtubeklipp med musikern Paul Simonon.

ANNONS

– Han kan mycket väl vara den snyggaste mannen i rockhistorien.

Helst konsumerar emellertid hela familjen kultur tillsammans. Grape och hennes två döttrar lyssnar gärna på Taylor Swift. De kan läsa Inger och Lasse Sandberg, om spöket Laban och hans oförskräckta lillasyster Labolina.

– Sen dansar vi till rocksteady och ska.

Detta kommer också vara centrum för texterna i GP: kultur som vuxna och barn kan ta del av ihop. Grape önskar gärna ännu mer tid till sådant.

– Det är nästan obegripligt att folk hinner med att vara närvarande, roliga föräldrar och samtidigt jobbar nio timmar om dagen. Det borde inte gå.

Vad är det bästa med att vara förälder?

– Det är otroligt roligt att umgås, och vara runt barn. Barn är guldpersoner, som är svinjobbiga och älskvärda på samma gång. Det finns inga vuxna som kan vara så jävla jobbiga och så otroligt fina samtidigt. Som förälder får man också ta del av samhället på ett sätt som man hade glömt: lära känna en förskola och skola igen, man träffar nya människor som man aldrig hade träffar annars, på gott och ont.

Från Masthugget till gård i Kinna

Senare samma dag står Lisa Stevik i sitt kök och matar ett lamm. Hon bor tillsammans med sin man och tre barn i Kinna, på en gemytlig bondgård. Att besöka Steviks hem är att övermannas av djur: gladlynta grisar. Hästar med ädla frisyrer. Raska tuppar.

ANNONS

– Jag vill verkligen inte bli en människa som skriver krönikor med tonen: "åh vad tokiga vår familj är, vi har flyttat ut till landet". Men det lär väl smyga sig på lite landetliv också, oundvikligen, säger Stevik lite senare, ståendes med lammet i sin famn. Det lilla fåret är ovanligt portabelt – Lisa bär runt på det nästan överallt.

– Barnen är faktiskt inte så intresserade av djuren som man skulle kunna tro.

Lisa Stevik har länge frilansat för GP, och även arbetat som redaktör för Två dagar och Djungeltrumman. Hon menar att familjelivet kan vara bedrägligt att skriva om.

– Det är nästan ett omöjligt uppdrag. Man vill absolut inte vara mästrande i sina texter, eller framhålla olika saker som man gör bra. Sånt blir outhärdligt att läsa. Men det är också tråkigt med någon som koketterar med sitt kaos, eller typ sin killes varma relation till robotgräsklipparen.

”Det är svårt att vara på rimligt gott humör hela tiden”

Hon flyttar sin kopp lite på bordet. Ute på husets baksida står fotbollsmål, ett fuktigt växthus och en studsmatta. Om kvällarna brukar familjen titta på ”Ru Pauls dragrace” eller ”Bäst i test”. De läser Harry Potter, och ”alla former av böcker om magiska eller utvalda barn”.

– Både jag och Klara känner nog att man kan ta sig an föräldraskap och ung kultur på ett helt normalt sätt. Det behöver inte vara en ton som är "nu vänder vi oss till föräldrar", utan mer att vi vänder oss till vem som helst som råkar vara en förälder, säger Lisa.

ANNONS

Vad är svårast med att ha barn?

– Det är svårt att vara på rimligt gott humör för det mesta, att orka vara den föräldern som man vill vara, att få tid till det.

När är man på dåligt humör?

– Någonstans mellan att man kommer hem från förskolan, och att middagen är klar. Barnen har försökt att hålla ihop sig socialt hela dagen, och vill bara släppa lite på allt när de kommer hem. Jag vill att barnen ska kunna vara sina sämsta jag här hemma: jag vill att de ska kunna vila i familjen, hur de än mår, hur de än har haft det under dagen. Det är inte alltid lätt.

Finns det någon gång man önskar att man inte var förälder?

– Det tror jag ändå är väldigt sällsynt. Ofta när man har valt att bli förälder så är det för att man längtar till att gå in i livets nästa fas. Man kan såklart önska att livet var på ett annat sätt, men jag tror att det är väldigt få som önskar sig tillbaka till tiden då de inte hade barn.

LÄS MER:Så här kommer vi att guida er till stadens barnkultur

GP:s nya krönikörer

Klara Grape och Lisa Stevik kommer att växlande, varannan vecka skriva krönikor för GP Kultur där de även ger tips till föräldrar och barn.

Grape och Stevik har känt varandra i över ett decennium. Klara jobbar till vardags på barnradion som producent, Lisa är frilansjournalist som bland annat syns till i GP:s helgbilaga Två dagar. När de fick frågan om att skriva krönikor satt de tillsammans i en bastu i norra Sverige.

ANNONS