Jenny Högström: Rappare driver med ”Arga köttjuven”

Härom året blev rapparen Greekazo rejält uppläxad av Arga snickaren i ”Malou efter tio”. Nu driver han med Anders Öfvergård, som just blivit dömd för ”ringa köttstöld”, på sitt Instagramkonto.

ANNONS

Minns ni när den då 18-åriga rapparen Greekazo, blev uppläxad av Arga snickaren hos ”Malou efter tio”? (Jag vet, det var tre år sedan – men ändå.)

Greekazo, Alexander Cielma Miliarakis, hade slagit igenom med en feature i 1.Cuz låt ”FÖRSENT” och nu satt Malou och läste högt ur texten, och tyckte att rapparen romantiserade knark och våld.

Med i studion satt alltså även Anders Öfvergård, känd som den Arga snickaren. ”Har du själv erfarenhet av kriminalitet?” frågade han. ”Vad tycker du om att femtonåringar går runt med vapen i händerna?”

Rappen pekade han ut för dubbelmoral.

ANNONS

Greekazo fick med andra ord klä skott för hela gangsterrappen som genre – och uppmanades att ta avstånd. ”Jag sträcker ut en hand till dig”, sa Arga snickaren.

Det var alltså inte en kriminell som uppmanades att hoppa av från brottets bana – utan en rappare som skulle sluta rappa om... sin verklighet och sitt ämne?

Efter programmet var upprördheten stor. Också för att rapparen Einár bjudits in till samma program (11/10-19) tillsammans med sin mamma och inte alls fått samma massiva kritik.

I sommar var i stället skadeglädjen stor i det svenska rappcommunityt. Anders Öfvergård hade nämligen blivit gripen av polisen för att ha snattat kött i en butik. Närmare bestämt ett paket entrecôte och två paket ryggbiff som åkte med i självscanningen, utöver det kött han verkligen betalade för.

Ett misstag, hävdar Öfvergård – som ändock dömdes för ”ringa köttstöld” häromdagen.

Nu har Greekazo publicerat en händelse på sitt Instagramkonto (10/8) där Anders Öfvergård är taggad.

På bilden: en hand som håller ett paket bättre kött i en Ica-affär. Texten: ”Arga kötttjuven” och en triumferande emoji, samt en omröstning: ”Borde ska han lära mig baxa?” (alltså: Borde han lära mig stjäla?) I skrivande stund leder ja-sidan med 89 procent mot nej-sidans 11 procent.

ANNONS

Och låten som spelas är Ragnatelas låt ”MÖNSTER” med raden ”jag är fast i ett dåligt mönster”.

Jo, det är svårt att inte skratta. Och på Instakontot ”rapofsweden” som också skrivit om händelsen är kommentarsfältet fullt av gråtskrattande emojis. En skriver: ”Illa att klanka ner på en då 18-åring och predika i tv på bästa sändningstid om att vara laglydig, sen själv begå detta...”

”Karma is a bitch”, skriver en annan.

1.Cuz och Greeekazos låt ”FÖRSENT” som Malou läste högt ur i programmet blev sedermera ledmotiv i Netflixserien Snabba cash och har 84 miljoner streams på Spotify. Greekazo har även blivit tillfrågad om att vara med i ”Malou efter tio” igen men tackat nej. ”Jag har ingenting att bevisa” har han sagt (Expressen 29/4-20).

Kanske är det helt enkelt så att tillfället gör tjuven.

Vissa rappar om våld och kriminalitet för att det är den verklighet de kommer ifrån och vill skildra. En verklighet präglad av misär, segregering och kriminalitet. Men ändock omvandlad till konst.

Medan andra blir kriminella vid en självscanningsapparat i en Ica-butik.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Ni ska göra saklig journalistik – inte mobba tonåringar

LÄS MER:"Snabba cash" gör succé på Spotify

LÄS MER:Anders ”Arga snickaren” Öfvergård dömd för köttstöld

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS