GP:s nya barnkulturkrönikörer Klara Grape och Lisa Stevik.
GP:s nya barnkulturkrönikörer Klara Grape och Lisa Stevik. Bild: Olof Ohlsson

Lisa Stevik: Så här kommer vi att guida er till stadens barnkultur

Lisa Stevik och Klara Grape heter GP Kulturs nya vägvisare i Göteborgs barnkulturliv. Här möts de i ett samtal om sin uppgift: att göra jobbet för stadens föräldrar lite enklare.

ANNONS
|

Lisa: Så, vi kommer att guida göteborgska föräldrar till ung kultur i staden, i bred bemärkelse, och samtidigt dela med oss om våra tankar kring det där lilla livet. Och det stora. Vad tycker du saknas i den bevakningen, eller vad tror du vi kan bidra med?

Klara: Regelrätta tips. Vi gör helt enkelt jobbet åt de vuxna som ska hitta på något kul med sitt eller någon annans barn. Det tar ju tid att hitta rätt och tid har ju vuxna dåligt med. Ibland. Jag har det i alla fall lite för ofta.

Lisa: Vi har ju gjort det här förut, även om det börjar närma sig ett och ett halvt decennium sedan. Inte föräldraguidat alltså, men vädrat offentligt vad vi tycker att folk i vår ålder ska göra på helgen. Sist vi hade byline var det på Djungeltrumman respektive Nöjesguiden.

ANNONS

Klara: Det är väl som att vi bara har tagit en klassisk klubbguide från Nöjesguiden 2008 och satt i den i dagens kontext. Där vi befinner oss. I stället för att det står ”se till att ingen missar helgens fest på konsthögskolan Valand, det sägs att TTA står på scen” så skriver vi ”missa inte lördagens pysselverkstad på HDK, det sägs att det kommer finnas gratis kaffe!”

Lisa: När jag fick mitt första barn fixade du den perfekta bryggan mellan barnfria helger och helger med barn, det vill säga Dunderklubben. Genialiskt koncept med söndagsklubb för barn och deras vuxna, och man träffade i stort sett samma personer!

Klara: Ja, sjukt ändå att jag och Sonja Berggren drog igång klubben innan jag själv hade några barn. Att jag frivilligt ställde mig i ett dj-bås och tog Mello-önskningar. Och det blev ju ännu roligare sen, när jag kunde ha med min dotter i dj-båset. Det blev väldigt tydligt på Dunderklubben att roliga aktiviteter inte måste handla om antingen barnet eller den vuxne. Det kan absolut vara för båda samtidigt.

Lisa: Det är vad vi hoppas kunna förmedla också – att det finns massor av saker att göra med barn på helgen som inte känns som att man bara gör det för barnens skull. Enligt oss. Man är inte utelämnad till Leos lekland och McDonalds. Du behöver faktiskt inte sätta din fot där någonsin.

ANNONS

Klara: Fast det är ju gott med cheeseburgare!

Lisa: Absolut! Fast vi bojkottar just den. Det är ett tips från mig redan nu: barn älskar att bojkotta saker. De är så kategoriska, det passar deras tänk perfekt. Och de gillar att hitta skojiga alternativ. Men vilket är det sämsta tips du fått på barnaktivitet?

Klara: Stadsbiblioteket en onsdag i januari. Herregud.

Lisa: Då kan jag varmt rekommendera kranskommun. Här är det nästan alltid ganska tomt på biblioteket. Och det räknas som en aktivitet även för de större barnen eftersom det finns så få andra. (Eller fanns innan den lokala padelhallen insåg att boomen är över och att det var århundradets affär att smälla upp en uppblåsbar hoppborg över två av banorna och köpa in en slush-maskin.) Och du kan inte ens spendera alla dina pengar på rödbetshummus och dadelbollar för det finns inga.

Klara: I januari är det jag som tar bussen till valfri kranskommun för att besöka bibblan! Hur har dina helger förändrats från det att du hade ett barn, till tre?

Lisa: Mycket. Men det gäller nog lika väl från ett till två. Inte heller då gick det ju att ta en sån där föräldraledig lunch som glider in i en aw. Mitt äldsta barn har tillbringat en ansenlig mängd timmar i sorlet på Kafé Magasinet i sällskap av Bolibompadraken. Och jag har haft mage att klaga på hans intresse för skärmar sedan dess. Hur var din upplevelse av att bli ännu fler?

ANNONS

Klara: Ja, tillbaka till det där med tiden. Den blev knappare och så skulle man ju göra två i olika åldrar glada. Och så mamman.

Lisa: Och det är väl ungefär den erfarenheten vi ska dela med oss av. Hoppas ni hänger med, Föräldragöteborg!

Här är er helg, vecka 15

Fredag – Käka middag ute

Har du inte prövat Super Rullband på Kungsgatan än är det dags för ett besök. Lisa äter på Super rullband 70 procent av alla gånger hon är i stan med barnen. Passar nyblivna starkmatskingar i skolåldern såväl som mindre gäster med sämre bordsskick – be om ett eget rum för minimal stress över att störa andra besökare.

Super Rullband, Kungsgatan 25

Lördag – Gå på teater

Att tro att bara den senaste bildteknologin är roligt nog för ditt tekniktillvända barn är att undervärdera hen. Dockteatern lever och frodas av en anledning. Vill du verkligen stilla ditt dåliga barnkultursamvete så slår du två flugor i en smäll och bjuder dem på dockteater och opera i ett. Så kan ni köra Grizzy och lämlarna hela nästa vecka med ryggen fri. ”Provsjungningen” på Stora Teatern är ett samarbete mellan Folkoperan och Dockteatern Tittut. En föreställning med sång, musik och improvisation.

”Provsjungningen”, Stora Teatern, Kungsparken 1. Från 4 år, kl.14.

Söndag – Utflykt

Det blommar! Om inte ett snöoväder skulle dra in helgen kan det vara läge för dig att ge dig ut och leta fält av vitsippor eller annat som blommar tidigt. Den som vill resa inom stadsgränsen beger sig förstås till vitsippsdalen i Botaniska. Eller varför inte Rya skog, lite otippat inklämt mellan Gryaab och Skarvikshamnen, men nära till Färjenäs för fika.

Den som vågar sig på en längre tur kan ratta mot Fagerås, där hundratals påskliljor blommar – en mäktigare syn än vad det kanske låter som.

Fagerås 1, Sjötofta

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Möt GP:s nya krönikörer – med inriktning på kultur och familj

LÄS MER:Almapristagare: Läsning förändrar barnens värld

LÄS MER:Från kebab till buljong – här är fem kul krognyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS