300m2 Biblioteksfilialen vid Hotellplatsen (Södra hamngatan) är ett av biblioteken som hotas av nedläggning i kommunens nya budgetförslag.
300m2 Biblioteksfilialen vid Hotellplatsen (Södra hamngatan) är ett av biblioteken som hotas av nedläggning i kommunens nya budgetförslag. Bild: Robin Aron Olsson

Nedläggning av bibliotek en skam för Sverige

Det är inte demokratiskt att bara lägga ner bibliotek efter bibliotek. Stockholm och Göteborg är dåliga exempel.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Massiva nedskärningar hotar Kulturgöteborg

Om vi inte har kulturen, vad har vi då att försvara? sa Winston Churchill under andra världskriget när det brittiska försvaret ville ta pengar från kulturen och lägga på militären.

Nu följer Göteborgs borgerliga allians i fotspåren av Stockholms borgerliga allians. De hotar med att spara på det man redan undernärt i många år. Kommunerna har redan dränerat kulturen och särskilt biblioteken på tillväxtpengar, de har inte kunnat växa till. Nu överväger man att avsluta ett flertal bibliotek, vissa föreslås amputeras och förberedas för destruering.

Politiker väljer istället att bygga vägar, dyra tunnlar och avstå från att begränsa trafiken och de fossila utsläppen. Blir det dyrare än vad första upphandlingen sa, så gör det ingenting för så är det ofta och politikerna betalar gärna de ökade kostnaderna i just den sortens samhällsområden.

ANNONS

Fortsätt att öka på diskrepansen mellan fattiga och rika, mellan de som har utbildning och de som behöver mer av stöd och alternativ. Riv ner det som vi alla sparat till och byggt upp. Det är våra gemensamma sparade medel, skattemedel som kommer av hårt arbetande medborgare som bygger kultur och samhälle, inget annat. Det är ingen marknad som kan ta över, det finns inga vinstintressen i bibliotek och bibliotekens verksamhet är svår att mäta, kan inte formas in i New Public Management. Alla i det demokratiska samhället behöver folkbildningens stöd och kulturens bemötande, men det verkar inte politiker i Göteborg och Stockholm vilja inse.

Höj skatten med några kronor istället för att rasera. Rusta biblioteken för det demokratiska uppdraget.

Dessa neddragningar av biblioteken är en skam för Sverige och brist på insiktsfull politik. Vi medborgare behöver stimulans, vi behöver glädje, vi behöver ännu bättre bibliotek, ännu fler litterära program, mer samtal om kvalitetslitteraturen, mer samtal om samtiden också som den beskrivs i litteraturen, ännu mer av satsningar på barn och ungdom på alla språk. Biblioteken är en viktig förutsättning för yttrandefriheten.

Att de framröstade politikerna i Göteborg överväger att spara i våra rättigheter är graverande. River man ner det som tagit årtionden att bygga upp och förvalta, verksamheter som utgör en bärande del av en större infrastruktur, så tar det evigheter att bygga upp och ge det åter till oss.

ANNONS

LÄS MER:Bibliotekarien om nedläggningshoten: "Vore tragiskt"

Förbättra istället biblioteken, öka det kvalitativa arbetet genom att satsa på litterära chefer som får ansvar för inköp, program, samtal och tillgänglighet, öka öppettiderna och arbeta särskilt i områden där folkbildning och kunskap, liksom nöje och fantasi är vad vi medborgare behöver.

Höj skatten med några kronor istället för att rasera. Rusta biblioteken för det demokratiska uppdraget.

Grethe Rottböll ordförande Sveriges Författarförbund

Madeleine Hjort ordförande i Sveriges Författarförbunds Biblioteksråd

ANNONS