En fin takvåning i Stockholm kostar lika mycket som kulturnedskärningarna i Göteborg. "Ett ljuvt liv kommer levas där, uppe bland huvudstadens taktoppar".
En fin takvåning i Stockholm kostar lika mycket som kulturnedskärningarna i Göteborg. "Ett ljuvt liv kommer levas där, uppe bland huvudstadens taktoppar". Bild: Henrik Holmberg / TT

Kulturens nedskärningar kostar som en takvåning i Stockholm

Kommunen måste skära ner 13 miljoner i befintliga kulturverksamheter. Men det finns privata lägenheter i huvudstaden som kostar mer än så – i utgångspris. Vi rör oss mot ett samhälle där enskilda lever underbara liv medan kärnverksamheter i välfärden faller samman. Det skriver GP:s kulturchef Björn Werner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Massiva nedskärningar hotar Kulturgöteborg

13 miljoner är på det stora hela inte mycket pengar. Det finns trerummare på Östermalm i Stockholm som kostar mer. Som den på Storgatan 20 A, just nu till salu för utgångspriset 14,5 miljoner kronor:

”Med högt och ljust läge, nära Östermalmstorg och Strandvägen, ligger denna väldisponerade och sociala takvåning i två plan. Lägenheten är fri från snedtak och har en stor, insynsskyddad terrass om 18 kvm med sjöglimt”

Det låter trevligt. Ett ljuvt liv kommer levas där, uppe bland huvudstadens taktoppar. Kaffe i sängen, ett stilla prasslande från morgontidningen, vårsolen som silas in genom fönstret över ett lyckligt, väldigt rikt par.

ANNONS

För 13 miljoner kronor kan man också betala för andra saker. Det råkar nämligen vara precis så mycket som kulturen i Göteborg måste spara in i befintliga verksamheter, utifrån en budget lagd av Alliansen.

LÄS MER:Här uppträder Jens Lekman – till stöd för Hjällbo bibliotek

Effekterna av detta är förödande för stadens kulturliv. Sex bibliotek och en rad framgångsrika kulturprojekt, som kulturnatta, skolbio och delar av kulturskolan och bokbussarna ligger alla, eller har legat, på slaktbänken. Med kniven mot strupen, protester från medborgare, kändisar som Jens Lekman och mycket ilskna röster från Sveriges Författarförbund har politikerna i Alliansen nu lovat att värna biblioteken. På bekostnad av vad vet ännu ingen – men sannolikt rör det sig om ännu blodigare slag mot en rad både större och mindre kulturprojekt i staden.

LÄS MER:Testa själv att få ihop kulturbudgeten

Och det är verkligen inte bara kulturen i Göteborg som just nu hackas sönder av besparingsskäl. Sahlgrenska sjukhuset är av regionen ålagda att spara in en halv miljard. Exakt i vad är oklart även här, men i tidigare skeden har det diskuterats hårda hugg mot lungcanceravdelningen och psykiatrin.

Men frågan är varför någon av dessa nedskärningar egentligen måste genomföras. Är det kanske så att samhället helt enkelt förändrats efter våra behov? Att det inte finns någon anledning att längre lägga pengar på kultur och sjukvård eftersom människor slutat behöva litteratur? Inte längre behöver kultur? Har slutat vara sjuka? Har slutat lida? Nej. Så är det förstås inte.

ANNONS

Snarare handlar det om att Sverige och världen fortfarande rör sig mot en tilltagande ekonomisk skiktning. Det privata ägandet ökar. Enskilda har råd att leva, underbara, individuella liv – köpa strålande taklägenheter, åka på spektakulära resor, äta makalösa måltider och ha privata sjukförsäkringar. Att detta kan pågå samtidigt som välfärden krackelerar på grund av bristande resurser är en magstark sanning, i Sverige såväl som i Göteborg. Ändå är det just så samhället ser ut.

Alliansen vet alltså fortfarande inte var de ska hitta de miljoner som behövs för att genomföra det besparingskrav de själva vill genomföra i kulturlivet – trots att pengar finns i överflöd runt omkring oss. Om man bara kunde komma på ett sätt att på ett lagligt vis föra över lite mer från enskilda för att göra samhället bättre för flertalet? Man skulle kunna kalla det... skatt.

LÄS MER:Nedläggning av bibliotek en skam för Sverige

ANNONS