Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Poeten och skådespelaren Segal Mohamed är kritisk mot hur journalisterna Malou von Sivers och Belinda Olsson handskas med hiphoparen Greekazos texter. Bild: Stina Stjernkvist/TT, Janne Danielsson/SVT, Johan Roman
Poeten och skådespelaren Segal Mohamed är kritisk mot hur journalisterna Malou von Sivers och Belinda Olsson handskas med hiphoparen Greekazos texter. Bild: Stina Stjernkvist/TT, Janne Danielsson/SVT, Johan Roman

Segal Mohamed: Ni ska göra saklig journalistik – inte mobba tonåringar

Rapparen Greekazo ställdes till svars för våldet i förorterna av "Arga Snickaren" i Malou efter tio. Men när redaktionen för SVT:s Opinion Live vill driva med saken trampar de snett igen. Segal Mohamed ser etablerade journalister gå till personangrepp på en tonårig konstnär.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Förra veckan deltog jag i Opinion Live för att debattera haveriet till intervju med rapparen Greekazo i Malou efter 10. I intervjun dök ”Arga snickaren” Anders Öfvergård upp utan förvarning, läste upp Greekazos låttexter tillsammans med Malou von Sivers och höll honom ansvarig för det våld han enligt dem romantiserar och uppmanar unga till. Intervjun som skulle handla om artistens musik förvandlades till ett obehagligt polisförhör inför svenska folket.

Jag framförde mina åsikter i Opinion gällande förskjutningen av ansvar från verkliga makthavare till unga konstnärer och hoppades att orden skulle resonera hos redaktionen. Att kritiken skulle skapa ringar på vattnet och synliggöra det klassförakt som genomsyrade ”intervjun”.

Sen ser jag videon Opinion Live-redaktionen valt att släppa i sociala medier inför programmet, där Belinda Olsson gör diverse rörelser med sina händer som ska föreställa en rappares kroppsspråk. Greekazo är taggad på inlägget och jag ser att en av redaktörerna visar sig maskerad och röker en cigg i bakgrunden. Olsson ler medan hon lyfter på sin kedja och blickar mot sin maskerade redaktör. Uppmaningen lyder ”Rimma schyst”. Frågan som ekar i min hjärna är återigen ”för vem?”

Det är ett personangrepp på en tonårings bekostnad.

Samma maktförhållande som avspeglades mellan Malou von Sivers och Greekazo upprepas genom denna video som säger sig vilja driva med de ”moraliska övertoner” SVT:s redaktion såg i TV4-inslaget. I själva verket blir redaktionens egen video ett påhopp där en rasistisk karikatyr framställs som ska föreställa och förlöjliga rapparens image. Det är ett personangrepp på en tonårings bekostnad.

Jag scrollar i kommentarsfältet och ser förskräckta upprop från hiphopartister som Imenella, Vic Vem och Silvana Imam samt andra personer som skriver ”inte igen”. Opinion Live väljer att ”gilla” de kommentarer som positivt förstärker deras agerande och ignorera de kritiska. Inte förrän framstående personer med stora plattformar kritiserar videon väljer SVT att be om ursäkt.

När blev det schyst att påstå sig föra saklig journalistik för våra skattepengar genom att sparka neråt?

När är en artonårig konstnär som kommer från en socioekonomiskt utsatt position gång på gång hålls ansvarig för det som i själva verket är en politikers arbete förstår en att den svenska journalistiken verkligen förlorat fattningen.

Det är inte för er skull vi skapar konst och det är inte heller er uppgift att censurera en verklighet ni inte delar

Det är inte för er skull vi skapar konst och det är inte heller er uppgift att censurera en verklighet ni inte delar, försöka diktera ramarna för hur konsten vi gör får se ut eller att mobba tonåringar. Ägna er i stället åt er uppgift som ni tyvärr behöver påminnas om: Att göra saklig och källkritisk journalistik.

Segal Mohamed är poet, skådespelare och regissör.